Edunvalvontavastaavan terveisiä sociuslaisille

Maanantai 6.4.2020 klo 12.46 - Helena Antikainen

Hei kaikki ihanat kanssasociuslaiset!

Toivottavasti olette pysyneet terveinä. Näin kevään tullen on aika herätellä eloon meidän edunvalvontablogimme. Vallitseva tilanne teki postauksen aiheenvalinnasta erityisen helpon. Koronavirus on vaikuttanut paljon myös meidän opiskelijoiden arkeen. Yliopiston tilojen sulkeuduttua päivittäinen haahuilu opistolla on muuttunut palloiluksi lähinnä Zoomin, Office 365, Moodlen ja Netflixin välillä.

Opetuksen ja kurssien siirtäminen verkkoon tapahtui ainejärjestömme kohdalla nopeasti ja tehokkaasti. Tämä on mahdollistanut opintojen etenemisen uudenlaisesta tilanteesta huolimatta. Vaikka opiskelun jatkaminen normaaliin tahtiin on periaatteessa mahdollista, etäopiskelun vauhtiin pääseminen ei ole välttämättä ollut helppoa. Kurssien korvaavien suoritustapojen koostuessa lähinnä oppimispäiväkirjoista, luentoreflektioista ja esseistä, työmäärä voi tuntua kasvaneen huomattavasti. Arjen rutiinien ylläpitäminen ilman pakollisia menoja voi olla vaikeaa, puhumattakaan hyvän unirytmin säilyttämisestä. Opiskeluun tarttuminen ja tehokas työskentely on oma lukunsa, etäopiskelun muuttuessa helposti muistuttamaan lähinnä epäopiskelua.

Oma sosiaalisen eristyksen aikainen opiskelurutiinini on toteutunut jotakuinkin seuraavasti: Kirjaudun puolilta päivin kunnianhimoisessa mielentilassa Moodleen ja avaan kurssin luentodiat koneen näytölle. Hetken dioja tuijotettuani otan esiin puhelimen. Kun muutaman tunnin kuluttua Instagram, Facebook, WhatsApp, satunnaiset blogit sekä uutissivustot on selattu läpi, suljen puhelimen ja palaan takaisin tietokoneen ääreen. Ehdin syventyä hetkeksi kurssin pariin, kunnes nälkä hiipii häiritsemään keskittymistäni. Keskeytän opiskelun ja suuntaan kohti jääkaappia. Ruokailun jälkeen päivästä ja deadlinen läheisyydestä riippuen joko palaan koneen pariin tai pyhitän loppupäivän opiskelun välttelylle. Viime aikoina hyviksi opiskelun välttelykeinoiksi olen todennut esimerkiksi siivouksen, muut rästiin jääneet kotityöt sekä kavereille ja perheenjäsenille soittelun. Jos koti kiiltää jo puhtauttaan eikä puhelimessa puhuminen houkuttele, voin lämpimästi suositella myös nettishoppailua sekä pitkiä lenkkejä podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen.

Mikäli opiskelu tuppaa muistuttamaan samaa onnettoman ajankäytön mallia kuin omani tai kotoa työskennellessä rajanveto opiskelun ja arjen välille on vaikeaa, kannattaa tutustua netistä löytyviin etäopiskelu ja -työskentelyvinkkeihin. Oman kotiopiskeluni on pelastanut Pomodoro-tekniikka, jota kokeilin jokin aika sitten ensimmäisen kerran. Keskittyminen on huomattavasti helpompaa ja turha vitkuttelu puhelimella on vähentynyt. Ihan best, pistä ihmeessä kokeiluun! Toisaalta, nyt jos joskus, on mahdollisuus nauttia ajasta, jolloin voi rauhassa nukkua pitkään ja opiskella vuorokauden ajasta riippumatta silloin kun itselle parhaiten sopii. Kesken päivän voi lähteä ulos lenkille, eikä tarvitse tyytyä tuijottelemaan kevätaurinkoa vain luentosalista käsin.

Monilla meistä on mietittävänä paljon muutakin kuin opiskeluun liittyviä ongelmia. Pidetään siis yhteyttä opiskelukavereihin ja kysellään kuulumisia. Kokosin lopuksi alle muutaman aiheeseen liittyvän tärkeän linkin, joita kannattaa käydä kurkistelemassa. Minuun saa myös aina olla yhteydessä, mikäli siltä tuntuu. Jos opinnoista, yliopiston toiminnasta tai mistä tahansa muusta herää kysyttävää pistä ihmeessä sähköpostia tulemaan osoitteeseen helenant@student.uef.fi, niin katostaan yhdessä. Aurinkoista kevättä jokaiselle!

Helena Antikainen

Etäopiskeluvinkit

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/18/ala-lahde-haroilemaan-ja-tekemaan-muuta-10-vinkkiakotiopiskeluun

Pomodoro

https://www.koulutus.fi/artikkelit/pomodoro-tekniikka-on-toimiva-ajanhallintamenetelma-17172

Uef

https://kamu.uef.fi/student-book/koronavirus/ http://www.uef.fi/koronavirus

Oppari

https://www.uef.fi/fi/web/opintopalvelut/eoppimisen-tukipalvelut

Auttavat tahot

https://kamu.uef.fi/student-book/auttavia-tahoja-elaman-kriiseissa/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvontablogi, etäopiskelu

Ainejärjestön edunvalvonta yliopistossa

Torstai 21.3.2019 klo 11.39 - Jaakko Honkalampi

Heissulivei ja mahtavaa kevättä kaikille!

Socius ry toteutti helmikuussa jäsenkyselyn, johon vastaaminen oli erittäin aktiivista. Isot kiitokset kaikille vastanneille! Usean vuoden ajan jäsenkyselystämme on huomattu, ettei kaikilla jäsenillämme ole tietoa siitä, mitä on ainejärjestön edunvalvonta yliopistossa. Tämänkertaisessa blogitekstissäni yritänkin avata tätä ”kabinettipekulointia”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: edunvalvonta, blogi, mitämissämilloin