Kiitos ja kumarrus 2020

Torstai 31.12.2020 klo 14:08 - Taija V

ilotulitus2.jpg

Uusi vuosikymmen ei alkanut odotusten mukaisesti ja kulunut vuosi on koetellut meitä kaikkia. Meidän tuli kaikkien hyväksyä muuttuneet olosuhteet ja epävarmuus hetkessä. Valtamedian uutisotsikot eivät missään tapauksessa helpottaneet oloa, ja välillä niitä peilattiinkin männä vuosien kriiseihin. Mielessä pyöri kysymykset siitä, miten tähän on tultu, miten kauan tämä kestää ja miten tästä selvitään. Henkilökohtaiset ajatukseni pyörivät surkuhupaisan ja epätoivon välimaastossa, ja muistan ajatelleeni, että tämähän tästä puuttui. Hallituksen kanssa kaavaillut suunnitelmat valuivat hetkessä hukkaan eikä auttanut kuin hyväksyä se tosiasia, että kaikki on peruttu, ja kääntää katseet kohti syksyä. Syksykin oli toki silloin vielä epävarmaa, mutta ei siinä hetkessä muukaan auttanut kuin pysyä toiveikkaana.

 Zoomista tuli ystävä ja tapa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, ja sen avulla onnistuttiin onneksi muutama tapahtuma järjestämään myös keväällä. Kiitos teknologialle. Sociuksen toiminta siirtyi vuoden aikana entistä enemmän tietoliikenneyhteyksien päähän, mikä tarkoitti sitä, että etäyhteyksillä järjestettävä toiminta lisääntyi ja siitä tuli osa normaalia. Esimerkiksi erilaiset tapahtumat ja hallituksen kokoukset on nyt mahdollista järjestää kokonaan etänä. Tietoliikenneyhteyksien lisääntyminen Socius ry:n toiminnassa sekä poikkeuksellinen tilanne, pakotti Sociuksen hallituksen tarkastelemaan uudelleen yhdistyksen sääntöjä sekä muokkaamaan niitä, ja uudet sääntökohdat hyväksyttiin yhdistyksen kokouksissa. Ihan kaikkea ei onneksi tarvinnut perua, ja onnistuimme syksyllä järjestämään fyysisiäkin tapahtumia uusilla variaatioilla. Näin pystyimme takaamaan sen, että fuksit integroitiin yliopistomaailman pyörteisiin sekä pääsimme tapaamaan jo vanhoja opiskelutovereita. Epävarma ja raskas vuosi on tullut kuitenkin nyt päätökseensä. Tulevana vuonna joudumme vielä taistelemaan koronaepidemiaa vastaan, mutta toivon pilkahduksia on jo näkyvissä.

Mitä odotan ensi vuodelta? Varmasti sitä, mitä kaikki muutkin, eli koronasta selviytymistä. Minulla on tietysti myös henkilökohtaisia tavoitetta, joista yksi on valmistuminen ja toinen liittynee siihen, mitä valmistumisen jälkeen tapahtuu. Olen huono tekemään uuden vuoden lupauksia, ehkä siksi, että lupauksien tulisi toteutua sormia napsauttamalla. Itseäni myös harmittaa, jos itselleen asetetut tavoitteet tai lupaukset tulevasta vuodesta eivät toteudu. Kaikki ei ole kuitenkaan meidän omissa käsissämme, kuten koronaepidemia on kuluneena vuonna osoittanut. Silloin on ihan ymmärrettävää, ettei itselleen asetettuja tavoitteita tule saavutettua samalla tavalla. Elämässä on myös sallittua epäonnistua, olla epävarma ja eksyksissä. Miten muuten koskaan löytäisimme sen oikean suunnan, ellemme tarkastelisi hieman omaa sisintämme ja miettisi, mitä ihmettä sitä oikein haluaa ja mitä kaikkea on valmis tekemään sen eteen? Haluankin uskoa, että kyllä se elämä kuljettaa.

Olo on tietyllä tapaa haikea, mutta ei missään nimessä surullinen, ja miksi olisi. Viimeiset kolme vuotta, jotka olen saanut viettää tämän ainejärjestön hallituksessa niin hallituksen jäsenenä kuin sen puheenjohtajana ovat olleet opettavaisempia vuosia, joita olen tähän asti kokenut. Niin henkilökohtaiset kuin yhteiskunnalliset paineet ovat pakottaneet minut kasvamaan ihmisenä, olemaan itselleni armollinen sekä pakottanut ymmärtämään, ettei kaikki ole eikä edes tarvitse olla minun kontrollissani. On ollut hetkiä, kun epätoivo on ollut riemua ja iloa suurempaa, mutta niistäkin on selvitty. Olen hokenut mantraa ”kyllä kaikki selviää” niin itselleni kuin ystävilleni ja hallitustovereilleni, ja toistaiseksi asia on ollut juuri näin. Totuuden nimissä on mainittava, että tätä samaista mantraa on hoettu lukemattomat kerrat myös minulle, ja kiitos siitä.

Ai miksi ei sureta, kun hallitusura loppuu? Koska hallitusvuodet ovat olleet minun huikeimpia, opettavaisimpia ja kummallisimpia vuosia, joita tulen muistelemaan lämmöllä. Kiitos siis vielä kerran kaikille matkanvarrella mukana kulkeneille ystäville, tovereille ja sociuslaisille. Onnea vielä kerran uudelle hallitukselle!

Ensi vuonna lupaan valmistua, mennä töihin ja olla oma itseni.

Olkaa itsellenne armollisia, luottakaa omiin kykyihinne ja rakastakaa itseänne joka päivä! Erittäin paljon parempaa Uutta Vuotta 2021 ihan jokaiselle!

 

Rakkaudella  

Taija 

#wabutuleevielä #nyttääloppuu #puheetonnytpidetty 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusi vuosi, uudet kujeet, korona, loppunyt, eläkkeelle

Socius ry:n koronaohjeistus jäsenistölle

Keskiviikko 26.8.2020 klo 12:29

Rakkaat Sociuslaiset,

Kuten jo varmasti aavistatte ja tiedätte korona tulee vaikuttamaan alkavaan lukuvuoteen radikaalisti. Socius ry noudattaa tapahtumien järjestämisessä Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten asettamia koronaohjeistuksia. Tämän lisäksi noudatamme yliopiston asettamia rajoituksia, jotka koskevat esimerkiksi sisätilatapahtumien osallistujamäärää sekä muiden ainejärjestöjen linjaa tapahtumien järjestämisessä. Toivomme, että jäsenistö noudattaa seuraavia ohjeistuksia parhaan harkintakykynsä mukaan, jotta pysymme kaikki terveenä ja jotta tulevaisuudessa voimme jälleen viettää aikaa yhdessä perinteiseen tapaan. Tähän voimme yhdessä vaikuttaa.

Jos osallistut Socius ry:n tapahtumiin, huomioi seuraavat seikat:

1. Socius ry:n järjestämiin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki terveet opiskelijat. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja osallistuminen tapahtuu omalla vastuulla. Mikäli olet ollut ulkomaanmatkalla koronariskimaassa älä osallistu tapahtumiin ennen asianmukaista karanteeniaikaa. Socius ry suosittelee myös, että riskiryhmiin kuuluvat tekevät osallistumispäätöksensä oman harkkinan mukaan.

2. Tapahtumiin tulee osallistua vain ja ainoastaan täysin terveenä ja oireettomana. Myöskään lieväoireisena tapahtumiin ei siis tule osallistua. Jos olet kipeä, jää kotiin sairastamaan.

3. Tapahtumissa tulee huomioida huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Käsiä tulee pestä ja desinfioida riittävästi. Socius ry tuo tapahtumiin käsidesiä yhteiseen käyttöön mutta suosittelemme, että otat mukaan myös oman käsidesipullon.

4. Vältä liiallista lähikontaktia muiden opiskelijoiden kanssa (esim. kättelyä tai halailua). Socius ry:n tapahtumissa pyritään huomioimaan riittävät turvavälit.

5. Socius ry:n tapahtumissa ei ole omaa maskikäytäntöä tai maskipakkoa. Noudatamme kuitenkin THL:n sekä Itä-Suomen Yliopiston asettamia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa niissä tilanteissa ja tiloissa, joissa turvavälien pitäminen on hankalaa.

6. Socius ry suosittelee koronasovelluksen, koronavilkun, lataamista puhelimeen. Sovelluksen avulla koronatartuntojen jäljittäminen on helpompaa ja mahdolliset altistuneet pystytään tavoittamaan nopeammin. Sovelluksen käyttäminen ei ole edellytys tapahtumiin osallistumiselle, mutta suosittelemme sitä ladattavaksi mikäli osallistut tapahtumiin.

7. Käytämme tapahtumiin ilmoittautumisessa KideApp- sovellusta, jonka saa ladattua sovelluskaupoista. Sovelluksen kautta saamme kätevästi osallistujalistan tapahtumistamme. KideAppin käyttö ei ole edellytys tapahtumiin osallistumiselle. 

8. Mikäli olet sairastunut, koronatestin jälkeen saanut positiivisen testituloksen ja olet osallistunut Socius ry:n tapahtumiin, noudatathan terveysviranomaisten sinulle antamia ohjeita. 

_______________________________________________________________

Fuksiviikko on perinteiseen tapaan ollut syyslukukauden jännittävin viikko, jonka aikana uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan yliopistoelämään sekä uusiin opiskelijakollegoihin.  Pyrimme vallitsevien rajoitusten mukaan järjestämään uusille fukseille tapahtumia, jotta uusien ystävien ja verkostojen muodostaminen olisi helpompaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että ainejärjestömme kasvaa tänä vuonna yli 100 uudella fuksilla. Jotta voisimme järjestää turvallisia tapahtumia vastuullisesti tulemme järjestämään tapahtumia ulkona sään salliessa ja olemme jättäneet perinteisten tapahtumien viralliset baarijatkot järjestämättä. Tämä siitä syystä, että baariolosuhteissa turvavälien pitäminen ja lähikontaktien minimoiminen tilanteen vaatimalla tavalla on hankalaa. Jäsenistön terveys menee tässä tilanteessa kaiken muun edelle. 

Korona katkaisi myös vuonna 2019 aloittaneiden opiskelijoiden fuksivuoden. Monta perinteistä tapahtumaa jäi kokematta ja muihin opiskelijoihin tutustuminen hankaloitui etäopetuksen alkaessa ja tapahtumien peruuntuessa. Pyrimme tapahtumien suunnittelussa ja järjestämisessä huomioimaan myös siis nämä opiskelijat, jotka toivovat uudesta lukuvuodesta revanssia menetetyille kokemuksille. Lisäksi emme ole tietenkään unohtaneet ennen vuotta 2019 aloittaneita opiskelijoita. Vaikka tulevat viikot sisältävät tapahtumia, joiden ohjelma on ensisijassa suunnattu aloittaville fukseille, ovat kaikki opiskelijat tervetulleita viettämään aikaa yhdessä. Haluamme järjestää myös siis sellaisia tapahtumia, joista etuliite "fuksi" jää pois, jotta kaikki opiskelijat tuntisivat tulleensa huomioiduiksi.

Socius ry on tunnettu lämpimästä ja vastaanottavaisesta ilmapiiristään. Omissa tapahtumissamme on vallinnut iloisen keltainen ja sympaattinen sociushenki, jonka toivomme säilyvän myös tulevaisuudessa. Toivomme, että kesälomilta palaavat opiskelijat ja opiskelunsa aloittavat uudet opiskelijat löytävät toisistaan vertaistukea. Yhteishengen ja hauskuuden ei siis tarvitse loppua vaikka rajoitteita asetetaan.

Socius ry:n hallituksessa odotetaan innolla uusiin opiskelijoihin tutustumista sekä vanhempien opiskelijoiden jälleennäkemisiä. Toivotamme kaikille ihanaa pian alkavaa lukuvuotta, nähdään tapahtumissa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tapahtumat, fuksi, korona