Edunvalvonnan kuulumisia

Tiistai 30.3.2021 klo 12:50 - Pauliina

Moikka!

Ajattelin vähän kirjoitella tänne blogin puolelle, mitä kaikkea edunvalvonnallista asiaa onkaan alkuvuoden aikana tapahtunut. Koska edunvalvonta herättää usein kysymyksiä uusilla (ja vanhoilla!) opiskelijoilla, ajattelin linkata tähän alkuun parin vuoden takaisen edunvalvontavastaavan Jaakko Honkalammen tekstin siitä, mitä edunvalvonta sitten oikeastaan onkaan 😊 https://www.sociusry.com/blogi/2019/03/21/29427/?page2

Jo tähän alkuun muistutan, että minuun edunvalvontavastaavana, kuten keneen tahansa muuhunkin hallituslaiseen saa aina olla yhteydessä esimerkiksi sähköpostilla. Vaikka edunvalvonta ei ehkä hirveästi näy päällepäin, pinnan alla on kuitenkin tapahtunut montakin asiaa jo tämän alkuvuoden aikana, joita ajattelin nyt teillekin avata.

 

Palaute laitokselle 2020

Viime vuoden puolella hallituksen korviin kantautui tietoa epäystävällisestä viestinnästä laitoksellamme. Vaikka asianomaiset eivät halunneet puida asiaa enempää, jo viime vuoden hallitus halusi puuttua asiaan, sillä olimme kuulleet vastaavanlaisesta aiemminkin. Myös syksyllä olleista hops-pajoista ja niiden toimimattomuudesta, sekä etäopetuksen laadusta olimme saaneet palautetta, joka haluttiin myös viedä eteenpäin. Niinpä vuoden 2020 edunvalvontavastaava Helena Antikainen ja muu vuoden 2020 hallitus laittoi laitoksen suuntaan palautetta kirjallisesti. Koska vuosi oli kuitenkin vaihtumassa, palautteen läpikäyminen jäi vuodelle 2021.


Padletin palaute 2021

Tämän vuoden alussa kuulimme usealta opiskelijalta muun muassa siitä, miten opintoihin ei olla saatu ohjausta ja etäopinnot hankaloittavat elämää. Halusimme kerätä palautetta, johon olisi mahdollisimman matala kynnys vastata, joten keräsimme palautetta padletin kautta. Padletissa esiin nousi muun muassa opinto-ohjauksen niukkuus, amanuenssipalveluiden ruuhkautuminen sekä tiedon kulku ja etäopetuksen huonot puolet.

 

Sociuksen hallitus 2021 kokousti laitoksen johtajien, Eeva Jokisen ja Riitta Vornasen kanssa maaliskuun alussa. Aiheina olivat sekä vuoden 2020 palaute että padletin palaute. Kävimme asiat läpi kohta kohdalta, ja mietimme niille ratkaisuja. Ilmi tuli muun muassa seuraavia asioita:

- Opetushenkilökunnalla on mahdollista saada toimivia välineitä etäopetukseen laitoksen kustantamana. Mikäli huomaatte näissä puutteita (esimerkiksi rikkinäinen mikrofoni vaikeuttaa opetusta), voitte olla yhteydessä Sociuksen hallitukseen, joka vie tietoa eteenpäin.

- Amanuenssin resurssikysymykseen laitos itsessään ei voi vaikuttaa. Tämän vuoksi Sociuksen hallitus aikoo viedä asiaa ylemmälle taholle.'

- Viestinnän yliopiston ja opiskelijoiden välillä on oltava asiallista ja ystävällissävytteistä. Käymme asiaa läpi yhdessä vielä laitoskokouksessa maaliskuussa.

- Opintojen ohjaukseen panostetaan. Esimerkiksi sosiaalityön professori Timo Toikko sekä amanuenssi Salla Lappalainen järjestävät zoomin kautta HOPS-vastaanottoajan 31.3.2021 kello 14-15, jonne voi mennä liukuvasti kysymään omaa asiaansa – eikä tarvitse vaivautua kirjoittamaan sähköpostia!

- Yhteiskuntatieteillä zoom-kahviloita on ollut jo syksystä alkaen, joten tämän vuoden puolella myös sosiaalityön zoom-kahvilat aloitettiin.

 

Tällaisia kuulumisia edunvalvonnan alkuvuoteen tällä kertaa. Viedään vielä asioita eteenpäin, ja katsotaan sitten mitä tapahtuu 😊 Koska blogi ei ole ollut aktiivisessa käytössä, haluaisin kuulla, mitä mieltä te lukijat olette? Toivotteko postauksia useammin, vai luetteko uutiset mieluummin esimerkiksi instagramista tai yammerista, joista Socius ry myös löytyy?

Jos tekstistä heräsi kysymyksiä, haluat kommentoida jotakin, tai sinulla on muuten edunvalvonnallista asiaa, voit olla minuun yhteydessä sähköpostilla pauliiak@student.uef.fi 😊

 

terkuin,

Pauliina Kärkkäinen

Edunvalvontavastaava

Socius ry

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvonta

Edunvalvontavastaavan terveisiä sociuslaisille

Maanantai 6.4.2020 klo 12:46 - Helena Antikainen

Hei kaikki ihanat kanssasociuslaiset!

Toivottavasti olette pysyneet terveinä. Näin kevään tullen on aika herätellä eloon meidän edunvalvontablogimme. Vallitseva tilanne teki postauksen aiheenvalinnasta erityisen helpon. Koronavirus on vaikuttanut paljon myös meidän opiskelijoiden arkeen. Yliopiston tilojen sulkeuduttua päivittäinen haahuilu opistolla on muuttunut palloiluksi lähinnä Zoomin, Office 365, Moodlen ja Netflixin välillä.

Opetuksen ja kurssien siirtäminen verkkoon tapahtui ainejärjestömme kohdalla nopeasti ja tehokkaasti. Tämä on mahdollistanut opintojen etenemisen uudenlaisesta tilanteesta huolimatta. Vaikka opiskelun jatkaminen normaaliin tahtiin on periaatteessa mahdollista, etäopiskelun vauhtiin pääseminen ei ole välttämättä ollut helppoa. Kurssien korvaavien suoritustapojen koostuessa lähinnä oppimispäiväkirjoista, luentoreflektioista ja esseistä, työmäärä voi tuntua kasvaneen huomattavasti. Arjen rutiinien ylläpitäminen ilman pakollisia menoja voi olla vaikeaa, puhumattakaan hyvän unirytmin säilyttämisestä. Opiskeluun tarttuminen ja tehokas työskentely on oma lukunsa, etäopiskelun muuttuessa helposti muistuttamaan lähinnä epäopiskelua.

Oma sosiaalisen eristyksen aikainen opiskelurutiinini on toteutunut jotakuinkin seuraavasti: Kirjaudun puolilta päivin kunnianhimoisessa mielentilassa Moodleen ja avaan kurssin luentodiat koneen näytölle. Hetken dioja tuijotettuani otan esiin puhelimen. Kun muutaman tunnin kuluttua Instagram, Facebook, WhatsApp, satunnaiset blogit sekä uutissivustot on selattu läpi, suljen puhelimen ja palaan takaisin tietokoneen ääreen. Ehdin syventyä hetkeksi kurssin pariin, kunnes nälkä hiipii häiritsemään keskittymistäni. Keskeytän opiskelun ja suuntaan kohti jääkaappia. Ruokailun jälkeen päivästä ja deadlinen läheisyydestä riippuen joko palaan koneen pariin tai pyhitän loppupäivän opiskelun välttelylle. Viime aikoina hyviksi opiskelun välttelykeinoiksi olen todennut esimerkiksi siivouksen, muut rästiin jääneet kotityöt sekä kavereille ja perheenjäsenille soittelun. Jos koti kiiltää jo puhtauttaan eikä puhelimessa puhuminen houkuttele, voin lämpimästi suositella myös nettishoppailua sekä pitkiä lenkkejä podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Mikäli opiskelu tuppaa muistuttamaan samaa onnettoman ajankäytön mallia kuin omani tai kotoa työskennellessä rajanveto opiskelun ja arjen välille on vaikeaa, kannattaa tutustua netistä löytyviin etäopiskelu ja -työskentelyvinkkeihin. Oman kotiopiskeluni on pelastanut Pomodoro-tekniikka, jota kokeilin jokin aika sitten ensimmäisen kerran. Keskittyminen on huomattavasti helpompaa ja turha vitkuttelu puhelimella on vähentynyt. Ihan best, pistä ihmeessä kokeiluun! Toisaalta, nyt jos joskus, on mahdollisuus nauttia ajasta, jolloin voi rauhassa nukkua pitkään ja opiskella vuorokauden ajasta riippumatta silloin kun itselle parhaiten sopii. Kesken päivän voi lähteä ulos lenkille, eikä tarvitse tyytyä tuijottelemaan kevätaurinkoa vain luentosalista käsin.

Monilla meistä on mietittävänä paljon muutakin kuin opiskeluun liittyviä ongelmia. Pidetään siis yhteyttä opiskelukavereihin ja kysellään kuulumisia. Kokosin lopuksi alle muutaman aiheeseen liittyvän tärkeän linkin, joita kannattaa käydä kurkistelemassa. Minuun saa myös aina olla yhteydessä, mikäli siltä tuntuu. Jos opinnoista, yliopiston toiminnasta tai mistä tahansa muusta herää kysyttävää pistä ihmeessä sähköpostia tulemaan osoitteeseen helenant@student.uef.fi, niin katostaan yhdessä. Aurinkoista kevättä jokaiselle!

Helena Antikainen

Etäopiskeluvinkit

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/18/ala-lahde-haroilemaan-ja-tekemaan-muuta-10-vinkkiakotiopiskeluun

Pomodoro

https://www.koulutus.fi/artikkelit/pomodoro-tekniikka-on-toimiva-ajanhallintamenetelma-17172

Uef

https://kamu.uef.fi/student-book/koronavirus/ http://www.uef.fi/koronavirus

Oppari

https://www.uef.fi/fi/web/opintopalvelut/eoppimisen-tukipalvelut

Auttavat tahot

https://kamu.uef.fi/student-book/auttavia-tahoja-elaman-kriiseissa/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvontablogi, etäopiskelu

Ainejärjestön edunvalvonta yliopistossa

Torstai 21.3.2019 klo 11:39 - Jaakko Honkalampi

Heissulivei ja mahtavaa kevättä kaikille!

Socius ry toteutti helmikuussa jäsenkyselyn, johon vastaaminen oli erittäin aktiivista. Isot kiitokset kaikille vastanneille! Usean vuoden ajan jäsenkyselystämme on huomattu, ettei kaikilla jäsenillämme ole tietoa siitä, mitä on ainejärjestön edunvalvonta yliopistossa. Tämänkertaisessa blogitekstissäni yritänkin avata tätä ”kabinettipekulointia”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvonta, blogi, mitämissämilloin

MUUTOS 2019: Socius kohti sosiaalipedogista osallisuuden ideaalia

Torstai 7.3.2019 klo 14:08 - Jaakko Honkalampi

Sociuksen hallitus vuosimallia 2019 on pitänyt järjestäytymiskokouksen ja aloittanut toimintansa tarmokkaasti. Tänä vuonna meidän rakas ainejärjestömme täyttää jo 35 vuotta. Tänä aikana Sociuksen toiminta on kasvanut ja naamat ainejärjestömme hallituksessa sekä jäsenistössä vaihtuneet. Kuitenkin ainejärjestön perimmäisenä ideana oleva osallisuuden lisääminen, tapahtumien järjestäminen ja opiskelijoiden edunvalvonta ei ole hävinnyt mihinkään. Vuonna 2019 haluamme kuitenkin tuoda jäsenistöämme lähemmäs hallitusta ja lisätä toimintamme läpinäkyvyyttä julkaisemalla noin kerran kuussa (ja kahdesti marssissa :Dd) edunvalvontablogia. Blogissa edunvalvontavastaavamme Jaakko Honkalampi kirjoittaa ajankohtaisia kuulumisia hallituksen kokouksista, oppiainepalavereista sekä edunvalvontajaoston kuulumisista. Socius -huoneella on myös liikkunut villejä huhuja wabun aikana ilmestyvästä vlogista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusivuosi, edunvalvonta, socius,