Tammikuun sociuslainen 2021: Ässätuutori-Mirka

Maanantai 25.1.2021 klo 14:16 - Aino K.

Tammikuun sociuslainen on vuoden 2020 Ässätuutori äänestyksen toinen voittaja Mirka! Tuutorihaku käynnistyy 26.1.2021 ja hakulomake löytyy KAMUsta. Hae tuutoriksi!

Kuka olet ja mitä opiskelet?socius_mirka_nieminen.jpeg
Olen toisen vuoden sosiaalityön opiskelija Mirka, jolla on aina kymmenen rautaa tulessa ja yritän opetella tässä elämän ohella myös lepäämään ja rentoutumaan joskus. Tänä lukuvuonna olen toiminut tuutorina, UEF-lähettiläänä, sekä käynyt töissä kaupan alalla yliopiston ohessa. Ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä ja pyrin päivittäin soittelemaan jollekin ystävälle, jos en pysty heitä näkemään. Olen myös intohimoinen kasvien kasvattaja ja tämän hetken tavoite on pitää kaikki kasvit hengissä kesään asti.

Mitä sinulle kuuluu?
Minulle kuuluu hyvää. Vuosi 2021 on lähtenyt käyntiin hieman hitaasti, mutta pikkuhiljaa lisää opiskelua niin kyllä se vuosi taas pyörähtää käyntiin omaa tahtiaan. Arkeni on tällä hetkellä tasaisen tylsää, mutta silti aika ihanaa. En muuttaisi elämästäni mitään, paitsi ehkä reissaamaan olisi kiva taas jossain vaiheessa päästä, mutta siihen asti pitää nauttia minireissuista, kuten Puijolla kävelystä tai koirien näkemisestä lenkillä. Suosittelen kaikkia etsimään kivoja asioita omasta arjesta, niin arki on heti paljon mielenkiintoisempaa.

Mitä sociuslaisuus sinulle merkitsee?
Socius auttoi itseäni pääsemään mukaan opiskelijaelämään fuksina ja koen, että osa sociuslainen on osa opiskelijaidentiteettiäni. Ikävöin kaikkia opiskelijatapahtumia, mitä Socius järjesti, mutta toivottavasti pääsemme jossain vaiheessa takaisin hieman tapahtumarikkaampaan opiskelijaelämään, sillä kotona nyhjöttäminen (vaikka välillä sitäkin kaipaa) alkaa kyllä jo käydä hieman tylsäksi.

Mikä on auttanut sinua jaksamaan poikkeuksellisena korona-aikana?
Parisuhteeni. Olisin varmaan seonnut, jos ei olisi ollut toista, jolle jakaa omia tuntemuksiaan ja jonka kanssa viettää aikaa. Suurin osa Kuopiosta saamistani opiskelijakavereista on viettänyt aikaa muualla koronan aikana, mutta itse olen melkein koko ajan pysytellyt täällä, sillä työt ovat jatkuneet koronasta huolimatta. Arvostan kuitenkin sitä, miten paljon virtuaalimaailma mahdollistaa kavereiden kanssa kuulumisien vaihtamista ilman näkemistäkin, mutta on sitä ehtinyt useampaan otteeseen kaivatakin tässä korona-aikana. Toinen asia, mikä on itselleni noussut tärkeäksi poikkeusaikana on liikunta. Olen aina vihannut liikuntaa ala-asteen liikuntatunneista lähtien, mutta poikkeusaikana olen alkanut urheilemaan enemmän kuin ikinä ennen ja se kyllä tuntuu ihan kokonaisvaltaisena hyvinvointina.

Joulukuun sociuslainen kysyy: Mikä on lempi tv(/Netflix)-sarjasi ja miksi?
Tällä hetkellä lempi Netflix-sarjakseni on muodostunut Bridgerton/Lupin. Molempia on tullut katsottua niin paljon etten pysty valitsemaan kumpi on parempi

Sinut valittiin äänestyksessä vuoden 2020 Ässätuutoriksi! Miltä äänestyksen voittaminen tuntuu?
Äänestyksen voittaminen tuntui mahtavalta, sillä vuosi 2020 ei ollut helpoin vuosi olla tuutori ja monta kertaa vuoden aikana tuli mietittyä, että teenkö tarpeeksi tuutorina ja osaanko olla aloittaville opiskelijoille tarpeeksi tukena näin poikkeusaikana, sillä itse aloitin omat opintoni aivan eri tilanteesta kuin he. Tuntuu siltä, että sain vahvistuksen sille, että osasin olla tarpeeksi hyvä tuutori, vaikka välillä epäilin itseäni.

Mikä oli parasta tuutorina olemisessa?
Parasta tuutorina olemisessa oli uusien opiskelijoiden kanssa ajan viettäminen, sillä siinä tuntui pääsevän takaisin omien opintojen alun tunnelmiin ja jännitykseen kaikesta uudesta. Se vei myös opiskelun perusasioiden äärelle. Parasta oli kyllä ehdottomasti nähdä läheltä se, miten erilaisia persoonia omasta ryhmästä (ja muistakin mahtavista sociuksen fukseista) löytyy.

Mitä sanoisit niille, ketkä harkitsevat nyt tuutoriksi hakemista?
Tuutorivuosi opettaa paljon uusia taitoja ja erityisesti katsomaan asioita muiden lähtökohdista käsin. Tuutorina oleminen ei ole aina helppoa, mutta siitä saa myös irti paljon asioita, joita ei etukäteen oikein osaa kuvitella.

Lopuksi voit esittää kysymyksen helmikuun sociuslaiselle.
Mikä on ollut paras asia sinun viikossasi?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tammikuu, ässätuutori, mirka, sosiaalityö, tuutorihaku

Tuutoreiden tervehdys sosiaalityön ja yhteiskuntatieteiden hakijoille

Sunnuntai 24.5.2020

Moikka kaikille sosiaalityön ja yhteiskuntatieteiden opintoihin tänä keväänä hakeville! Me ensi lukuvuoden tuutorit halusimme kirjoittaa teille tervehdyksen tänne ainejärjestömme Sociuksen blogiin, koska emme valitettavasti pääse näkemään teitä pääsykokeiden yhteydessä. 

Normaalioloissa perinteenämme on ollut, että tuutorit järjestävät pääsykokeiden yhteydessä hakijoille kahvittelun, jonka yhteydessä on ollut mahdollista kysellä ja jutella kaikesta pääsykokeisiin, opiskeluun tai Kuopioon liittyvistä mieltä askarruttavista asioista. Halusimme kuitenkin järjestää tänäkin vuonna teille mahdollisuuden tulla juttelemaan meille, joten päätimme järjestää Instagram liven heti pääsykokeiden ensimmäisen vaiheen jälkeen. Ja on meillä niin sanotusti omakin lehmä ojassa – haluamme kovasti nähdä teitä ja kuulla teidän fiiliksiänne! 

Livet järjestetään ainejärjestömme Sociuksen Instagram-tilillä @sociusry seuraavina ajankohtina: 

Yhteiskuntatieteiden live maanantaina 25.5. klo 17.00 alkaen 

Sosiaalityön live maanantaina 1.6. klo 12:00 alkaen 

Molemmat livet kestävät noin tunnin riippuen siitä, miten paljon juttua riittää. Liveä voivat tulla seuraamaan kaikki kiinnostuneet, vaikka ette olisi hakeneet ollenkaan Kuopioon opiskelemaan tai ette olisi vielä tänä vuonna edes hakemassa. Tervetuloa! 

Tsemppiä kaikille lukemisen loppurutistukseen ja itse koitokseen, eli kokeeseen. Muistakaa nukkua ja syödä hyvin ennen koetta ja yrittäkää pysyä rauhallisina koetilanteessa. Ei kannata luovuttaa, vaikka tuntuisi haastavalta! Antakaa kaikki mitä pystytte ja olkaa ylpeitä itsestänne. Kokeen jälkeen voitte tulla rupattelemaan, saamaan vertaistukea ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Nähdään livessä ja toivottavasti myös syksyllä Kuopiossa! 

Terkuin Sociuksen lukuvuoden 2020 tuutorit! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhteiskuntatieteet, sosiaalityö, valintakokeet, tuutorit, hakijat

Syyskuun 2018 sociuslainen

Keskiviikko 20.2.2019 - Jenni & Miisa

Kuka olet, mitä opiskelet ja miksi?miisa.jpg
Hei vaan kaikille! Olen Miisa Manninen, sosiaalityön toisen vuoden opintoja aloitteleva nykyinen tuutori. Kuopioon opiskelemaan minut johdatti halu pysyä lähellä kotiseutua Joensuuta, mutta kuitenkin kaipuu maisemanvaihtoon. Sosiaalityön päädyin valitsemaan, sillä halusin opiskella alaa, jossa yhdistyvät yhteiskunnalliset kysymykset ja ihmisläheisyys.
Mitä sinulle kuuluu?
Minulle kuuluu kiireistä aikaa tuutoroinnin, opiskelun aloituksen ja omien rutiinien ylläpidon (epätoivoisen yrittämisen) keskellä. Kiire ei kuitenkaan pääse liikaa vaivaamaan, sillä tuutorointi on antoisaa ja jännittävää kaikkien uusien tuttavuuksien ja häppeninkien myötä. Voin todeta, että syyskuun aikana olen tehnyt, puhunut ja nauranut paljon, joten tiivistetysti minulle kuuluu hyvää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: miisa, tuutori, iisalmi, juoksija

Toukokuun 2018 sociuslainen

Tiistai 19.2.2019 - Jenni & Niina

Kuka olet, mitä opiskelet ja miksi? niina.jpg
Hellurei! Meikä on Nättiahon Niina, sosiaalityön opiskelija ja ensi syksyn tuutori! Fuksivuosi alkaa olla pikkuhiljaa taputeltuna eli syksyllä aloitan toisen vuoden opinnot. Syy, miksi olen päätynyt tälle alalle ei ole aina ollut yhtä selvä, mutta nyt ensimmäisen vuoden jälkeen tämä on alkanut tuntumaan oikealta valinnalta. 
 
Mitä sinulle kuuluu? 
Varsin mainiota! Henkisesti olen jo kesälomalla, vaikka vielä kesäkuun lopulla pitäisi tulla Kuopioon tekemään yksi tentti alta pois. Kesän vietän kotikonnuilla Jyväskylässä. Kyseistä tenttiä on tullut siirrettyä jo kaksi kertaa, joten tällä kertaa pitäisi ottaa itseensä niskasta kiinni. 
Odotan tulevaa viikonloppuvapaata, sillä olen ollut viimeisen kuukauden ajan viikonloput kiinni töissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: patonki, tuutori, niina, jyväskylä

Syyskuun 2017 sociuslainen

Maanantai 11.2.2019 - Tuukka & Veera

Kuka olet, mitä opiskelet ja miksi?veera.jpg
Heippahei, nimi on Leppäsen Veera ja toinen vuosi sosiaalityön opintoja starttaa ihan näillä näppäimillä.
Viime syksynä muutin muuttolintujen mukana tänne Kuopioon, mistäpä muualtakaan kuin Suomen Chicagosta eli Lahesta! Katujen gangsteri kohtasi vertaisensa: luentosalin penkin, mutta hetkeäkään en ole katunut! Sosiaalityön opintoihin minut aikoinaan innoitti samaa alaa opiskeleva isosiskoni. Työskentely ihmisten parissa ja heidän arjessaan sekä mahdollisuus vaikuttaa niin yksilötason kuin yhteiskunnallisenkin tason epäkohtiin ovat omat motiivini tämän opintosuunnan valitsemisen taustalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: veera, lahti, tuutori, johtotähti

Toukokuun 2017 sociuslainen

Sunnuntai 10.2.2019 - Tuukka & Netta

Kuka olet, mitä opiskelet ja miksi?netta.jpg
Moikka vaan kaikille! Minä oon Netta Oinas, 19-vuotias sosiaalityön opiskelija. Syksyllä alkaa toinen vuosi opintojen parissa ja samalla tuutorihommat, aika huikeeta!
Muutin viime syksynä Oulusta ja olen todella onnellinen, että päätin hakea opiskelemaan juuri Kuopioon. Kuopio on tarjonnut mielenkiintoisen opiskelijaelämän, ystäviä, hyviä liikuntamahdollisuuksia sekä upeat maisemat, vaikka Neulamäen mäki alkaa jo henkisesti hieman hapottaa näköalatornin upeista maisemista huolimatta. Sosiaalityöhön päätin hakea abivuoden syksyllä, kun mietin omia asenteita ja ajatuksia yhteiskunnallisista ilmiöistä ja siitä, miten haluaisin itse vaikuttaa mahdollisimman monella tasolla; käytännön kentällä sekä rakenteita muuttamalla. Odotan jo innolla ensi vuoden aineopintoja ja syventävää katsausta sosiaalityön eri kohdeilmiöihin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: netta, tuutori, oulu, aamupuuro

Maaliskuun 2017 sociuslainen

Perjantai 8.2.2019 - Tuukka & Niko

Kuka olet, mitä opiskelet ja miksi?niko.jpg
Moi, mä oon Niko Jokihaara, 20v fuksi, jolle kaikki oli Kuopiossa uutta vielä muutama kuukausi sitten! Syksyllä starttasi siis sosiaalitieteiden opinnot, ja täytyy kyllä sanoa, että en ole ehkä koskaan kokenut samanlaista tunnetta siitä, että olen just oikeassa paikassa. Sosiaalitieteiden pariin päädyin ensin yritettyäni psykalle, mutta täällä mä olen nyt jäädäkseni! Sosiaalitieteissä parasta on mahdollisuus vaikuttaa, erilaisten ryhmäilmiöiden tutkiminen sekä mulle tärkeiden teemojen, kuten tasa-arvoisuuden keskeisyys opinnoissa. Tää on se mun ala, parhautta!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: niko, pori, tuutori, fuksi, vappufani