Lokakuun sociuslainen 2021

Tiistai 26.10.2021 klo 19:27

Kuka olet ja mitä opiskelet?altacaven2.jpg

Hei! Olen Alta Cavén. Opiskelen sosiaalipsykologiaa ja olen kolmannen vuoden opiskelija.  

 

Mitä sinulle kuuluu?

Ihan hyvää kuuluu vaikka vielä vähän vujuviikko painaa ja kandi stressaa. Olen kuitenkin onnellinen, kun päästiin viimein nauttimaan tovereiden kanssa vuosijuhlista ja yhdessä olemisesta. Muutenkin on ollut ihanaa, kun pitkän ajan jälkeen olen taas päässyt nauttimaan lähiopetuksesta ja opiskelijaelämästä yhdessä muiden kanssa.

 

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Yksinkertainen ja ilmeinen vastaus lienee, että sociuslaisuus merkitsee minulle tovereita ja yhteisöllisyyttä. Syvällisemmällä tasolla vastaisin kuitenkin, että se merkitsee ystävyyttä, syvällisiä keskusteluja, yhdessä jaettuja kokemuksia ja fireballia.  

 

Miten päädyit opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Itä-Suomen yliopistossa?

Päädyin opiskelemaan tänne hyvin monen mutkan kautta, eli siis haettuani ensin opiskelemaan mm. psykologiaa (useasti) ja tehtyäni töitä apteekissa (liian kauan). Lopullinen päätös Itä-Suomen yliopistoon hakemisesta perustui lähinnä pääsykokeen sisältöön ja haluun päästä opiskelemaan sosiaalipsykologiaa. Muutto pois Helsingistä ja Kuopioon tuntui pelottavalta, mutta en ole katunut hetkeäkään.  

 

Mikä on sinussa parasta?

Ehkä huumorintajuni. Tai saattaa hyvin myös olla, että se onkin pahinta minussa. Olen mielestäni myös hyvin uskollinen ystävä ja kun lähden kavereiden kanssa viihteelle baariin, niin olen siellä aina uskollisesti pilkkuun saakka.  

 

Parhaat vinkit opiskelun ja vapaa-ajan erottamiseen?

Ympäristön vaihtaminen. Itse tykkään opiskella kirjastossa, koska siellä on semmoinen oikeanlainen fengshui ja kotona on vaikeaa keskittyä. Sociushuoneella ei myöskään kannata edes yrittää opiskella, koska siitä ei tule mitään. Kyllä sinne kuitenkin välillä kannattaa mennä ihan huvin vuoksi.  

 

Juliannan kysymys sinulle: Jos saisit olla päivän kuka tahansa ihminen, kuka olisit ja miksi?

Olisin varmaan Iso-Britannian kuningatar Elisabet II, koska kuka nyt ei haluaisi olla kuningatar ja asua Buckinghamin palatsissa. Tai siis no. Yhden päivän voisin kokeilla.  

 

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!

Jos sinun pitäisi syödä loppu elämäsi jotakin yhtä ruokaa, niin mitä se olisi?


Kommentoi kirjoitusta.

Toukokuun sociuslainen 2021

Perjantai 21.5.2021 klo 13:57

Kuka olet ja mitä opiskelet?juliannavaisanen.jpg
Minä oon Julianna 21v ja opiskelen sosiaalityötä. Pari viikkoa sitten sain ekan vuoden hommat tehtyä ja syksyllä alkaakin jo toinen vuosi!


Mitä sinulle kuuluu?
Minulle kuuluu ihan hyvää! Reilu viikon kerkesin lomailla ihan kunnolla opiskelujen jälkeen ja tällä viikolla aloitin työt. Oli kyllä helpottavaa kun sain tehtyä viimeiset kurssit ajallaan ja aloittaa kesäloman, kun alkoi jo vähän motivaatio loppua opiskelujen suhteen. Jospa kesäloman aikana kerkeää keräillä voimia niin jaksaa sitten syksyllä aloittaa innolla toisen vuoden opinnot!


Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Sociuslaisuus merkitsee minulle sitä, että koen kuuluvani yhteisöön. Parasta on kun saa kokea ja jakaa samoja tapahtumia ja ajatuksia toisten sociuslaisten kanssa!


Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen yliopistossa?
Halusin tulla opiskelemaan sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistoon, koska Kuopio on lähin
yliopistokaupunki Kuhmoon nähden, josta olen kotoisin. Minulle on tärkeää, että pääsen käymään perheeni luona helposti. Lisäksi olin asunut Kuopiossa jo vuoden ennen opiskelujen alkua, joten Kuopio oli helppo valinta mulle.


Mikä on sinussa parasta?
Tää on aina vaikea kysymys :D Ehkä parasta minussa on se, että olen empaattinen sekä haluan aina kuunnella ja auttaa muita parhaani mukaan.


Parasta fuksivuodessa?
Parasta on ollut ehdottomasti kaverit, joihin oon saanut tutustua! Kivaa on ollut myös se, että oon saanut varmuutta siihen, että tämä on minulle juuri oikea ala.


Kesäsuunnitelmat?
Kesällä aion tehdä töitä, käydä perheen luona Kuhmossa ja lomailla. Lisäksi käyn varmaan parilla reissulla jossain päin Suomea. Haluan käydä myös paljon uimassa ja syödä jäätelöä!


Huhtikuun sociuslainen kysyy: Jos voisit pakata reppureissulle mukaan vain viisi tärkeintä tavaraa, mitä ottaisit mukaan?
Tärkeimmät ainakin ois silmälasit ja piilolinssit, muuten en hirveesti näkis mitään. Sitten ottaisin jonkun hyvän kirjan, polaroidkameran ja päiväkirjan.


Lopuksi voit jättää oman kysymyksen seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!
Jos saisit olla päivän kuka tahansa ihminen, kuka olisit ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fuksi, sosiaalityö

Blogivierailu: Opiskelun merkitystä etsimässä

Tiistai 4.5.2021 klo 11:00 - Kaarina Mönkkönen

Vieraileva kirjoittaja on yliopistonlehtori, dosentti Kaarina Mönkkönen Itä-Suomen yliopistosta.

Mustat pilvet ja merkityskato

Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet kokea miltä tuntuu, kun elämä kapeutuu ja alkaa pyöriä jo puuduttavissa rutiineissa. Harmoniseen arkeemme asteli häirikkö, joka jätti jälkeensä laajaa tuhoa, pelkoa ja levittyi maailman laajuiseksi pandemiaksi. Alussa pandemiaan liittyvä keskustelu oli terveys- ja turvallisuuspainotteista. Sitten nousi huoli myös sosiaalisesta hyvinvoinnista sekä työn että opiskelun merkityskadosta. Vai oliko tuo kato ollut kytemässä jo aiemmin, nyt vain leimahti liekkeihin? Olivathan 2000-luvun ensimmäiset vuosikymmenet keskittyneet tehostamiseen, kiireeseen, vaatimuksiin nopeista tuloksista, mikä lisäsi myös uupumusta ja kroonista riittämättömyyden tunnetta. Ennen koronaa meillä oli kuitenkin suojanamme paljon tärkeitä sosiaalisia yhteyksiä niin työssä, opiskelussa kuin harrastuksissa. Koronan myötä arkeen jäivät jäljelle Teamsin mustat ruudut, yksin puurtaminen sekä tilanteet, joissa ollaan vain ’tiukasti asiassa’. Sosiaalisista suvantohetkistä vapautunut tila täytettiin tehokkaasti.

Mitä tämä muutos on merkinnyt yliopisto-opiskelijoiden arjessa? Mistä opiskelijat ovat löytäneet merkitystä opintoihinsa? Luen vuosittain suuren joukon opiskelijoiden tekemiä reflektiivisiä esseitä. Niissä saan tilaisuuden myös ’kuulla’, mitkä asiat he kokevat vaikeiksi ja mitkä puolestaan merkittäviksi. Syksyllä 2020 alkoi lisääntyä pohdinnat siitä, miten on vaikea löytää mielekästä juonta omalle opiskelulle. Opettajana asia minua alkoi askarruttaa ja sai peilaamaan asiaa myös omaan opiskeluaikaani.

Aloitin omat opintoni Tampereen yliopistossa reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Kiirekoodia en vielä tuolloin ollut omaksunut enkä muista koskaan pohtineeni, että opintojen suorittamisessa olisi hoppu. Yksinkään en joutunut opiskelemaan, sillä aina oli mentävä paikalle, jossa oli paljon ihmisiä. Opintojen alussa liimauduimme opiskelukavereiden kanssa toisiimme, istuskelimme yliopiston kahviossa, jossa jatkoimme luennoilla syntyneitä ideoita maailmanparantajien painokkuudelle. Tuo kaikki oli välttämätöntä oman alan identiteetin kehittymisen kannalta. Toki aika kultaa muistot tehokkaasti enkä halua jatkaa tätä pidemmälle ’ennen vanhaan’ -muisteluani. Menneisyyden turha romantisointi saa muut haukottelemaan ja toteamaan, että emme enää elää käpylehmien ajassa. Nykyisin opettajat ovat paitsi aiempaa paremmin saavutettavissa, he ovat myös läheisemmässä suhteessa opiskelijoihinsa ja heiltä jopa uskaltaa kysyä, kun ei tiedä. Myös osallistuminen oppimiskeskusteluihin on aktiivisempaa. Puhuvat päät ovat vaihtuneet dialogisempiin opetusmetodeihin. Tässä ajassa on kuitenkin tärkeä pohtia, miten voisimme opettajina edistää sellaista hyvää, joka sitoisi meidät nykyistä enemmän yhteen ihmettelemään kiinnostavia kysymyksiä ja löytämään niille ratkaisuja.

Itä-Suomen yliopisto otti keväällä 2021 keskeiseksi agendaksi opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen. Tavoite on erittäin tärkeä, sillä sivistyneitä ja inhimillisiä ajattelijoita ei tuoteta liukuhihnalla. Kiihdytyskaistoilla ei myöskään ylitetä ajattelun rajoja. Länsimaisessa yhteiskunnassa ihannoimme nuoruutta, kauneutta, nopeutta ja voittamattomuutta. Ismo Björn, Jarmo Saarti ja Pirjo Pöllänen analysoivat suomalaisten ministerien puheiden muutosta 1990–2000-luvuilla tuoden esiin, että 2000-luvun puolella puheissa alkoi esiintyä yhä useammin sanat ”hyöty” ja ”tuottavuus” ja tämä koski myös puheita yliopistojen tehtävästä. (Björn, Saarti & Pöllänen 2008.) Myös sosiaalipsykologi Klaus Weckroth sivusi samaa asiaa tarkastellessaan Tampereen yliopiston strategiapuhetta, jossa määritellään kyllä tavoitteeksi ”resurssitehokkaat ja turvalliset ympäristöt, tutkimukseen perustuva älykäs yhteiskunta, älykkäitä kaupunkeja palvelevat tietoteknologiat”. Strategiasta kuitenkin puuttuvat sellaiset perusasiat kuten viisaus, ajatteleminen, hyvä elämä ja sitä edistävä tieteellinen kauneus, puhumattakaan keskustelutaitojen edistämisestä tai esimerkiksi ihmisten tiedonjanon kasvattamisesta. Onneksi ilmassa on myös vastapuhetta siitä, että emme ole koneita, robotteja ja ehtymätöntä voimavaraa, joka voidaan kuluttaa loppuun ja virittää työelämän huipuksi. Tavallisuuskin on kaunista, jos toiminta on itselle merkityksellistä ja se edistää parempaa maailmaa.

Työelämä tarvitsee kaikenlaisia ihmisiä, ajattelun moninaisuutta, inhimillisyyttä ja luovuutta. Asta Raami on tutkinut menestyneiden keksijöiden intuitiivista ajattelua. Hänen mukaansa kiire ja suoritus tuottaa tekoja, eikä ajattelua. Uudet oivallukset syntyvät henkilökohtaisesta virittäytymisestä, oman asiantuntijuuden ylittävästä ajattelusta sekä erilaisten näkökulmien kytköksistä. Kun ollaan uuden asian äärellä, hän kehottaa kuuntelemaan itseään, jopa iloitsemaan omasta ahdistumisesta, sillä silloin tietää olevansa matkalla kokonaan uusien oivallusten tielle. (Raami 2020.)  Opiskelussakin tämä olisi hyvä muistaa. Elämässä pitää olla rosoa, poluilta poikkeamista sekä vahvaa yhteyttä toisten ihmisten ajatteluun. Nykyisin opiskelijalta vaaditaan paljon: valppautta eri viestintäkanavien seuraamisessa, tietoteknistä näppäryyttä, massiivista tekstituotantoa, jatkuvaa yksin keksimistä, nopeaa valmistumista sekä taiteilua työn, opiskelun sekä perheen jännitteissä. Kaikkivoipaisuuden ja tehokkuuden tavoittelu sammuttaa näkökykyä ja luo illuusion siitä, että asiat ovat vain minusta kiinni. Jopa James Bond on uskaltautunut rikkoa tätä illuusiota. Siitä huolimatta, että Bond kykenee elvyttämään itsensä autoonsa ohjelmoidulla defibrillaattorilla ja kaivamaan jopa luodinkin rinnastaan, löytyy hänestä viimeisimmissä leffoissa myös herkkyyttä, inhimillistä heikkoutta ja jopa kyyneliä. Jos Bond on uskaltanut ulos yli-ihmisen kuorestaan, miksi siis me emme tekisi niin.

Opiskelu ja oman työn nelikenttä

Mistä siis syntyy opiskelun merkitys 2020-luvulla, kun kasvot ovat kadoksissa ja olemme kytkeytyneet toisiimme vain hyvin ohuella langalla eikä yhdessä ajatteluun ole liiemmin tilaisuuksia? Miltä fukseista tuntui aloittaa opiskelu oudolla piiloleikillä, jossa kaikki juoksivat piiloon, josta ei kuitenkaan voinut ketään etsiä tai edes huutaa tulemaan esiin? Miltähän minusta olisi aikoinaan tuntunut astella tyhjään yliopistoon?

Keväällä sain olla pitämässä kollegani yliopistolehtori Riitta-Liisa Kinnin kanssa opiskelijoiden Zoom-kahvilaa, jossa oli tarkoitus keskustella erilaisista opiskeluun liittyvistä asioista. Keskustelimme opiskelijoiden kokemuksista siitä, millaisia haasteita heidän opiskeluunsa liittyy sekä mitkä asiat ovat innostavia ja tuovat oppimisen iloa. Hyödynsimme työyhteisökouluttaja, dekkaristi Satu Roosin jäsentämää oman työn nelikenttää, jossa erilaisten työtehtävät tulevat arvioiduksi työn mielekkyyden ja jaksamisenkin näkökulmasta. Nelikentässä on neljä lokeroa, joihin laitetaan oman subjektiivisen arvion mukaan tehtäviä sen mukaan, ovatko kyseessä helpot rutiinit, kuluttavat rutiinit, vaativat, mutta innostavat tehtävät sekä ne, joissa osaaminen joutuu koville ja jotka kuormittavat. Pyysimme opiskelijoita sijoittamaan opiskeluunsa liittyviä asioita noihin neljään lokeroon.

Kuva 1. Oman työn nelikenttä (Satu Roos, Ks. Roos & Mönkkönen 2019)

Opiskelijat kuvasivat opiskeluun liittyviksi helpoiksi rutiineiksi (keltainen lokero) rutiinitehtäviä, kuten esimerkiksi sähköpostien läpikäynti, ”pakollisiin Moodle-keskusteluihin osallistuminen”, tiedotteiden seuraaminen Yammerista, oppimistehtävien viimeistely (muotoseikkojen tarkistamisen) sekä omien opintojen suunnitteleminen. On kuitenkin huomioitava, että nämä helpoilta tuntuvat rutiinitkin voivat olla monelle opintojaan aloittavalle kuluttavia. Ensimmäisenä syksynä mielessä risteilee paljon uusia käsitteitä, järjestelmät ovat vielä outoja eikä oikein tiedä, mistä ihmeen piilopaikasta ketäkin voisi etsiä. Keltaisella alueella olevat helpot rutiinit eivät siis vaadi paljoa osaamista. Ne ovat luonteeltaan tehtäviä, joita voisi hoitaa esimerkiksi perjantai -iltapäivänä, jolloin ei enää kannata ryhtyä isoihin ponnistuksiin. Helppojen rutiinien ääreltä mieli voi laskeutua helpommin viikonlopun viettoon.

Harmaalla alueella eli tylsiin ja kuluttaviin rutiineihin kuuluvat tehtävät ovat opiskelijoiden mielestä uuden kurssin tehtävien läpikäyminen ja aikatauluttaminen. Etänä yhteisten aikojen sopiminen koetaan raskaaksi, sillä useinkaan ei tunne muita ryhmän jäseniä eikä kaikkia edes saa aina kiinni. Rasittavaa on myös, jos ryhmä ei ole kovin aktiivinen ja osa joutuu vetämään kivirekeä muidenkin edestä. Ajankäytön suunnitteluun tulee haasteita, kun on samaan aikaan useita tehtäviä ja päällekkäisiä luentoja. Puolestaan liian väljä aikataulu heikentää tehoa, kun asiat jäävät liiaksi omalle vastuulle. Väsyttäviksi koettiin myös nauhoitettujen luentotallenteiden seuraaminen. Tuo viesti pysäytti meidät pohtimaan tallenteiden merkitystä uudelleen. Olemmehan me opettajat viime aikoina tehtailleet melkoisen määrän opetustallenteita ja Mooceja. Tuo tehotuotanto on herättänyt itsessä jopa ihastusta kaikessa nopeudessaan ja kätevyydessään. Mutta kätevyys ’meille´– yhtä vähän kuin tehokkuus – ei saisi olla ainoa mittari, sillä opiskelijat kaipaavat opitun tietoaineksen yhteistä merkityksellistämistä. Edellä itsekin kritisoin omani aikani yksisuuntaisia luentoja, eikö tässä ajassa pitänyt jo toimia toisin?

Punaiseen lokeroon, jossa osaaminen joutuu lujille ja asiat koetaan rasittavina, sijoittuivat tehtävät, jotka liittyvät opintojaksoihin, joissa ollaan kokonaan uuden asian äärellä tai jos työmäärä on kohtuuttoman suuri eikä aika tunnu riittävän sen hoitamiseen. Sellainen myös rasittaa, jos opettaja antaa himmeän ja lavean tehtäväksi annon, tyyliin: ’kirjoita jotakin kiinnostavasta aiheesta’. Kenellä sellaiseen enää löytyy inspiraatiota tällaisen vuoden jälkeen? Myös epäselvät ohjeet, niiden suuri vaihtelu opettajien sekä oppiaineiden välillä kuormittavat ja vähentävät innostusta. Ohjeiden arvailu itsekseen vie kohtuuttomasti voimavaroja. Itsekin olen vuoden aikana oivaltanut, miten tärkeitä keskustelut kahvilassa ja yliopiston käytävillä olivatkaan myös muistin ja oman ymmärryksen tarkistamisen kannalta.

Innostaviksi ja vaativiksi tehtäviksi opiskelijat mainitsivat pitkien esseiden kirjoittamisen, sillä niissä saa kehitellä omaa ajatustaan. Innostusta tuottaa myös eteneminen opiskeluissa ja ’kunnon’ palautteen (numero ei riitä) saaminen omista tuotoksista. Onhan tärkeä saada tietää, mihin suuntaan oppimisessaan on kehittymässä. Hienoja kokemuksia syntyy myös innostavissa ryhmätöissä, joissa ennestään tuntemattomat opiskelijat tulevat tutuiksi, sitoutuvat yhteiseen työhön ja saavat yhdessä jotain hienoa aikaiseksi. Näitä yhdessä kehittelyn iloja opiskelijat kuvaavat usein myös monitieteisillä opintojaksoilla.

Monet edellä kuvatut asiat olivat hyvin konkreettisia tekemisiä, mutta keskustelut opiskelijoiden kanssa ja kirjoitetut esseet viestivät laajemmasta opiskeluun liittyvästä yksinäisyydestä. Inhimillinen ja arvokas oppiminen on saatava takaisin.

Opiskelun merkityksellisyyden elementtejä

Aloittaessani tämän blogin kirjoittamista pohdin, pitäisikö minun antaa neuvoja itsestä huolehtimisesta, riittävästä unesta, ajan hallinnasta tai palautumisesta. Kaikki ovat varsin oleellisia asioita, mutta tiedämme ne jo sanomattakin.

Olemme tutkimusryhmässämme tutkineet suomalaisten kokemaa arvokkuutta ja merkityksellisyyttä (Mönkkönen, Tapani, Salonen & Kokkonen 2021). Aineisto (N=970) kerättiin juuri ennen koronapandemiaa hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja eri ikäisiltä ihmisiltä. Halusimme tietää, mitkä asiat tuottavat arvokkuutta ja merkityksellisyyttä sekä mitkä tekijät niitä puolestaan loukkaavat. Tutkimissamme tarinoissa emme havainneet minäkeskeistä puhetta lainkaan, vaikka julkisuudessa esitetään usein huolta aikamme itsekeskeisyydestä. Sen sijaan arvokkuutta ja merkityksellisyyttä määrittivät neljä keskeistä asiaa: kannattelevat suhteet, arvonanto yhteisössä, toimijuus, sekä jokin kiintopiste eli horisontti.

Niin korona-aikana kuin sen jälkeen olisi tärkeä selvittää, millaiset kannattelevat suhteet edistävät opiskelua, millainen oppimisyhteisö vahvistaa arvokasta oppimista ja miten oppimisessa saisi kukin mahdollisuuden kehittyä täysiin mittoihinsa. Horisontti avautuu paremmin, kun opiskelija saa tilaisuuden pohtia yhdessä muiden kanssa oman oppiaineensa tärkeyttä, työllisyysnäkymiä ja miten omalla tietämyksellä voidaan luoda parempaa yhteiskuntaa. Opettajilla on tuon keskustelun ylläpitäjinä myös tärkeä rooli. Tarvitsemme vuorovaikutusta, pysähtymistä, arvostuksen osoittamista, jopa ripauksen myös leikkisyyttä. Tietokirjailija Jani Kaaron mukaan yliopistojen tulisi olla pikemminkin leikillisen tutkimuksen ja oppimisen kehtoja, kuin keskittyä pelkästään tutkimaan vain varmasti vaikuttavia asioita. Toimittaessa niin sanotusti varman päälle, saattaa näkökentän ulkopuolelle jäädä kiinnostavia seikkoja todellisuudesta ja tekemisen syvempi merkitys saattaa kadota.

Lähteet:                                    

Cup of Therapy 2020. Tunti tunnilta tuntien. Gummerus. https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512420094/cupoftherapy-tunti-tunnilta-tuntien/

Björn, Ismo, Jarmo Saarti & Pirjo Pöllänen (2017). ”Päätettiin turvata yliopistojen rahoituksen pitkäjännitteisyys!” Opetusministereiden poliittinen puhe ja yliopistolaitoksen uudistus vuosina 2005–2015. Yhteiskuntapolitiikka 82:1,76–85.

Raami, Asta (2020). Intuitio3 Yhteys mahdottomaan ratkaisuun. Helsinki: Otava.

Roos Satu, Mönkkönen Kaarina (2019) Ihmisiksi työssä. Työyhteistaidoilla yhteistä vaikuttavuutta. Unipress.

Weckroth Klaus (2020). Kaiken järjen mukaan. Tampere: Bod-books. 

1 kommentti .

Huhtikuun sociuslainen 2021

Maanantai 26.4.2021 klo 11:02

Kuka olet ja mitä opiskelet?janettaolsen.jpg
Mä oon Janetta, 23v ja ensimmäisen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija!

Mitä sinulle kuuluu?
Nyt oikeesti aika hyvää! Ensimmäinen yliopistovuosi on valehtelematta ollu tosi haastava koronan ja etäopiskelun takia, ja sen lisäks mulla oli takana neljä välivuotta, joten olin opiskelun suhteen lievästi sanoen ruosteessa. Nyt kun on enää yksi rästitentti jäljellä ennen kesälomaa, alkaa jo tuntua siltä, että voi hengähtää ja rentoutua. Oon aika ylpee itestäni miten hyvin oon selvinny tän kaiken mylleryksen keskellä, ja pitäisi yrittää muistuttaa itseään siitä useammin. 

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Eniten yhteisöllisyyttä ja tunnetta siitä, että oon osa pidempää yliopistoperinnettä. Sociuslaisuus edustaa mulle vapaata ja avarakatseista ajattelua, sekä sitä, että toisista pidetään huolta.

Mikä on sinussa parasta?
Haluaisin uskoo, että mun huumorintaju, oon ainaki omasta mielestäni todella hauska! Oon myös tosi empaattinen ja tykkään pitää ihmisitä huolta, rakastan etenkin emännöidä ja ruokkia mun kavereita, kun meillä on illanistujaisia. 

Mitä teet vapaa-ajallasi?
Olin koko talven aika koomassa ja väsyny joten en tehny hirveesti mitään, mutta nyt kesän ja valon palatessa alkaa taas löytyä energiaa vähän muuhunkin, kun vain nukkumiseen ja koulujuttuihin. Kokkaaminen on musta ihanaa, ja se onkin varmaa mun lempipuuhaa kotona. Oon viime aikoina myös taas aloittanut lukemaan enemmän, ja mulla onkin koko aika jotain kirjastossa varauslistalla. 

Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen yliopistossa?
Oon aina ollu tosi intohimoinen yhteiskunnallisista asioista, ja etenkin naisten oikeudet on mulle tosi lähellä sydäntä. Löysin yhteiskuntatieteet ihan sattuman kautta, kun selailin Amsterdamin yliopiston sivuja ja päädyin lukemaan tästä alasta sosiologian kautta. Ala tuntui heti mulle luodulta, ja aloin tutkimaan missä sitä voisi opiskella Suomessa. Kuopio oli loppujen lopuksi tosi helppo valinta, vaikka vähän kuumottikin muuttaa Etelä-Suomesta "näin kauas" itään, hah. Kuopiossa vetosi opiskelijakaupunki, suuntautumismahdollisuudet ja vapaa sivuaineoikeus.

Parasta fuksivuodessa?

Ehdottomasti mun uudet kaverit. En ois ikinä voinu kuvitella, että tapaisin näin uskomattomia ja samanhenkisiä ihmisiä. Vaikka korona onkin ollut piikki lihassa, oon silti saanu ekasta vuodesta todella paljon irti, niin akateemisessa kun sosiaalisessa mielelessä. 

Tuuli kysyy: Jos sun pitäisi mennä johonkin TV-ohjelmaan niin mihin menisit ja miksi?
EHDOTTOMASTI Sinkkuillallinen! Musta ois niin hauskaa kokata joku älytön kolmen ruokalajin illallinen ja tavata siinä samalla myös hyvässä lykyssä joku kiva uusi tyyppi!

 

Lopuksi voit jättää oman kysymyksen seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!
Jos voisit pakata reppureissulle mukaan vain viisi tärkeintä tavaraa, mitä ottaisit mukaan?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sosiaalitieteet, fuksi

Edunvalvonnan kuulumisia

Tiistai 30.3.2021 klo 12:50 - Pauliina

Moikka!

Ajattelin vähän kirjoitella tänne blogin puolelle, mitä kaikkea edunvalvonnallista asiaa onkaan alkuvuoden aikana tapahtunut. Koska edunvalvonta herättää usein kysymyksiä uusilla (ja vanhoilla!) opiskelijoilla, ajattelin linkata tähän alkuun parin vuoden takaisen edunvalvontavastaavan Jaakko Honkalammen tekstin siitä, mitä edunvalvonta sitten oikeastaan onkaan 😊 https://www.sociusry.com/blogi/2019/03/21/29427/?page2

Jo tähän alkuun muistutan, että minuun edunvalvontavastaavana, kuten keneen tahansa muuhunkin hallituslaiseen saa aina olla yhteydessä esimerkiksi sähköpostilla. Vaikka edunvalvonta ei ehkä hirveästi näy päällepäin, pinnan alla on kuitenkin tapahtunut montakin asiaa jo tämän alkuvuoden aikana, joita ajattelin nyt teillekin avata.

 

Palaute laitokselle 2020

Viime vuoden puolella hallituksen korviin kantautui tietoa epäystävällisestä viestinnästä laitoksellamme. Vaikka asianomaiset eivät halunneet puida asiaa enempää, jo viime vuoden hallitus halusi puuttua asiaan, sillä olimme kuulleet vastaavanlaisesta aiemminkin. Myös syksyllä olleista hops-pajoista ja niiden toimimattomuudesta, sekä etäopetuksen laadusta olimme saaneet palautetta, joka haluttiin myös viedä eteenpäin. Niinpä vuoden 2020 edunvalvontavastaava Helena Antikainen ja muu vuoden 2020 hallitus laittoi laitoksen suuntaan palautetta kirjallisesti. Koska vuosi oli kuitenkin vaihtumassa, palautteen läpikäyminen jäi vuodelle 2021.


Padletin palaute 2021

Tämän vuoden alussa kuulimme usealta opiskelijalta muun muassa siitä, miten opintoihin ei olla saatu ohjausta ja etäopinnot hankaloittavat elämää. Halusimme kerätä palautetta, johon olisi mahdollisimman matala kynnys vastata, joten keräsimme palautetta padletin kautta. Padletissa esiin nousi muun muassa opinto-ohjauksen niukkuus, amanuenssipalveluiden ruuhkautuminen sekä tiedon kulku ja etäopetuksen huonot puolet.

 

Sociuksen hallitus 2021 kokousti laitoksen johtajien, Eeva Jokisen ja Riitta Vornasen kanssa maaliskuun alussa. Aiheina olivat sekä vuoden 2020 palaute että padletin palaute. Kävimme asiat läpi kohta kohdalta, ja mietimme niille ratkaisuja. Ilmi tuli muun muassa seuraavia asioita:

- Opetushenkilökunnalla on mahdollista saada toimivia välineitä etäopetukseen laitoksen kustantamana. Mikäli huomaatte näissä puutteita (esimerkiksi rikkinäinen mikrofoni vaikeuttaa opetusta), voitte olla yhteydessä Sociuksen hallitukseen, joka vie tietoa eteenpäin.

- Amanuenssin resurssikysymykseen laitos itsessään ei voi vaikuttaa. Tämän vuoksi Sociuksen hallitus aikoo viedä asiaa ylemmälle taholle.'

- Viestinnän yliopiston ja opiskelijoiden välillä on oltava asiallista ja ystävällissävytteistä. Käymme asiaa läpi yhdessä vielä laitoskokouksessa maaliskuussa.

- Opintojen ohjaukseen panostetaan. Esimerkiksi sosiaalityön professori Timo Toikko sekä amanuenssi Salla Lappalainen järjestävät zoomin kautta HOPS-vastaanottoajan 31.3.2021 kello 14-15, jonne voi mennä liukuvasti kysymään omaa asiaansa – eikä tarvitse vaivautua kirjoittamaan sähköpostia!

- Yhteiskuntatieteillä zoom-kahviloita on ollut jo syksystä alkaen, joten tämän vuoden puolella myös sosiaalityön zoom-kahvilat aloitettiin.

 

Tällaisia kuulumisia edunvalvonnan alkuvuoteen tällä kertaa. Viedään vielä asioita eteenpäin, ja katsotaan sitten mitä tapahtuu 😊 Koska blogi ei ole ollut aktiivisessa käytössä, haluaisin kuulla, mitä mieltä te lukijat olette? Toivotteko postauksia useammin, vai luetteko uutiset mieluummin esimerkiksi instagramista tai yammerista, joista Socius ry myös löytyy?

Jos tekstistä heräsi kysymyksiä, haluat kommentoida jotakin, tai sinulla on muuten edunvalvonnallista asiaa, voit olla minuun yhteydessä sähköpostilla pauliiak@student.uef.fi 😊

 

terkuin,

Pauliina Kärkkäinen

Edunvalvontavastaava

Socius ry

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvonta

Helmikuun sociuslainen 2021

Keskiviikko 24.2.2021 klo 10:43

tuulilehtinen3.jpg

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Moikka! Olen Tuuli Lehtinen ja opiskelen nyt ensimmäistä vuotta sosiaalitieteitä eli yhteiskuntatieteitä.

Mitä sinulle kuuluu?

Mulle kuuluu oikein hyvää päällisin puolin. Etäily on vaan tuottanut tuskaa koko tän lukuvuoden ajan. En oo vieläkään täysin päässy semmoseen opiskelurytmiin, mihin oisin varmasti päässyt jos koulu ja luennot ois normaalisti. Mutta ihana ku aurinko on alkanu taas paistamaa ja kesä on tulossa (toivottavasti)! 😄

Mitä sociuslaisuus sinulle merkitsee?

Sociuslaisuus mulle itelle merkitsee yhteisöllisyyttä ja toveruutta. Oon aikasemmin opiskellut toista alaa, mutta täällä mulle tuli heti tosi lämmin ja tervetullut olo. Tunsin jotenki kuuluvani heti joukkoon meijän ainejärjestöön. Sociuslaisuus merkitsee mulle myös hauskanpitoa ja ootankin innolla vielä mitä meidän ainejärjestö keksii, kun tää koronatilanne taas normalisoituu!

Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen yliopistossa?

Valitsin yhteiskuntatieteet, koska oon aina ollut tosi kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Mulle on tosi tärkeetä ollut aina ihmisten auttaminen edes jollakin tavalla. Mulla on itsellä tosi vahva semmonen oikean ja väärän kuva ja haluan, että kaikkia ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti. Ajattelen, että tän koulutuksen avulla pystyn mahdollisesti vaikuttamaan asioihin ja hyödyntämään näitä mun piirteitä työelämässäkin.

Mikä on auttanut sinua jaksamaan poikkeuksellisena korona-aikana?

Mua on auttanut jaksamaan mun parisuhde ja ystävät. Oon tosi sosiaalinen ihminen ja kaipaan iha normaaleja kanssakäymisiä ihmisten kanssa. Oisin kyllä tullu jo hulluksi, jos oisin vaan aina yksin kotona. 😂 Alotin myös mun vanhan tanssiharrastuksen nyt pitkästä aikaa ja se on tuonut mulle tosi paljon iloa arkeen salilla käymisen lisäksi! 

Tammikuun sociuslainen kysyy: Mikä on ollut paras asia sinun viikossasi?

Tän viikon paras asia on se, kun mun äiti tuli Rovaniemeltä asti käymään mun luona pitkästä aikaa.

Voit jättää oman kysymyksesi seuraavan kuukauden sociuslaiselle! 

Jos sun pitäisi mennä johonkin TV-ohjelmaan niin mihin menisit ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuuli, fuksi, sosiaalitieteet, yhteiskuntatieteet

Tammikuun sociuslainen 2021: Ässätuutori-Mirka

Maanantai 25.1.2021 klo 14:16 - Aino K.

Tammikuun sociuslainen on vuoden 2020 Ässätuutori äänestyksen toinen voittaja Mirka! Tuutorihaku käynnistyy 26.1.2021 ja hakulomake löytyy KAMUsta. Hae tuutoriksi!

Kuka olet ja mitä opiskelet?socius_mirka_nieminen.jpeg
Olen toisen vuoden sosiaalityön opiskelija Mirka, jolla on aina kymmenen rautaa tulessa ja yritän opetella tässä elämän ohella myös lepäämään ja rentoutumaan joskus. Tänä lukuvuonna olen toiminut tuutorina, UEF-lähettiläänä, sekä käynyt töissä kaupan alalla yliopiston ohessa. Ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä ja pyrin päivittäin soittelemaan jollekin ystävälle, jos en pysty heitä näkemään. Olen myös intohimoinen kasvien kasvattaja ja tämän hetken tavoite on pitää kaikki kasvit hengissä kesään asti.

Mitä sinulle kuuluu?
Minulle kuuluu hyvää. Vuosi 2021 on lähtenyt käyntiin hieman hitaasti, mutta pikkuhiljaa lisää opiskelua niin kyllä se vuosi taas pyörähtää käyntiin omaa tahtiaan. Arkeni on tällä hetkellä tasaisen tylsää, mutta silti aika ihanaa. En muuttaisi elämästäni mitään, paitsi ehkä reissaamaan olisi kiva taas jossain vaiheessa päästä, mutta siihen asti pitää nauttia minireissuista, kuten Puijolla kävelystä tai koirien näkemisestä lenkillä. Suosittelen kaikkia etsimään kivoja asioita omasta arjesta, niin arki on heti paljon mielenkiintoisempaa.

Mitä sociuslaisuus sinulle merkitsee?
Socius auttoi itseäni pääsemään mukaan opiskelijaelämään fuksina ja koen, että osa sociuslainen on osa opiskelijaidentiteettiäni. Ikävöin kaikkia opiskelijatapahtumia, mitä Socius järjesti, mutta toivottavasti pääsemme jossain vaiheessa takaisin hieman tapahtumarikkaampaan opiskelijaelämään, sillä kotona nyhjöttäminen (vaikka välillä sitäkin kaipaa) alkaa kyllä jo käydä hieman tylsäksi.

Mikä on auttanut sinua jaksamaan poikkeuksellisena korona-aikana?
Parisuhteeni. Olisin varmaan seonnut, jos ei olisi ollut toista, jolle jakaa omia tuntemuksiaan ja jonka kanssa viettää aikaa. Suurin osa Kuopiosta saamistani opiskelijakavereista on viettänyt aikaa muualla koronan aikana, mutta itse olen melkein koko ajan pysytellyt täällä, sillä työt ovat jatkuneet koronasta huolimatta. Arvostan kuitenkin sitä, miten paljon virtuaalimaailma mahdollistaa kavereiden kanssa kuulumisien vaihtamista ilman näkemistäkin, mutta on sitä ehtinyt useampaan otteeseen kaivatakin tässä korona-aikana. Toinen asia, mikä on itselleni noussut tärkeäksi poikkeusaikana on liikunta. Olen aina vihannut liikuntaa ala-asteen liikuntatunneista lähtien, mutta poikkeusaikana olen alkanut urheilemaan enemmän kuin ikinä ennen ja se kyllä tuntuu ihan kokonaisvaltaisena hyvinvointina.

Joulukuun sociuslainen kysyy: Mikä on lempi tv(/Netflix)-sarjasi ja miksi?
Tällä hetkellä lempi Netflix-sarjakseni on muodostunut Bridgerton/Lupin. Molempia on tullut katsottua niin paljon etten pysty valitsemaan kumpi on parempi

Sinut valittiin äänestyksessä vuoden 2020 Ässätuutoriksi! Miltä äänestyksen voittaminen tuntuu?
Äänestyksen voittaminen tuntui mahtavalta, sillä vuosi 2020 ei ollut helpoin vuosi olla tuutori ja monta kertaa vuoden aikana tuli mietittyä, että teenkö tarpeeksi tuutorina ja osaanko olla aloittaville opiskelijoille tarpeeksi tukena näin poikkeusaikana, sillä itse aloitin omat opintoni aivan eri tilanteesta kuin he. Tuntuu siltä, että sain vahvistuksen sille, että osasin olla tarpeeksi hyvä tuutori, vaikka välillä epäilin itseäni.

Mikä oli parasta tuutorina olemisessa?
Parasta tuutorina olemisessa oli uusien opiskelijoiden kanssa ajan viettäminen, sillä siinä tuntui pääsevän takaisin omien opintojen alun tunnelmiin ja jännitykseen kaikesta uudesta. Se vei myös opiskelun perusasioiden äärelle. Parasta oli kyllä ehdottomasti nähdä läheltä se, miten erilaisia persoonia omasta ryhmästä (ja muistakin mahtavista sociuksen fukseista) löytyy.

Mitä sanoisit niille, ketkä harkitsevat nyt tuutoriksi hakemista?
Tuutorivuosi opettaa paljon uusia taitoja ja erityisesti katsomaan asioita muiden lähtökohdista käsin. Tuutorina oleminen ei ole aina helppoa, mutta siitä saa myös irti paljon asioita, joita ei etukäteen oikein osaa kuvitella.

Lopuksi voit esittää kysymyksen helmikuun sociuslaiselle.
Mikä on ollut paras asia sinun viikossasi?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tammikuu, ässätuutori, mirka, sosiaalityö, tuutorihaku

Kiitos ja kumarrus 2020

Torstai 31.12.2020 klo 14:08 - Taija V

ilotulitus2.jpg

Uusi vuosikymmen ei alkanut odotusten mukaisesti ja kulunut vuosi on koetellut meitä kaikkia. Meidän tuli kaikkien hyväksyä muuttuneet olosuhteet ja epävarmuus hetkessä. Valtamedian uutisotsikot eivät missään tapauksessa helpottaneet oloa, ja välillä niitä peilattiinkin männä vuosien kriiseihin. Mielessä pyöri kysymykset siitä, miten tähän on tultu, miten kauan tämä kestää ja miten tästä selvitään. Henkilökohtaiset ajatukseni pyörivät surkuhupaisan ja epätoivon välimaastossa, ja muistan ajatelleeni, että tämähän tästä puuttui. Hallituksen kanssa kaavaillut suunnitelmat valuivat hetkessä hukkaan eikä auttanut kuin hyväksyä se tosiasia, että kaikki on peruttu, ja kääntää katseet kohti syksyä. Syksykin oli toki silloin vielä epävarmaa, mutta ei siinä hetkessä muukaan auttanut kuin pysyä toiveikkaana.

 Zoomista tuli ystävä ja tapa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, ja sen avulla onnistuttiin onneksi muutama tapahtuma järjestämään myös keväällä. Kiitos teknologialle. Sociuksen toiminta siirtyi vuoden aikana entistä enemmän tietoliikenneyhteyksien päähän, mikä tarkoitti sitä, että etäyhteyksillä järjestettävä toiminta lisääntyi ja siitä tuli osa normaalia. Esimerkiksi erilaiset tapahtumat ja hallituksen kokoukset on nyt mahdollista järjestää kokonaan etänä. Tietoliikenneyhteyksien lisääntyminen Socius ry:n toiminnassa sekä poikkeuksellinen tilanne, pakotti Sociuksen hallituksen tarkastelemaan uudelleen yhdistyksen sääntöjä sekä muokkaamaan niitä, ja uudet sääntökohdat hyväksyttiin yhdistyksen kokouksissa. Ihan kaikkea ei onneksi tarvinnut perua, ja onnistuimme syksyllä järjestämään fyysisiäkin tapahtumia uusilla variaatioilla. Näin pystyimme takaamaan sen, että fuksit integroitiin yliopistomaailman pyörteisiin sekä pääsimme tapaamaan jo vanhoja opiskelutovereita. Epävarma ja raskas vuosi on tullut kuitenkin nyt päätökseensä. Tulevana vuonna joudumme vielä taistelemaan koronaepidemiaa vastaan, mutta toivon pilkahduksia on jo näkyvissä.

Mitä odotan ensi vuodelta? Varmasti sitä, mitä kaikki muutkin, eli koronasta selviytymistä. Minulla on tietysti myös henkilökohtaisia tavoitetta, joista yksi on valmistuminen ja toinen liittynee siihen, mitä valmistumisen jälkeen tapahtuu. Olen huono tekemään uuden vuoden lupauksia, ehkä siksi, että lupauksien tulisi toteutua sormia napsauttamalla. Itseäni myös harmittaa, jos itselleen asetetut tavoitteet tai lupaukset tulevasta vuodesta eivät toteudu. Kaikki ei ole kuitenkaan meidän omissa käsissämme, kuten koronaepidemia on kuluneena vuonna osoittanut. Silloin on ihan ymmärrettävää, ettei itselleen asetettuja tavoitteita tule saavutettua samalla tavalla. Elämässä on myös sallittua epäonnistua, olla epävarma ja eksyksissä. Miten muuten koskaan löytäisimme sen oikean suunnan, ellemme tarkastelisi hieman omaa sisintämme ja miettisi, mitä ihmettä sitä oikein haluaa ja mitä kaikkea on valmis tekemään sen eteen? Haluankin uskoa, että kyllä se elämä kuljettaa.

Olo on tietyllä tapaa haikea, mutta ei missään nimessä surullinen, ja miksi olisi. Viimeiset kolme vuotta, jotka olen saanut viettää tämän ainejärjestön hallituksessa niin hallituksen jäsenenä kuin sen puheenjohtajana ovat olleet opettavaisempia vuosia, joita olen tähän asti kokenut. Niin henkilökohtaiset kuin yhteiskunnalliset paineet ovat pakottaneet minut kasvamaan ihmisenä, olemaan itselleni armollinen sekä pakottanut ymmärtämään, ettei kaikki ole eikä edes tarvitse olla minun kontrollissani. On ollut hetkiä, kun epätoivo on ollut riemua ja iloa suurempaa, mutta niistäkin on selvitty. Olen hokenut mantraa ”kyllä kaikki selviää” niin itselleni kuin ystävilleni ja hallitustovereilleni, ja toistaiseksi asia on ollut juuri näin. Totuuden nimissä on mainittava, että tätä samaista mantraa on hoettu lukemattomat kerrat myös minulle, ja kiitos siitä.

Ai miksi ei sureta, kun hallitusura loppuu? Koska hallitusvuodet ovat olleet minun huikeimpia, opettavaisimpia ja kummallisimpia vuosia, joita tulen muistelemaan lämmöllä. Kiitos siis vielä kerran kaikille matkanvarrella mukana kulkeneille ystäville, tovereille ja sociuslaisille. Onnea vielä kerran uudelle hallitukselle!

Ensi vuonna lupaan valmistua, mennä töihin ja olla oma itseni.

Olkaa itsellenne armollisia, luottakaa omiin kykyihinne ja rakastakaa itseänne joka päivä! Erittäin paljon parempaa Uutta Vuotta 2021 ihan jokaiselle!

 

Rakkaudella  

Taija 

#wabutuleevielä #nyttääloppuu #puheetonnytpidetty 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusi vuosi, uudet kujeet, korona, loppunyt, eläkkeelle

Joulukuun sociuslainen 2020

Keskiviikko 16.12.2020 klo 13:22

Kuka olet ja mitä opiskelet?IMG_20201210_175436.jpg

Olen Aino Korhonen ja opiskelen sosiaalityötä.

Mitä sinulle kuuluu?

Mitä kuuluu on kyllä aina jotenkin sairaan vaikee kysymys! Mulle kuuluu arkielämään ihan hyvää. Oon saanut arjen rullaamaan syksyn ajan kaikesta epävarmuudesta ja poikkeuksista huolimatta. Syksy on ollut kyllä paikoin aika inhottavaa ja yksinäistä aikaa kaikkine etäilyineen! Nyt odotan kovasti lomaa ja jännitän, osaanko olla ajattelematta ja huolehtimatta kouluhommia ja laittaa aivot narikkaan!

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Mulle sociuslaisuus merkitsee yhteisöllisyyttä ja samanhenkisiä ihmisiä. Ainejärjestössä kaikkien kanssa tulee juttuun ja voi jakaa yhteisiä arvoja ja mielipiteitä, vaikka ollaankin kaikki ihan erilaisia ihmisiä! Se on tosi rentoa. Sociuslaisuus tarkoittaa mulle sen vuoksi myös avoimuutta, turvallista ympäristöä ja kaikkien hyväksymistä sekä arvostusta. Aikojen muututtua toivon sen merkitsevän myös hyviä kekkereitä!

Mikä saa sinut iloiseksi? Entä vihaiseksi?

Hyvälle tuulelle ja iloiseksi mut saa ainakin kivojen tyyppien seura, hyvä keskustelu ja musiikki. Tuun iloiseksi myös onnistumisista ja usein myös uusien asioiden kokemisesta silloin, kun niitä uskallan kokeilla! Kaikista pienistä jutuista elämässä tuun myös iloiseksi, mutta tän unohdan kyllä välillä.

Vihaiseksi tulen, jos ihmiset ei kuuntele, eikä edes yritä ymmärtää toisiaan. Myös jonossa liian lähelle tulevat takanajonottajat ärsyttää, ja joskus myös autoillessa muut autoilijat.

Emma kysyi: Mitä yhtä asiaa et ole tehnyt vaikka haluaisit?

Yksin matkustaminen on pyörinyt mielessä jo pitkään, mutta en ole toteuttanut sitä vielä. 

Kysymys tammikuun sociuslaiselle: Mikä on lempi tv(/Netflix)-sarjasi ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aino, sosiaalityö

Marraskuun sociuslainen 2020

Perjantai 27.11.2020 klo 12:01

emmapullinen.jpgKuka olet ja mitä opiskelet?

Mä oon Emma ja opiskelen sosiaalityötä.

Mitä sinulle kuuluu?

Mulle kuuluu pääpiirteittäin tosi hyvää. Elämä rullaa omalla painollaan just silleen niinku pitääkin. Talvi ja pimeys täällä "pohjosessa" näin etelän kasvatille alkaa painaa päälle ja odotan tosi kovasti jo pientä joulubreikkiä.

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Sociuslaisuus merkitsee mulle itelleni paljon. Meiän ainejärjestö yhdistää samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, jotka on muodostanut tiiviin lämminhenkisen porukan, jossa kaikille löytyy oma paikka. Sociuksen poppoossa on hyvä yhteishenki ja se on ollut tosi korvaamaton asia näin poikkeuksellisena fuksivuotena.

Onko sinulla esikuvia?

Mun suurin esikuva on varmaan mun oma iskä. Se on suurin syy miks mut löytää nykyään täältä Kuopiosta ja ihan paras vaan kaikin puolin. Terkkuja iskälle sinne Helsinkiin <3

Mikä saa sinut iloiseksi? Entä vihaiseksi?

Aika moni asia saa mut iloseks. Varmaan top 3 ois perhe, ystävät ja musiikki. Lähiakoina myös uusin hankkimani juttu Disney+ on tehnyt super iloseks kun on voinut palata takas lapsuuden tunnelmiin klassikkoleffojen ja sarjojen kautta (suosittelen lämpimästi kaikille). En oikeen keksi mitään mikä tekis mut kunnolla vihaseks. Aika moni asia kuitenkin ärsyttää niin siihen kategoriaan menee super hitaat kävelijät, jotka tukkii koko tien ja välinpitämättömät ihmiset.

Pilvi kysyi sinulta: Jos ei olisi rahasta kiinni, mitä kaikkea tekisit kokonaisen päivän ajan?

Jos koronaa ei ois läsnä, niin varmaan suunnittelisin jonku tosi eeppisen aktiviteettipäivän kavereiden kanssa. En tiedä mitä kaikkee sitä keksis tolle päivälle, varmaan aika fiilispohjalla mentäs, mutta sen tiedän et se päättyis ilotulituksien kattomiseen jostain ihan hulppeelta ökyjahdilta, kerran kun ei olis rahasta kiinni.

Kysymyksesi joulukuun sociuslaiselle: Mitä yhtä asiaa et ole tehnyt vaikka haluaisit?

4 kommenttia . Avainsanat: emma, sosiaalityö

Hakemukset hallitukseen 2021

Maanantai 16.11.2020

Sofia

sofianevakivi.jpgHeippahei

Olen Sofia ja opiskelen toista vuotta sosiaalitieteitä. Olen kotoisin Pudasjärven suurkaupungista Oulun ja Kuusamon välistä. Sieltä löytyy esimerkiksi Syötetunturi, maailman suurin hirsikampus sekä vuosittain järjestettävät Kesäpilkin mm-kisat ja Korkokenkäkukkamekkosuohiihto. Olen tunnollinen, luotettava ja otan toiminnassani muut ihmiset huomioon. Jos päätän aloittaa jonkin asian, pyrin myös hoitamaan sen huolella loppuun. Olen nykyään myös aikataulutuksen mestari, kiitos yliopisto-opintojen.

Päätin hakea hallitukseen, sillä koen että minulla on siihen hommaan annettavaa. Olen motivoitunut, ja minua kiinnostaa aidosti kehittää hallitustoimintaamme sekä ainejärjestömme yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä. Tykkään ideoida porukassa ja olen aina valmis auttamaan ja tukemaan tovereita. Jätin aiemmissa korkeakouluopinnoissani hakematta hallitukseen ja se jäi kaduttamaan todella paljon. Täällä Kuopiossa päätin viime hetkellä olla hakematta hallitukseen vielä fuksivuonna, sillä halusin ensin nähdä, millaista yliopisto-opiskelu tulee olemaan ja ehkä vähän samalla seurata ensin sivusta, miten hallitus täällä meillä toimii. Ja sehän toimii aivan mahtavasti, ja siksi olisikin ilo ja kunnia olla osa tätä porukkaa.

Minua kiinnostaisi erityisesti tapahtumavastaavan pesti, sillä aiemmissa opinnoissani joulupukin maassa opintoihini kuului valinnaisia tapahtumajärjestämisen opintoja, ja tykkäsin niistä tosi paljon. Koen, että voisin hyödyntää näitä oppejani ainakin jonkin verran kyseisessä tehtävässä. Olin myös mukana järjestämässä Sociuksen pikkujouluja fuksivuonna, joten pientä kokemusta tapahtumajärjestämisestä täällä löytyy. Muista hallituspesteistä minua kiinnostaisi sihteerin ja rahastonhoitajan hommat, sillä koen, että minulla olisi näihin tehtäviin tarvittavia ominaisuuksia, kuten järjestelmällisyyttä, tarkkuutta ja organisointikykyä. Toki olen avoin myös muille pesteille, sillä tykkään oppia uutta.

Summasummarum olisi mahtavaa päästä osaksi Sociuksen hallitusta, sillä haluan toimia ainejärjestömme hyväksi ja motivaatiota hallitushommiin on kerätty jo useamman vuoden ajan. Nähdään syyskokouksessa!

Pilvi

pilvipuh.jpegMoikka! Mä oon Pilvi Puhkala, 20-vuotias yhteiskuntatieteiden toisen vuoden opiskelija. Mut tunnistaa helposti lujasta äänestä, jatkuvasta homorummutuksesta ja sattumanvaraisissa paikoissa nukkumisesta. Vapaa-ajalla tykkään urheilla, nauttia luonnosta, laulaa kuorossa ja vähän rämpytellä kitaraakin.

Sociuksen hallitukseen mua motivoi hakemaan tahto vaikuttaa asioihin ja edelleen kehittää hallituksen toimintaa sekä ainejärjestön jäsenten oloja. Aikaisempaa järjestökokemusta itselläni ei valitettavasti ole, mutta ajattelinkin, että Sociuksen hallitus olisi kokemuksen kartoittamisessa hyvä paikka aloittaa. Tulevaisuuden työhaaveisiini kuuluukin järjestötyö, joten olisi mahtavaa ihan konkreettisestikin nähdä mitä järjestön kanssa puuhailuun liittyy. Toimin myös tämän vuoden yhteiskuntatieteiden tuutorina, joten sekin homma osaltaan sai innostumaan edelleen Sociuksen toiminnasta.

Mä olisin hyvä jäsen hallitukseen, sillä äänekkyyden ja muiden ominaisuuksieni lisäks oon myös tunnollinen, pitkäjänteinen ja avoin uusille ajatuksille sekä ideoille. Haluisin kehittää Sociuksen tapahtumia edelleen ja saada kaikille sellaisen olon, että erilaisiin tapahtumiin on todellakin kannattavaa ja mukavaa osallistua. Holittomien tapahtumien kehittäminen on myös ollut mielessä. Hallituksessa mua erityisesti kiinnostaa tutor- ja fuksivastaavan ja tapahtumavastaavan pestit. Myös edunvalvontavastaavan pesti hiukkasen kiinnostelee. Jos paikoista kuitenkin tulisi kova kilpailu, toimisin mielelläni myös muissakin hommissa.

Bettina

Moikka!

bettinareinman2.jpgMun nimi on Bettina ja olen 25-vuotias asuinpaikaltani Espoolainen mutta sydämeltäni jostain susirajan tuolta puolen. Olen yhteiskuntatieteiden fuksi ja käytin elämästäni melkoisen monta vuotta päästäkseni opiskelemaan yliopistoon. Sitkeyttä ja periksiantamattomuutta siis löytyy! Poikaystäväni mielestä se on tosin Etelä-Karjalaisen hullun sukuni jästipäisyyttä, tiedä sitten. Olen onnellinen että en luovuttanut ja tieni vei juuri tänne. Asun puoliksi Espoossa ja puoliksi Kuopiossa, koska avopuolisoni työt etelässä ei jotenkin kummallisesti seuranneetkaan minun haaveitani tänne Savon sydämeen. Olen ehtinyt kokeilla elämässäni monen monta ammattia ja tällä hetkellä viihdyn vartijana. Parasta siinä on se että siellä asiakas EI ole aina oikeassa.

Tykkään kauheasti kaikista vauhdikkaista liikuntalajeista, kesällä pussikaljottelusta, kovaan nauramisesta, koirista, saimaannorpista ja voisin asua puolet vuodesta mökillä. Haen Sociuksen hallituksen edunvalvontapestiä koska haluan kokemusta järjestötyöstä, tutustua paremmin muihin iloisiin Sociuslaisiin ja tietysti olla mukana vaikuttamassa asioihin. Olenkin saanut hieman ensimakua toimimalla haalaritiimissämme ja hauskaa on ollut! Olen kiinnostunut myös muistakin pesteistä, mutta koska saatan välillä majailla myös etelän päässä, voipi olla että rahastonhoitaja tai tapahtumavastaava ei sopisi vaikka kovin siitä nauttisinkin. Olen siis sinnikkyyden lisäksi myös ihan mukava tyyppi, oikeudenmukaisuus ja muiden huomioiminen on mielestäni tärkeitä asioita elämässä, bilettämisen lisäksi.

Uskoisin että edunvalvontapesti sopisi minulle erittäin hyvin, koska olen ollut joka työnantajan kauhu osaamalla työehtosopimukset kannesta kanteet ja siten valvonut vapaaehtoisesti kollegoideni etuja jo vuodesta 2014. Uskallan sanoa asioista ja puolustaa muita, ystävieni mielestä olen aika suorapuheinen (kuullemma hyvällä tavalla) ja muidenkin mukaan minun kanssani on helppo olla oma itsensä. Hoidan myös sovitut hommat aina ajallaan ja tykkään olla mukana vähän kaikessa toiminnassa. Ajattelin alun perin hakea vasta ensi vuonna, mutta päätin sittenkin hakea jo fuksivuonna ennen kuin ikä alkaa painaa ja olen liian vanha ja väsynyt. #Bettinahallitukseen2021!

Aino

Tervehdys!

ainohassinen.jpgTäällä kirjoittelee Hassisen Aino, kolmannen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija. Valitsin kesällä pääaineekseni sosiaalipsykologian, joskin sosiologia ja sosiaalipedagogiikka ovat myös hyvin lähellä sydäntäni. Vapaa-ajalla tykkään puuhastella vähän kaikenlaista urheilusta päikkäreihin, vaikkakin ihan lempparihommaa on ruoan laittelu, katselu, haistelu ja maistelu. Koirien rapsuttelu on myös erityisen mukavaa.

Haen Sociuksen puheenjohtajaksi, sillä ainejärjestöllämme on aivan erityinen paikka sydämessäni. Koen, että Socius oli merkittävässä asemassa omassa yliopistoon integroitumisessani, ja pääsin tapahtumien kautta tutustumaan esimerkiksi sosiaalityön opiskelijoihin sekä ylempiin vuosikursseihin. Yhteisöllisyydestä hurmioituneena hainkin jo fuksivuonna hallitukseen, pääsin mukaan, ja toimin vuonna 2019 rahastonhoitajana. Hallitusvuosi, ja erityisesti rahastonhoitajan pesti, opetti todella paljon yleisesti hallitustoiminnasta, meidän tapahtumistamme ja niiden järjestämisestä, sekä luonnollisesti yhteisistä varoista huolehtimisesta. Parasta hallitustoiminnassa oli kuitenkin yhdessä touhuaminen, ja olen ikävöinyt sitä kovasti tämän “välivuoden” aikana. Toimin ISYY:n edustajistossa kaudella 2020-2021, mutta kaipaan elämääni lisää sociushenkeä!

Uskon, että olisin soveltuva puheenjohtajaksi, sillä minulla on aikaisempaa hallituskokemusta, ja olen innokas oppimaan lisää. Tunnollisuus, realistinen optimismi ja höpöttelyinnokkuus ovat myös sellaisia ominaisuuksiani, joista uskon olevan hyötyä puheenjohtajana toimimisessa. Pidän itseäni melko hyvänä ryhmätyöskentelijänä, eli pyrin aina hoitamaan oman osani hyvin, mutta olen valmis auttamaan myös muita. Näen hallitustoiminnan olevan nimenomaan yhteistyötä, jolloin on tärkeää osata esimerkiksi kuunnella muita hallituksen jäseniä ja tehdä tarvittaessa kompromisseja, jäsenistön edun mielessä pitäen.

Haluan olla pitämässä huolta sociuslaisten asioista, edistää hyvää yhteishenkeä ja ennen kaikkea jakaa Sociuksen ilosanomaa! Jos sinulla heräsi kysymyksiä hakemukseni perusteella, niin voit esittää ne esimerkiksi syyskokouksessa. Nähdään siellä!

Meri

merileppanen.jpgOlen Meri Leppänen, 2. vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Asun Kuopiossa, mutta olen alun perin kotoisin (entisestä) pääkaupungistamme Turusta. Harrastuksiini kuuluu partio, leivonta, kaikenlaiset käsityöt, zadaan selaaminen ja ekologiarummutus. 

Toimin tänä vuonna tuutorina ja pidin hommasta todella paljon. Nyt haluaisinkin siirtyä hallituksen puolelle fuksi- ja tuutorivastaavan pestiin katsomaan tuutorointia hieman eri näkökulmasta ja toimia niin sanotusti taustajoukoissa tuleville tuutoreille. Tässä pestissä haluaisin erityisesti tukea uusia tuutoreita heidän hommassaan ja jakaa omaa osaamistani.

En ole ennen ollut ainejärjestössä tai missään vastaavassa, mutta minulla on 9 vuoden kokemus järjestötoiminnasta. Minulla on paljon kokemusta tapahtumien järjestämisestä ja johtamisesta. Tietoa ja taitoja onkin kerääntynyt näinä vuosina jo paljon, joten haen hyvillä mielin hallitukseen uusien haasteiden pariin. Olisi mielenkiintoista päästä näkemään ainejärjestön hallituksen toimintaa ja vaikuttaa siihen itse konkreettisesti.

Lyhyesti ja ytimekkäästi:

Miksi juuri minut pitäisi valita?

Olen järjestelmällinen, aikaansaava, motivoitunut ja kokenut, mutta silti valmis oppimaan uutta!

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitus

Lokakuun sociuslainen 2020

Torstai 29.10.2020 klo 16:45

pilvipuhkala2.jpegKuka olet ja mitä opiskelet?

Mä oon Pilvi, mutta mut tunnetaan myös nimellä Pilde, Pilevi ja Piltsu. Opiskelen nyt toista vuotta sosiaalitieteitä eli siis oikeesti yhteiskuntatieteitä.

Mitä sinulle kuuluu?

Suoraan sanoen mulle kuuluu oikeastaan aika hyvää! Vaikka opintoja riittää, tuntuu ne onneks vaihtelevan mielenkiintoisilta ja elämä rullaa päivä kerrallaan eteenpäin. Talvi-ihmisenä nautiskelen myös näistä viileämmistä keleistä ja oon ollut aivan onnessani, kun vihdoin on saanut oman villapaitakokoelman ottaa jälleen käyttöön.

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Toveruutta, hauskuutta ja avointa mieltä. Socius on rakas ainejärjestö, jota mielellään edustaa niin Kuopiossa kuin myös sen ulkopuolella. Itse sociuslaisuus merkitsee hauskoja tapahtumia, yhteiskunnallista ja avointa keskustelua sekä aivan mahtavia tyyppejä

Mikä on saanut sinut voimaan hyvin ja pysymään järjissäsi koronapandemian aikana?

Suurimmat voimavarat on kyllä ollut ystävät ja läheiset sekä urheilu ja luonnossa seikkailu. Muita tärkeitä juttuja on ollut päikkärit, suklaa, kasvien kasvamisen seuraaminen, kämpän jatkuva uudelleen sisustus, uusien limpparimakujen kokeileminen, eläinsukat ja talon kellarissa asuvalle hämähäkille juttelu.

Miten maailma pelastetaan?

Varmaankin koulutuksella, ymmärryksellä ja kuuntelulla. Maailmassa oleva viha ja kaaos johtuu paljolti kommunikaation puutteesta ja erilaisuuden ymmärtämättömyydestä. Jotta me voitas paremmin ymmärtää toisiamme meidän pitäis pyrkiä kuuntelemaan toisia ihmisiä ja olla myös kiinnostuneita heidän kulttuureistaan ja ajatuksistaan. Koulutusta taas tarvitaan ymmärtämään maailman kompleksisuus ja esimerkiksi ympäristöhaitoista johtuvat riskit. Mut emmä kyllä tiiä, ei mulla oikeasti mitään hajua oo.

Mikä on lempieläimesi ja miksi?

Kaikki dinosaurukset on kyllä siistejä. Tosi harmi, etten syntynyt samaan aikaan.

Kysymyksesi marraskuun sociuslaiselle: Jos ei olisi rahasta kiinni, mitä kaikkea tekisit kokonaisen päivän ajan?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pilvi, eläinsukat, sosiaalitieteet

Syyskuun sociuslainen 2020

Torstai 1.10.2020 klo 18:27

eveliina2.jpgKuka olet ja mitä opiskelet?
Olen Eveliina ja opiskelen sosiaalityötä
Mitä sinulle kuuluu?
Kuuluu oikein hyvää! Hyvää on kuulunut erityisesti siksi, että olen saanut tutustua moneen ihanaan uuteen Sociuslaiseen toveriin tässä syyskuun aikana!

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Sociuslaisuus merkitsee minulle lämmintä yhteisöä, johon kaikki otetaan avosylin vastaan! Sociuksessa on huikeaa yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä. Sociuslaisuus merkitsee yhteistä hauskanpitoa esimerkiksi sitsien merkeissä ja toisaalta syvällisiä keskusteluja esimerkiksi eriarvoisuuden ja yhteiskuntarakenteiden teemoista.

Mitä harrastat?
Harrastan luonnossa kuljeskelua, kävelyä ja toisinaan eksymistä. Tämän kesän uutena aluevalloituksena mukaan on tullut telttailu ja nyt olisikin haaveissa tehdä joku pidempi vaellus. Taide eri muodoissaan on myös lähellä sydäntä.

Entäpä mitä olet aina halunnut kokeilla mutta syystä tai toisesta et ole uskaltanut?
Oon aina halunnut kokeilla pitkän matkan vaijeriliukua, mutta korkeat paikat silti ehkä jännittävät vähän!

Mistä nautit?
Nautin aidoista kohtaamisista ja yhteisymmärryksen löytymisestä eri ihmisten välillä. Ystävien, perheen ja koirien seurasta nautin paljon. Nautin myös hyvistä  elokuvista ja kirjoista sekä muusta taiteesta, joka koskettaa tai saa ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta. Luonnosta nautin myös aina!
Kysymyksesi lokakuun sociuslaiselle: mikä on sun lempieläin ja miksi?

1 kommentti . Avainsanat: eveliina, sosiaalityö

Socius ry:n koronaohjeistus jäsenistölle

Keskiviikko 26.8.2020 klo 12:29

Rakkaat Sociuslaiset,

Kuten jo varmasti aavistatte ja tiedätte korona tulee vaikuttamaan alkavaan lukuvuoteen radikaalisti. Socius ry noudattaa tapahtumien järjestämisessä Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten asettamia koronaohjeistuksia. Tämän lisäksi noudatamme yliopiston asettamia rajoituksia, jotka koskevat esimerkiksi sisätilatapahtumien osallistujamäärää sekä muiden ainejärjestöjen linjaa tapahtumien järjestämisessä. Toivomme, että jäsenistö noudattaa seuraavia ohjeistuksia parhaan harkintakykynsä mukaan, jotta pysymme kaikki terveenä ja jotta tulevaisuudessa voimme jälleen viettää aikaa yhdessä perinteiseen tapaan. Tähän voimme yhdessä vaikuttaa.

Jos osallistut Socius ry:n tapahtumiin, huomioi seuraavat seikat:

1. Socius ry:n järjestämiin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki terveet opiskelijat. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja osallistuminen tapahtuu omalla vastuulla. Mikäli olet ollut ulkomaanmatkalla koronariskimaassa älä osallistu tapahtumiin ennen asianmukaista karanteeniaikaa. Socius ry suosittelee myös, että riskiryhmiin kuuluvat tekevät osallistumispäätöksensä oman harkkinan mukaan.

2. Tapahtumiin tulee osallistua vain ja ainoastaan täysin terveenä ja oireettomana. Myöskään lieväoireisena tapahtumiin ei siis tule osallistua. Jos olet kipeä, jää kotiin sairastamaan.

3. Tapahtumissa tulee huomioida huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Käsiä tulee pestä ja desinfioida riittävästi. Socius ry tuo tapahtumiin käsidesiä yhteiseen käyttöön mutta suosittelemme, että otat mukaan myös oman käsidesipullon.

4. Vältä liiallista lähikontaktia muiden opiskelijoiden kanssa (esim. kättelyä tai halailua). Socius ry:n tapahtumissa pyritään huomioimaan riittävät turvavälit.

5. Socius ry:n tapahtumissa ei ole omaa maskikäytäntöä tai maskipakkoa. Noudatamme kuitenkin THL:n sekä Itä-Suomen Yliopiston asettamia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa niissä tilanteissa ja tiloissa, joissa turvavälien pitäminen on hankalaa.

6. Socius ry suosittelee koronasovelluksen, koronavilkun, lataamista puhelimeen. Sovelluksen avulla koronatartuntojen jäljittäminen on helpompaa ja mahdolliset altistuneet pystytään tavoittamaan nopeammin. Sovelluksen käyttäminen ei ole edellytys tapahtumiin osallistumiselle, mutta suosittelemme sitä ladattavaksi mikäli osallistut tapahtumiin.

7. Käytämme tapahtumiin ilmoittautumisessa KideApp- sovellusta, jonka saa ladattua sovelluskaupoista. Sovelluksen kautta saamme kätevästi osallistujalistan tapahtumistamme. KideAppin käyttö ei ole edellytys tapahtumiin osallistumiselle. 

8. Mikäli olet sairastunut, koronatestin jälkeen saanut positiivisen testituloksen ja olet osallistunut Socius ry:n tapahtumiin, noudatathan terveysviranomaisten sinulle antamia ohjeita. 

_______________________________________________________________

Fuksiviikko on perinteiseen tapaan ollut syyslukukauden jännittävin viikko, jonka aikana uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan yliopistoelämään sekä uusiin opiskelijakollegoihin.  Pyrimme vallitsevien rajoitusten mukaan järjestämään uusille fukseille tapahtumia, jotta uusien ystävien ja verkostojen muodostaminen olisi helpompaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että ainejärjestömme kasvaa tänä vuonna yli 100 uudella fuksilla. Jotta voisimme järjestää turvallisia tapahtumia vastuullisesti tulemme järjestämään tapahtumia ulkona sään salliessa ja olemme jättäneet perinteisten tapahtumien viralliset baarijatkot järjestämättä. Tämä siitä syystä, että baariolosuhteissa turvavälien pitäminen ja lähikontaktien minimoiminen tilanteen vaatimalla tavalla on hankalaa. Jäsenistön terveys menee tässä tilanteessa kaiken muun edelle. 

Korona katkaisi myös vuonna 2019 aloittaneiden opiskelijoiden fuksivuoden. Monta perinteistä tapahtumaa jäi kokematta ja muihin opiskelijoihin tutustuminen hankaloitui etäopetuksen alkaessa ja tapahtumien peruuntuessa. Pyrimme tapahtumien suunnittelussa ja järjestämisessä huomioimaan myös siis nämä opiskelijat, jotka toivovat uudesta lukuvuodesta revanssia menetetyille kokemuksille. Lisäksi emme ole tietenkään unohtaneet ennen vuotta 2019 aloittaneita opiskelijoita. Vaikka tulevat viikot sisältävät tapahtumia, joiden ohjelma on ensisijassa suunnattu aloittaville fukseille, ovat kaikki opiskelijat tervetulleita viettämään aikaa yhdessä. Haluamme järjestää myös siis sellaisia tapahtumia, joista etuliite "fuksi" jää pois, jotta kaikki opiskelijat tuntisivat tulleensa huomioiduiksi.

Socius ry on tunnettu lämpimästä ja vastaanottavaisesta ilmapiiristään. Omissa tapahtumissamme on vallinnut iloisen keltainen ja sympaattinen sociushenki, jonka toivomme säilyvän myös tulevaisuudessa. Toivomme, että kesälomilta palaavat opiskelijat ja opiskelunsa aloittavat uudet opiskelijat löytävät toisistaan vertaistukea. Yhteishengen ja hauskuuden ei siis tarvitse loppua vaikka rajoitteita asetetaan.

Socius ry:n hallituksessa odotetaan innolla uusiin opiskelijoihin tutustumista sekä vanhempien opiskelijoiden jälleennäkemisiä. Toivotamme kaikille ihanaa pian alkavaa lukuvuotta, nähdään tapahtumissa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tapahtumat, fuksi, korona

Toukokuun sociuslainen 2020

Sunnuntai 31.5.2020 klo 18:40

MarkusMakkonen1.jpgKuka olet ja mitä opiskelet?
Mun nimi on Markus Makkonen ja mää opiskelen ensimmäistä vuotta sosiaalitieteitä eli nykynimellä yhteiskuntatieteitä.
Mitä sinulle kuuluu?
Kuuluu ihan hyvää, nyt kun on alkanut paistaa aurinko ja luonto vihertään. Toisaalta oon ollut synkkinä sadepäivinä tosi helpottunut, kun ei oo tarvinnut lähteä toteuttamaan kaikkea niitä miljoonaa asiaa, joita oon haaveillu tekeväni heti kun tulee aurinkoiset kelit. Nautiskelu on tosi kuormittavaa niin onneksi on surkeitakin kelejä.
Mitä Sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Kyllä mää oon ylpeä mun ainejärjestöstä ja musta on mukavaa kun on tämmönen oma heimo, jossa kaikilla on samanlaisia mielenkiinnon kohteita.
Jos olisit supersankari niin mitä tai kenet pelastaisit maailman pahuudelta?
Jos oisin supersankari hankkisin mun supervoimilla oman saaren päiväntasaajan tienoilta. Sitten kuskaisin sinne kaiken tarpeellisen virkistysvarusteiston eli skeittiparkin, tenniskentän, golfradan, pienen rantaravintolan, jäätävän aggregaatin musiikkivehkeille ja lopuksi muutaman kaverin. 
Kuvittele itsesi 70-vuotiaana. Millaisen luulet menosi silloin olevan?
Toivon mukaan sitä ois jossain purjeveneellä seilaamassa rautasessa kunnossa. Silti varmaan Joukon ja Kalevin kanssa tehdään paperiorigameja ja juodaan keisarin morsianta päivät Kalevin verannalta.
Aleksi kysyi sinulta: Kenen kanssa lähtisit ruotsinlaivalle jos saisit valita kenet tahansa persoonan?
Voisin ottaa Aleksin itsensä jos se osais käyttäytyä laivalla, mutta kerran ei osaa, niin varmaan jonkun toisen kaverin. Tyler Durden tai Paavo Pesusieni ois myös varmasti sellasta seuraa, että saatas hyvä matka aikaseksi, vaikka nekään ei käyttäydy.
Sinun kesäterveiset muille sociuslaisille!
Tsemppiä kaikille kesäopintoihin ja kesäduuneihin, nautitaan kesästä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Markus, sosiaalitieteet, fuksi, Paavo Pesusieni

Huhtikuun sociuslainen 2020

Sunnuntai 31.5.2020 klo 18:39

Kuka olet ja mitä teet?AleksiIsokoski1.jpg

Aleksi Isokoski ja sosiaalitieteiden fuksi

Mitä sinulle kuuluu?

Tilanteeseen nähden minulle kuuluu vähintäänkin puolikohtalaisen hyvää

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Tukea, toveruutta ja erinomaisia tapahtumia

Mitä odotat tulevalta kesältä?

Odotan kesältä paljon vapaa-aikaa ja ripauksen opiskelua

Mihin asioihin haluaisit saada vastauksen kuoleman jälkeen mikäli sellainen on mahdollista?

Tietenkin olisi tärkeää tietää oliko mun hautajaisissa hyvää voileipäkakkua

Juulianne kysyi sinulta: Mikä saa sinut hymyilemään?

Sekopäinen huumori saa aina hymyilemään ja sit se yks memevideo, jossa koira hyppää portaat alas yllättäen

Kysymyksesi toukokuun sociuslaiselle: Kenen kanssa lähtisit ruotsinlaivalle jos saisit valita minkä tahansa persoonan?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aleksi, sosiaalitieteet, fuksi, voileipäkakku

Tuutoreiden tervehdys sosiaalityön ja yhteiskuntatieteiden hakijoille

Sunnuntai 24.5.2020

Moikka kaikille sosiaalityön ja yhteiskuntatieteiden opintoihin tänä keväänä hakeville! Me ensi lukuvuoden tuutorit halusimme kirjoittaa teille tervehdyksen tänne ainejärjestömme Sociuksen blogiin, koska emme valitettavasti pääse näkemään teitä pääsykokeiden yhteydessä. 

Normaalioloissa perinteenämme on ollut, että tuutorit järjestävät pääsykokeiden yhteydessä hakijoille kahvittelun, jonka yhteydessä on ollut mahdollista kysellä ja jutella kaikesta pääsykokeisiin, opiskeluun tai Kuopioon liittyvistä mieltä askarruttavista asioista. Halusimme kuitenkin järjestää tänäkin vuonna teille mahdollisuuden tulla juttelemaan meille, joten päätimme järjestää Instagram liven heti pääsykokeiden ensimmäisen vaiheen jälkeen. Ja on meillä niin sanotusti omakin lehmä ojassa – haluamme kovasti nähdä teitä ja kuulla teidän fiiliksiänne! 

Livet järjestetään ainejärjestömme Sociuksen Instagram-tilillä @sociusry seuraavina ajankohtina: 

Yhteiskuntatieteiden live maanantaina 25.5. klo 17.00 alkaen 

Sosiaalityön live maanantaina 1.6. klo 12:00 alkaen 

Molemmat livet kestävät noin tunnin riippuen siitä, miten paljon juttua riittää. Liveä voivat tulla seuraamaan kaikki kiinnostuneet, vaikka ette olisi hakeneet ollenkaan Kuopioon opiskelemaan tai ette olisi vielä tänä vuonna edes hakemassa. Tervetuloa! 

Tsemppiä kaikille lukemisen loppurutistukseen ja itse koitokseen, eli kokeeseen. Muistakaa nukkua ja syödä hyvin ennen koetta ja yrittäkää pysyä rauhallisina koetilanteessa. Ei kannata luovuttaa, vaikka tuntuisi haastavalta! Antakaa kaikki mitä pystytte ja olkaa ylpeitä itsestänne. Kokeen jälkeen voitte tulla rupattelemaan, saamaan vertaistukea ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Nähdään livessä ja toivottavasti myös syksyllä Kuopiossa! 

Terkuin Sociuksen lukuvuoden 2020 tuutorit! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhteiskuntatieteet, sosiaalityö, valintakokeet, tuutorit, hakijat

Edunvalvontavastaavan terveisiä sociuslaisille

Maanantai 6.4.2020 klo 12:46 - Helena Antikainen

Hei kaikki ihanat kanssasociuslaiset!

Toivottavasti olette pysyneet terveinä. Näin kevään tullen on aika herätellä eloon meidän edunvalvontablogimme. Vallitseva tilanne teki postauksen aiheenvalinnasta erityisen helpon. Koronavirus on vaikuttanut paljon myös meidän opiskelijoiden arkeen. Yliopiston tilojen sulkeuduttua päivittäinen haahuilu opistolla on muuttunut palloiluksi lähinnä Zoomin, Office 365, Moodlen ja Netflixin välillä.

Opetuksen ja kurssien siirtäminen verkkoon tapahtui ainejärjestömme kohdalla nopeasti ja tehokkaasti. Tämä on mahdollistanut opintojen etenemisen uudenlaisesta tilanteesta huolimatta. Vaikka opiskelun jatkaminen normaaliin tahtiin on periaatteessa mahdollista, etäopiskelun vauhtiin pääseminen ei ole välttämättä ollut helppoa. Kurssien korvaavien suoritustapojen koostuessa lähinnä oppimispäiväkirjoista, luentoreflektioista ja esseistä, työmäärä voi tuntua kasvaneen huomattavasti. Arjen rutiinien ylläpitäminen ilman pakollisia menoja voi olla vaikeaa, puhumattakaan hyvän unirytmin säilyttämisestä. Opiskeluun tarttuminen ja tehokas työskentely on oma lukunsa, etäopiskelun muuttuessa helposti muistuttamaan lähinnä epäopiskelua.

Oma sosiaalisen eristyksen aikainen opiskelurutiinini on toteutunut jotakuinkin seuraavasti: Kirjaudun puolilta päivin kunnianhimoisessa mielentilassa Moodleen ja avaan kurssin luentodiat koneen näytölle. Hetken dioja tuijotettuani otan esiin puhelimen. Kun muutaman tunnin kuluttua Instagram, Facebook, WhatsApp, satunnaiset blogit sekä uutissivustot on selattu läpi, suljen puhelimen ja palaan takaisin tietokoneen ääreen. Ehdin syventyä hetkeksi kurssin pariin, kunnes nälkä hiipii häiritsemään keskittymistäni. Keskeytän opiskelun ja suuntaan kohti jääkaappia. Ruokailun jälkeen päivästä ja deadlinen läheisyydestä riippuen joko palaan koneen pariin tai pyhitän loppupäivän opiskelun välttelylle. Viime aikoina hyviksi opiskelun välttelykeinoiksi olen todennut esimerkiksi siivouksen, muut rästiin jääneet kotityöt sekä kavereille ja perheenjäsenille soittelun. Jos koti kiiltää jo puhtauttaan eikä puhelimessa puhuminen houkuttele, voin lämpimästi suositella myös nettishoppailua sekä pitkiä lenkkejä podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Mikäli opiskelu tuppaa muistuttamaan samaa onnettoman ajankäytön mallia kuin omani tai kotoa työskennellessä rajanveto opiskelun ja arjen välille on vaikeaa, kannattaa tutustua netistä löytyviin etäopiskelu ja -työskentelyvinkkeihin. Oman kotiopiskeluni on pelastanut Pomodoro-tekniikka, jota kokeilin jokin aika sitten ensimmäisen kerran. Keskittyminen on huomattavasti helpompaa ja turha vitkuttelu puhelimella on vähentynyt. Ihan best, pistä ihmeessä kokeiluun! Toisaalta, nyt jos joskus, on mahdollisuus nauttia ajasta, jolloin voi rauhassa nukkua pitkään ja opiskella vuorokauden ajasta riippumatta silloin kun itselle parhaiten sopii. Kesken päivän voi lähteä ulos lenkille, eikä tarvitse tyytyä tuijottelemaan kevätaurinkoa vain luentosalista käsin.

Monilla meistä on mietittävänä paljon muutakin kuin opiskeluun liittyviä ongelmia. Pidetään siis yhteyttä opiskelukavereihin ja kysellään kuulumisia. Kokosin lopuksi alle muutaman aiheeseen liittyvän tärkeän linkin, joita kannattaa käydä kurkistelemassa. Minuun saa myös aina olla yhteydessä, mikäli siltä tuntuu. Jos opinnoista, yliopiston toiminnasta tai mistä tahansa muusta herää kysyttävää pistä ihmeessä sähköpostia tulemaan osoitteeseen helenant@student.uef.fi, niin katostaan yhdessä. Aurinkoista kevättä jokaiselle!

Helena Antikainen

Etäopiskeluvinkit

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/18/ala-lahde-haroilemaan-ja-tekemaan-muuta-10-vinkkiakotiopiskeluun

Pomodoro

https://www.koulutus.fi/artikkelit/pomodoro-tekniikka-on-toimiva-ajanhallintamenetelma-17172

Uef

https://kamu.uef.fi/student-book/koronavirus/ http://www.uef.fi/koronavirus

Oppari

https://www.uef.fi/fi/web/opintopalvelut/eoppimisen-tukipalvelut

Auttavat tahot

https://kamu.uef.fi/student-book/auttavia-tahoja-elaman-kriiseissa/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvontablogi, etäopiskelu

Poikkeusolojen vaikutus Sociuksen kevääseen

Keskiviikko 18.3.2020 klo 12:33

Rakkaat sociuslaiset ja opiskelijatoverit
Äkillisesti muuttuneen koronavirustilanteen ja Suomen hallituksen antamien määräysten mukaisesti, Socius on päättänyt haikein mielin perua kaikki loppukevään tapahtumansa. tämä koskee seuraavia tapahtumia: Tahko xq, Kevät excu ja Miten meillä voidaan -keskusteluilta. Näiden lisäksi Wabunmetsästystä ja Kewätkarkeloita ei tulla tänä keväänä järjestämään. 
Lisäksi yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous siirretään myöhemmäksi, todennäköisesti syksylle. 
Maan hallituksen antamien määräysten mukaan yliopisto suljetaan 13.4. asti. Luonnollisesti tämä tarkoittaa sitä, että myös Socius-huone on suljettu. 
Mitä tulee Tahko xq:n peruuntumiseen, niin tapahtuma tullaan siirtämään, joten älkää menkö Tahkolle omin neuvoin. Käymme edelleen keskusteluja mahdollisista korvauksista sekä tapahtuman uudesta ajankohdasta ensi vuodelle. Tämä tarkoittaa sitä, että ne jotka ovat jo matkasta maksaneet pääsevät samalla maksulla ja ilmoittautumisella osallistumaan ensi vuoden Tahko xq:lle.
Poikkeuksellisen tilanteen keskellä Sociuksen hallitus toivoo jäseniensä pysyvän terveenä, sekä toivottaa tsemppiä opiskeluun ja kevääseen. Pidetään toisistamme huolta!
Tavataan taas <3 
Sociuksen hallitus

Kommentoi kirjoitusta.

Helmikuun Sociuslainen 2020

Keskiviikko 26.2.2020 klo 12:19

juulianne.jpgKuka olet, mitä opiskelet ja miksi? 

Ciao! Olen Julianne Mäenpää, kolmannen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija. Oikeastaan opinpolkuni on ollut hyvin kiintoisa, koska suoritin 90 opintopistettä Helsingin Avoimessa Yliopistossa ennen kuin päädyin tänne Itä-Suomen yliopistoon. En kuitenkaan kadu valintaani ollenkaan! Täällä on oikein mukava ja leppoisa meininki. 🙂 Se miten päädyin opiskelemaan sosiaalitieteitä kehkeytyi kiinnostuksestani ihmisiä kohtaan. Olin jo lukiossa erittäin inspiroitunut sosiaalipsykologian kurssista, ja päätin että haluan ehdottomasti päästä opiskelemaan juuri tätä ainetta! Olen aina halunnut työskennellä ihmisten parissa, ja koen että sosiaalitieteiden kandidaattiohjelma antaa hyvät perusteet sille miten ihmisten välistä vuorovaikutusta tulkitaan, ja miten yksilöt esimerkiksi integroituvat yhteiskuntaan. 

Mitä sinulle kuuluu? 

Minulle kuuluu oikein hyvveetä! Elämä sujuu kuin tanssi! Tottakai pieniä ristiriitoja tulee aina vastaan, mutta positiivisella elämänasenteella selviää monista hankaluuksista! 🙂 Aurinko on myös näyttänyt kasvonsa, niin tulee heti keväisempi fiilis! 🌞

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Julianne, sosiaalitieteet, Barack Obama, positiivisuus

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »