Syyskuun sociuslainen 2019

Maanantai 30.9.2019 klo 22:00 - Reeta&Markku


Mitä sociuslaisuus sinulle merkitsee? 
 
Socius edustaa minulle heimoyhteisöä. Yhdessä tekeminen ja erilaisten tapahtumien järjestäminen, ja niiden kokeminen luovat yhdistävää, jakavaa ja hyväksyvää ilmapiiriä. Siksi koen tärkeäksi osallistua erilaisiin Sociuksen järjestämiin tapahtumiin aina kun se on mahdollista.  
 
Opintojen edetessä opimme näkemään yhteiskuntaa tiedekunnallemme ominaisella tavalla. Vuorovaikutuksessa on aina monia tasoja, joten jaamme enenevässä määrin yhteistä kieltä ja arvopohjaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin liittyen. Uskon, että opintojen päättyessä useimmat meistä pitävät yhteyttä toisiin Sociuslaisiin loppuelämän ajan. Tiedän jo nyt, että tavatessani Sociuksen polulla olevan - tai sitä kulkeneen ihmisen, että hänellä on valmiuksia ymmärtää elämää ja sen ilmiöitä syvemmin, joten kiinnostavaa keskusteluseuraa on tarjolla.  

 

Mitä odotat alkaneelta lukuvuodelta? 
 
Vanhoihin opiskelutovereihin syvemmin tutustumista, ja uusia kohtaamisia tuoreiden heimolaisten kanssa. Uskon, että toisen lukuvuoden aikana innostun myös entistä enemmän opintojen tarjoamasta “ajattelua kutkuttavista herkuista”, ja saan syvennettyä opintoihin hakeutumisen motiivini ideaa.  

Mitkä asiat ilahduttavat sinua? 
 
Minua ilahduttaa ennen kaikkea  avoin, reilu, rehti ja ymmärrykseen pyrkivä vuorovaikutus. Satunnaiset kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa, luonto, tanssi. Etenkin viimeaikoina nuorten aktivoituminen ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä, globaalin ilmastoliikkeen syntymisen myötä. Myös Kuopion nuoret ovat valveutuneita ja hereillä.  

Santtu kysyi: Onko marxismi kuollut? 
 
Tunnen marxilaista yhteiskuntateoriaa vielä verrattain pinnallisesti, ottaakseni aiheeseen syvempää kantaa. Jokainen itseään kunnioittava yhteiskuntatieteilijä perehtyy jossain vaiheessa marxilaisiin ajatuksiin, voidakseen muodostaa oman näkemyksensä aiheeseen. Joten filosofisella tasolla marxilaisuus siirtyy sukupolvelta toiselle, ja näin ollen tulee olemaan vähintään historiallisessa mielessä aina hengissä.  Kaikki ideologiat totalitäärisesti toteutettuina johtavat harhaan, joten on aina hyvä tarkastella asioita eri näkökulmista, ja tiedostaa kussakin aspektissa piilevät ongelmakohdat. "Yksilö on yhteiskunnallisten suhteiden kokonaisuus." -Karl Marx 
 
Globaaliin ympäristö- ja ilmastokriisitietoisuuteen havahtumisen, ja luonnon tasapainon kannalta kestämättömään talouskasvuun perustuvan yhteiskuntarakenteen kyseenalaistamisen aikoina, minua puhuttelee seuraava Marxin lainaus: "Jokaisen aikakauden vallitsevina aatteina ovat aina olleet vain vallitsevan luokan aatteet." -Karl Marx

Kysymys lokakuun sociuslaiselle:

Millaisia käytännön sovellutuksia Paul Freiren "Sorrettujen pedagogiikalla" voi olla ajassamme?

 

Avainsanat: markku, heimo, ilmasto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini