
Yhdenvertaisuus
Sociuksen yhdenvertaisuussuunnitelma 2025
Toimikunta
Sociuksen yhdenvertaisuustoimikunta on Sociuksen hallituksen kanssa yhteistyötä tekevä toimikunta, joka koostuu vapaaehtoisista ja yhdestä koordinaattorista. Yhdenvertaisuustoimikunnan tarkoituksena on tarttua tasa-arvon puutteisiin, kehitellä tapahtumia ja ainejärjestön toimintaa inklusiivisemmaksi sekä olla osana luomassa Sociusta entistä turvallisemmaksi ja yhteiskuntatietoisemmaksi ainejärjestöksi.
Dokumentin päivitys
Socius ry:n Yhdenvertaisuustoimikunta on yhdessä hallituksen avustuksella päivittänyt tämän suunnitelman vuonna 2025. Opiskelijoiden ideoita ja toiveita kysellään Yhdenvertaisuustoimikunnan Instagramissa. Kulloinkin toimintaa ylläpitävä hallitus sitoutuu noudattamaan yhdenvertaisuussuunnitelman ohjeita sekä päivittää dokumenttia säännöllisesti ja aina tarvittaessa.
Socius ry:n edunvalvontavastaavat seuraavat nettisivuilta löytyvää avointa lomaketta aktiivisesti pitkin vuotta ja vievät asioita eteenpäin tarvittaessa. Lomakkeen avulla opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus ottaa yhteyttä edunvalvontaa ja yhdenvertaisuutta koskevissa asioissa myös nimettömästi.
Yhdenvertaisuus
Socius sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan kaikkien kohtaamista tasa-arvoisina riippumatta uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammaisuudesta, etnisyydestä, sosioekonomisesta taustasta tai mistään muustakaan tekijästä. Yhdenvertaisuus takaa kaikille mahdollisuuden vaikuttaa ainejärjestön toimintaan ja tuoda omat mielipiteensä julki, ilman pelkoa siitä, että tulee sysätyksi sivuun. Ennenkaikkea yhdenvertaisuus merkitsee Sociukselle lämpöä, hyväksyntää ja omien sekä muiden oikeuksista huolenpitoa.
Toverillisuus
Socius on latinaa ja tarkoittaa toveria. Jokaisen toiminnalla on osuutensa toverillisuutta luodessa: moikataan toisiamme, otetaan jokainen huomioon ja rohkeasti mukaan kaikessa tekemisessä, sekä tutustutaan yli vuosikurssien ja opintosuuntauksien!
Sociuslainen toverillisuus on ystävyyttä, aitoutta, tsemppaamista ja ennen kaikkea hyvää fiilistä. Kohdataan toisemme vilpittömästi ja aidosti. Socius-henki ilmenee sellaisissa ihmisissä, joiden seuraan tapahtumissa ja kampuksella on helppo mennä juttelemaan, kysymään neuvoa ja jotka ottavat yksin olevat mukaan. Toverillisuus takaa lämpimän yhteisön, johon kuulua ja jossa jokaisella on mahdollisuus saada upeita socius-ystäviä. Pidetään yhdessä toverillisuutta yllä!
Ekologisuus
Socius pyrkii kaikessa toiminnassaan ekologisuuteen. Tämä näkyy esimerkiksi Sociuksen tapahtumissa, ainejärjestöhuoneella, paita- ja hupparihankinnoissa sekä Sociuksen ympäristömerkissä. Sociuksen tapahtumiin hankitaan aina vähintään kasvisruokaa ja tapahtumia varten pyritään hankkimaan mahdollisimman vähän kertakäyttöisiä asioita. Huoneelle hankitaan luomukahvia ja kauramaitoa. Socius myös kierrättää huoneella. Paidat ja hupparit tilataan Kloffa-verkkokaupasta, joka on ekologinen vaihtoehto. Sociuksen ympäristömerkin kautta lahjoitetaan joka toinen vuosi tuotot hyväntekeväisyyteen ja ympäristöstä huolehtimisen tukemiseen. Socius myös kannustaa jäseniään tekemään ekologisia valintoja, oman kykenemisen rajoissa. Socius tunnistaa samanaikaisesti sortavan järjestelmän, joka kannustaa yksilöitä tekemään epäekologisia ja kestämättömiä valintoja. Tämä tapahtuu esimerkiksi tuotteiden hinnoittelussa ja saatavuudessa.
Yhteinen vastuu
Sociuksen toverillisuus pitää sisällään myös yhteisen vastuun toistemme hyvinvoinnista. Jokainen meistä voi toiminnallaan luoda yhä yhdenvertaisempaa ilmapiiriä ja tilaa, joissa kaikilla olisi hyvä olla.
Jokaisella on vastuu kiinnittää huomiota ympärillä tapahtuviin asioihin ja tarvittaessa puuttua niihin, jos huomaa esimerkiksi epäasiallista käytöstä. Yhdenvertaisuus on yksi Sociuksen tärkeimmistä toimintaperiaatteista, joten muistetaan kohdata toisemme kunnioituksella ja pitää huolta toverista. Näin voimme yhdessä olla mahdollisimman avoin ja turvallinen yhteisö.
Turvallisemman tilan periaatteet
Älä oleta.
Älä tee oletuksia toisista ihmisistä. Älä tee oletuksia toisen identiteetistä, elämäntilanteesta,
taustasta, kyvyistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kansallisuudesta tai
uskonnosta.
Kuuntele ja ole avoin erilaisille ihmisille, ajatuksille ja mielipiteille.
Kunnioita muita.
Kunnioita ihmisten moninaisuutta. Kunnioita heidän erilaisia taustojaan, kokemuksiaan ja
ajatuksiaan.
Kohtaa muut ihmiset juuri sellaisina kuin he ovat.
Kunnioita omia ja toisten rajoja: fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia.
Anna tilaa.
Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden
mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Hyväksy erilaiset tavat osallistua.
Tiedosta.
Tiedosta omat etuoikeutesi ja ennakkoluulosi. Kyseenalaista ja arvioi kriittisesti omaa ajatteluasi ja kiinnitä huomiota omaan toimintaasi.
Jos et tiedä – kysy.
Turvallisemmassa tilassa on turvallista astua myös omalle epämukavuusalueelle ja tunnistaa
se, mitä ei vielä tiedä ja oppia uutta.
Puutu.
Socius ei hyväksy syrjintää tai häirintää. Jos huomaat epäkunnioittavaa tai asiatonta käytöstä, puutu tilanteeseen tai ilmoita asiasta esimerkiksi Sociuksen edunvalvontavastaaville.
Kannusta.
Tue ja kannusta muita. Välitä, ja ole mukana luomassa positiivista ja avointa ilmapiiriä. Jokainen
osallistuja on vastuussa turvallisemman tilan toteutumisesta.
Ota rennosti.
Erehtyminen ja kysyminen ovat sallittua.
Tapahtumat
Osa Sociuksen tapahtumista järjestetään yhteistyökumppaneiden tiloissa, jotka eivät ole esteettömiä. Valitettavasti esteettömien tilojen valinta on Kuopiossa haastavaa tarjonnan puutteen vuoksi. Asiaa voidaan selvittää ja mahdollisuudet uusille tilavalinnoille pitää mielessä. Tapahtumakuvauksissa tulisi kertoa, mikäli tapahtuma järjestetään tilassa, joka ei ole esteetön.
Sociuksen tapahtumissa noudatetaan yllä avattuja turvallisemman tilan periaatteita. Lisäksi Socius ry pyrkii ottamaan huomioon koko jäsenistön niin tapahtumissa, kuin niiden järjestämisessäkin. Tämä toteutuu ottamalla vastaan opiskelijoiden ideoita ja apua erilaisten toimikuntien muodossa sekä järjestämällä monipuolisia tapahtumia pitkin vuotta. Socius ry:n tapahtumiin pitäisi pystyä osallistumaan riippumatta omasta äidinkielestä.
Socius ry järjestää vuoden aikana useita sitsi- ja fuksitapahtumia, sekä vapaa-ajan tapahtumia ja mahdollisia lajikokeiluja. Sociuksen tapahtumissa tulee käyttäytyä muita kohtaan kunnioittavasti riippumatta siitä, käyttääkö alkoholia vai ei. Jokaisen päätöstä alkoholin käytön suhteen tulee kunnioittaa. Kaikki Yhdenvertaisuustoimikunnan tapahtumat ovat täysin päihteettömiä. Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan tapahtumissa, joissa tarjoillaan ruokaa.
Kuhunkin tapahtumaan on nimetty häirintäyhdyshenkilö, joka on joku järjestäjistä. Hänen lisäkseen häirintää tai epäasiallista kohtelua kohdatessaan osallistujat voivat ottaa yhteyttä Sociuksen edunvalvontavastaaviin ja ISYY:n häirintäyhdynhenkilöön, jotka on mainittu myös tapahtuman kuvauksessa.
Ongelmatilanteet
Jos kohtaat syrjintää, ahdistelua, kiusaamista, häirintää tai mitä tahansa epäasiallista kohtelua, voit kääntyä Sociuksen edunvalvontavastaavien puoleen yhteyslomakkeen avulla. Voit täyttää lomakkeen myös nimettömänä. Vaihtoehtoisesti voit olla edunvalvontavastaaviin yhteydessä myös sähköpostitse (kivanna@student.uef.fi ja eronenv@student.uef.fi). Kaikki yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti ja edunvalvontavastaavat eivät ryhdy toimenpiteisiin ilman suostumustasi. Edunvalvontavastaavat tarjoavat neuvoja tilanteen käsittelyssä ja tarvittaessa tukevat sinua asian eteenpäin viemisessä.