Toukokuun sociuslainen 2023

Maanantai 12.6.2023 klo 18:56

Sanni_Toukokuu232.jpg

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Sanni 24-v ja opiskelen yhteiskuntatieteitä. Minulla on pääaineenani sosiaalipsykologia ja pitkänä sivuaineena psykologia. 

Mitä sinulle kuuluu?

Oikein hyvää! Odotan innolla, että pääsen pian kesäloman viettoon ja vesille.

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Nimensä mukaisesti toveruutta ja yhteisöllisyyttä. Vaikka korona-aikana luokkatovereita näki harvoin, pysyimme silti yhteydessä tiiviisti ja olen kiitollinen ihmisistä, joita sociuslaisuus on elämääni tuonut. 

Mitä odotat eniten tulevalta kesältä?

Luonnossa olemista. Mökkeilyä ja veneilyä ja tärkeimpänä myös ystävien kanssa ajanviettoa. Yöttömiä öitä ja grillin lämmittämistä, uimista ja jopa niitä itikan pistoja!

Mikä on paras neuvo, minkä olet ikinä saanut? Kuka sen antoi?

Äitini on viisaita neuvoja täynnä, mutta läpi elämäni hän on painottanut sitä, että hetkessä tulee elää eikä liikaa murehtia tulevaisuudesta sillä asioiden on tapana järjestyä tavalla tai toisella. Järjestyminen ei aina tarkoita sitä, että asiat etenevät sillä tavalla kuin niiden olisi halunnut edetä, mutta yleensä pettymyksistä ja virheistäkin oppii. 

Miltä tavallinen aamusi näyttää?

Nuhjuiselta. En ole yhtään aamuihminen, ja aamut ovat yhtä tuskaa yrittäessäni repiä unista raatoani pedistä ylös. Omistan myös useita herätyskelloja. Onneksi kahvi on keksitty!

Annika kysyy sinulta: Nyt kun vappu on ohi (vai loppuuko se ikinä?), niin kysyn seuraavalta: Mikä on sun lemppari juhla ja miksi?

Rakastan juhannusta ja joulua, mutta totta kai opiskelijasydämeni eniten sykkii vapulle! 

Sun kysymys seuraavalle kuukauden sociuslaiselle?

 

Mikä on lempijäätelömakusi? (ja seuraava kuukauden sosciuslainen on oletettavasti syksyllä, niin mitä jäätelöä tuli eniten kesällä syötyä?)

Kommentoi kirjoitusta.

Huhtikuun sociuslainen 2023

Keskiviikko 3.5.2023 klo 10:57

AnnikaJarvablogi.jpg

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Oon Annika Jarva ja opiskelen kolmatta vuotta sosiaalityötä :)

Mitä sinulle kuuluu?

Hyvää kuuluu! Tää vuosi on ollu ajoittain melko stressaava opintojen ja kandin kirjottelun takia, mut nyt oon saanu hommat aikalailla purkkiin ja fiilis siitä on tosi hyvä. Oon lähdössä parin kaverin kanssa muutaman viikon päästä pikkureissulle Müncheniin Harry Stylesin keikalle (omg!!!) ja tietysti myös tuleva kesä innostaa mua kovasti. Elämä näyttää siis aika kivalta tällä hetkellä!

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Sociuslaisuus merkkaa mulle erityisesti mukavia ja lämminhenkisiä ihmisiä. Kaikki otetaan huomioon ja mukaan on helppo ja kiva tulla :)

Miten vappusi sujui?

Vappu sujui perinteisissä merkeissä railakkaasti kavereiden kanssa, meillä oli mm. kämppäapprot, joka on musta niin hauska konsepti! On siis juhlittu ja pidetty kivaa, vappu on kyllä ihanaa aikaa <3

Mitä tekisit ylimääräisellä tunnilla vuorokaudessa?

Rehellisesti tuskin mitään hirveen kehittävää tai järkevää. Luulen että helposti toikin tunti sujahtais esim. tiktokkia selatessa tai realitysarjoja katellessa :D

Mikä on paras syntymäpäivä, joka sinulla on koskaan ollut?

Muistelin että oon harvemmin viettänyt mun synttäreitä mitenkään erityisemmin sinä virallisena päivänä, joten vastaan tähän mun 20-vuotis syndet fuksivuonna, joita vietin yhteissynttärien merkeissä Tahkolla kavereiden kanssa. Juhlittiin silloin mun ja kahden mun ystävän ikääntymistä samalla kertaa ja oli kyllä hauskat pirskeet.

Janne kysyy sinulta: Mikä elokuva on tehnyt sinuun vaikutuksen ja miksi?

Oon maailman huonoin elokuvien katsoja, koska mun keskittymiskyky herpaantuu ihan sekunnissa ja tylsistyn tosi nopeesti. Mutta yks elokuva (tai en tiiä onko tää elokuva mut kuitenkin) on Netflixistä semmonen kun Fantastic Fungi. Se kertoo siis sienien elämästä ja on mun mielestä niin ihmeellinen. Katoin sen ekaa kertaa lievittääkseni mun outoa sienipelkoa ja sen jälkeen oon pakottanu kaveritkin kattomaan, koska sienet on pelottavuudestaan huolimatta aika cooleja.

Sun kysymys toukokuun sociuslaiselle?

Nyt kun vappu on ohi (vai loppuuko se ikinä?), niin kysyn seuraavalta: Mikä on sun lemppari juhla ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta.

Maaliskuun sociuslainen 2023

Maanantai 27.3.2023 klo 9:12

Kuka olet ja mitä opiskelet? 
jannehuuskonen2.jpg
Moi! Olen Janne Huuskonen ja opiskelen yhteiskuntatieteitä kolmatta vuotta, pääaineena sosiaalipsykologia.

Mitä sinulle kuuluu? 

Kiirettä! Ei ainoastaan että olen taidokkaasti jättänyt loppukeväälle paljon opintoja, mutta myös vaiheessa oleva kandi, työt, sekä kaikki vapaa-ajan harrastukset täyttävät kalenteriani melko vauhdilla koko ajan. Kaikkien näiden asioiden tasapainoittelu, sekä palautumiseen tarvittavan ajan löytäminen on ollut haasteellista, mutta arjen pienet ilot onneksi pitävät mielen kuitenkin virkeänä ja jaksamista yllä :)

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Socius merkitsee minulle hyviä tyyppejä! Olen jatkuvasti äimistynyt siitä, kuinka tähän järjestöön on löytänyt tiensä niin monta hienoa ja mahtavaa ihmistä. Olen opiskellut ennenkin yliopistossa ja olen ollut työelämässä, ja niiden pohjalta voin kertoa, että se ei ole itsestäänselvyys, että näinkin suuri määrä huomaavaisia, välittäviä, mukavia ja lämpimiä ihmisiä sattuu samaan paikkaan! Socius-haalarin näkeminen merkitsee minulle sitä, että kyseessä on varmasti tutustumisen arvoinen ihminen:)

Mikä on sun lempi opiskelumuisto?


Näitä löytyy useita! Itse opiskelusta minulle tulee aina ensimmäisenä mieleen se, kun fuksivuotena kehittelimme muuan opiskelijakaverin kanssa muistisääntöjä tenttiä varten. Istuimme koronan autioittamalla Snellmanian käytävällä, ja jostain syystä sieltä sammutettiin valot. Puhelimen valojen voimin tehty  pänttääminen tyhjässä ja pimeässä yliopistorakennuksessa jätti kyllä pysyvän muiston :D Opiskelijatapahtumista parhaiten on jäänyt mieleen fuksiviikon lukuisat tapahtumat ja ikimuistoiset kohtaamiset, sekä viime syksyn huikeat vujut. 


Minkä taidon haluaisit osata?

Opintojen tässä hengittäessä raskaasti niskaan, tekisi mieli sanoa asioita kuten: ”aikaisin aloittaminen”, ”teholukeminen” ja ”aikatauluttaminen”, mutta jos ihan rehellisiä ollaan niin olen aina halunnut osata piirtää tai maalata! :D Olisi hienoa osata tuoda oma mielikuvitus paperille, mutta tähän hätään ottaisin minkä vaan noista ensimmäisistä taidoista myös! XD


Mikä saa sinut iloiseksi?


Tähänkin voisi mainita jälleen monta asiaa, mutta täytyy minun silti nostaa esille elämäni suurin intohimo eli elokuvat! Kirjaimellisesti niin kauan kuin muistan, elokuvat ovat olleet minulle kuin toinen happi. Ihmiset monesti sanovat tarvitsevansa elämässään musiikkia (mikä on tärkeää myös minulle), mutta minulle se on elokuvat.

Jokaista elämäni aallonpohjaa, sekä vaikeaa tilannetta on lieventänyt ja auttanut oikean elokuva katsominen oikealla hetkellä. Kaikkien lukuisten itsestäänselvien meriittiensä lisäksi elokuvat toimivat myös loistavana terapiana, ja niiden avulla voi käsitellä lukuisia vaikeita aiheita. On vaikeaa löytää asiaa, joka nostattaa hymyn huulilleni helpommin, kuin tavalla tai toisella suoraan sieluun osunut elokuva!

Tammikuun sociuslainen kysyy: Missä elokuvassa näkisit itsesi täydellisenä näyttelijänä/hahmona?

Olisin valmis näyttelemään vaikka puuta, jos se tarkoittaisi että saisin olla fyysisesti paikalla todennäköisesti kaikkien aikojen parhaimmalla kuvauspaikalla, eli Taru sormusten herra-elokuvan kuvauksissa! Nyt kun asiaa mietin myös hahmon kannalta, niin ei se hobittien mielenmaisema hirmu kaukana omastani ole, joten joku seikkailunnälkäinen hedonisti, kuten Bilbo, voisi olla sopiva hahmo jota esittää :D

 
Sun kysymys seuraavalle kuukauden sociuslaiselle? 

Jatketaan elokuva teemalla! Mikä elokuva on tehnyt sinuun vaikutuksen ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta.

Tammikuun sociuslainen 2023

Keskiviikko 25.1.2023

 

JonnaKortelahti.jpegKuka olet ja mitä opiskelet?

Oon Jonna Kortelahti ja opiskelen sosiaalityötä toista vuotta.
Mitä sinulle kuuluu?

Mulle kuuluu sitä kuuluisaa ihan hyvää. Arki on kiireistä ja yritän suurimman osan ajasta löytää siinä jonkunlaista balanssia opiskelun, työn ja vapaa-ajan välille. Tää kyllä takkuaa tälläkin hetkellä aika pahasti, koska en uskalla sopia mitään katsomatta ensin mun kalenteriin.
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Sociuslaisuudesta mulla tulee ensimmäisenä mieleen meidän ystävälliset ja vastaanottavaiset ainejärjestölaiset. Sociuksen tapahtumissa on aina ollut turvallinen ilmapiiri ja hyvä yhteishenki, jossa kaikki otetaan mukaan oman
a itsenään. Sociuslaisuus on tuonut mun elämään niin hauskoja kokemuksia sekä ihania ihmisiä. 
 
Millä mielellä uuteen vuoteen?

New year, new me vai miten se meni. Uutta on ainakin se, että mun tammikuun synttäreiden jälkeen käyn läpi ensimmäistä ikäkriisiäni. Nautin jollain kierolla tapaa myös siitä, että oon viimein päässyt takas omaan opiskelurytmiin, jota ei viime syksynä tuutoroinnin ja sitä seuraavan harkan takia päässy oikein missään vaiheessa muodostumaan. Mun uuden vuoden tavoite vois olla vaikka se, että pidän hauskaa ja änkeen itteni jokaisen mahdollisen räppikeikan eturiviin.
Mitä opiskelijatapahtumaa odotat keväältä eniten?

100% tää on Tahko XQ! En viime vuonna päässyt tänne, joten nyt ootan tätä niin innoissani.
Mikä on sinussa sellainen harrastus, piirre tai asia, joka yllättää muut ihmiset?
 
Aika moni hämmästyy siitä, että mulla on kaiken kaikkiaan kuusi sisarusta. Lisäksi musta tuli ensimmäisen kerran täti, kun olin 5-vuotias. Saisin pidettyä mun perheestä helposti parin tunnin esitelmän.
Roosan kysymys sulle: Mikä on sun unelma lomakohde?
 
Haaveilen tällä hetkellä siitä, että pääsisin kesällä lomalle Italiaan, jossa kiertäisin semmosia pienempiä söpöjä kaupunkeja.
Sun kysymys seuraavalle kuukauden sociuslaiselle?
Missä elokuvassa näkisit itsesi täydellisenä näyttelijänä/hahmona?

Kommentoi kirjoitusta.

Joulukuun sociuslainen 2022

Keskiviikko 21.12.2022

RoosaMynttinen.jpg

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?  

Oon Roosa Mynttinen ja opiskelen kolmatta vuotta yhteiskuntatieteitä, sosiaalipsyka pääaineena :)

Mitä sinulle kuuluu?  

Ihan hyvää, syksy on ollu aika kiireinen ja stressaava mut nyt jos sais vähän lomailtua niin uusilla voimilla ensi vuoteen!

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle? 

Sociuslaisuus merkitsee sitä, että on ympärillä mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä joiden kanssa voi aina mennä. Ainejärjestö auttaa ja tukee :)

Mikä on lempiruokasi yliopistolla?

Ehdottomasti Tietoteknialla uuniperuna ja kylmäsavulohitäyte! Harmittaa kun en oo pitkään aikaan päässy syömään. 

Mitä suunnitelmia sinulla on joululle ja uudelle vuodelle? 

Joulun vietän porukoilla ja nään sukulaisia ja kavereita. Yritän kanssa ottaa mahdollisimman rennosti ja lomailla kunnolla! Uutena vuotena meen kaveriporukan kanssa Tahkolle :)

Fiilikset tulevasta hallituskaudesta ja sihteeriydestä? 

Oon kyllä innoissani uudesta hallituksesta ja pestistä ja tulevasta kaudesta! Kivaa päästä näkemään mitä tullaan tekemään ja kiva myös kokeilla uutta pestiä. Ootan myös paljon alkutalvea kun pääsee mukaan semmosiin tapahtumiin, mitä ei oo aiemmin voitu järkätä.

Herkon kysymys sulle: Jos saisit valita johonkin tapahtumaan kauan haaveissasi olleen teeman, mikä se olisi? 

Haluisin päästä juhliin, jossa teemana on anything but clothes, eli juhliin pukeudutaan kaikkeen muuhun, paitsi vaatteisiin :D Näin missä muuallakaan kun TikTokissa ja näytti hauskalle!

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle: 

Mikä on sun unelma loma-/matkustuskohde?

Kommentoi kirjoitusta.

Marraskuun sociuslainen 2022

Tiistai 29.11.2022

Kuka olet ja mitä opiskelet?HerkkoKorhonenBlogi.jpeg
Moikka! Mun nimi on Herkko ja oon sosiaalityön kolmannen vuoden opiskelija. Vaikka joka vuosi yhtä kujalla kun fuksit…

 

Mitä sinulle kuuluu?
Mulle kuuluu hyvää. Syksyn opinnot on menny hyvin ja juhlat vielä paremmin! Ootan silti joululomaa, jos sais kerrankin olla tekemättä koulujuttuja lomalla. Ps. tehkää rästihommat ajoissa niin ei tarvii jouluna tehä esseitä.

 

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Omasta mielestä sociuslaisuus merkitsee lyhyesti sanottuna tietynlaista pyyteetöntä kaveruutta. Sociuslaiset on omasta mielestä tosi ystävällisiä kaikille ja jokainen ajattelee myös muita sen oman navan lisäksi. Se on tosi hieno piirre ainejärjestössä ja oon ylpee siitä. Sociuslaisten seurassa pidetään huolta kaikista, ei vaan siitä omasta pienestä porukasta!
 
Mikä on lempipaikkasi Kuopiossa?
Pohdin että sanonko tähän puijon alueen mutta se olis vähän klisee. Sanotaan että omassa naapurissa kimalteleva valkeisenlampi on kyllä lempparipaikka kuopiossa. Se on kiva alue missä voi lenkkeillä ja ulkoilla, mutta esim. vappuna siitä alueesta kuoriutuu tuhansien, jopa miljoonien (lähde: trust me bro) opiskelijoiden juhlapaikka jossa toinen toistaan humalaisempi opiskelija kohtaa toisensa äärettömän ilon saattelemana.

 

Jos saisit ilmaisen matkan minne tahansa, minne menisit?
Vaikee kysymys… varmaan johonkin malediiveille sellaseen hienoon bungalowiin mikä on veden päällä. Aijai alkaa ihan masentamaan tämä vuodenaika nyt…

 

Mitä velvollisuutta/ tehtävää välttelit viimeksi?
Kandidaatintutkielman tekemistä välttelin. Tekosyyksi valitsin ”on sunnuntai ja olin töissä, kaveritkin kysy pelaan pleikkaa”. Tämän olen todennut tehokkaaksi tekosyyksi.

 

Roopen kysymys sulle: Vieläkö Kemiaa jaksaa laulattaa vai pursuaako mannapuurot ja mansikat jo korvista ulos?
Kemian kuuleminen on mulle kun vuoristorataa. Välillä sitä kuuntelee mielellään ja jopa laulaa mukanakin. Toisinaan tekis mieli työntää pää sinne mannapuuroon ettei sitä kuulis. Viime kemiasta on jo hetken aikaa, joten jos nyt sen kuulisin voisin aloittaa high school musicalinkin peittoavan laulu/ tanssiesityksen kampuksen kirjastossa.

 

Kyssäri seuraavalle:
Jos saisit valita johonkin tapahtumaan kauan haaveissasi olleen teeman, mikä se olisi?

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitushakemukset vuodella 2023

Maanantai 21.11.2022 klo 12:29

Emma

Moikka!

EmmaHallitushakemus.png

Mie oon Emma, 22-vuotias sosiaalityön toisen vuoden opiskelija. Oon kotoisinLappeenrannasta, tuolta vetyjen ja atomien luvatusta kaupungista, ja voin sanoa että oli melkoinen shokki löytää itsensä kalakukkokaupungista vuosi sitten. Pitänee antaa sillekin perinneherkulle mahdollisuus. Äitini kuvailee miuta kameleontiksi luonteeltani (:-D), sopeudun kuulemma ympäristöön ja porukkaan tilanteen mukaan. Kaverit kuvailee iloiseksi ja nauravaiseksi, herkäksi mutta rohkeaksi, en pelkää ottaa asioita puheeksi. Oon semmonen sopiva sekotus höpöttelijää mut myös kuuntelijaa. Jostain syystä oon löytänyt itseni tän lyhyen elämän aikana useamman kerran jostain yhteisöllisyyttä kehittävistä/ohjaavista jutuista, kuten isosena olemisesta tai nyt tänä syksynä tuutorina olemisesta. Lappeenrannassa humppa soi, ja se näkyy myös itsessäni, olen menevä tyyppi ja tykkään pyytää porukkaa koolle milloin mihinkin.

Oon ollu ihan intopiukeena koko menneen vuoden sociuslaisten välisestä toveruudesta ja siitä kuuluisasta kemiasta. Tuntuu, että tää ala on myös jotenkin niin oma juttu. Yhteisöllisyys, vuorovaikutus jne. kiinnostaa ilmiöinä, ja tää ala antaa niin paljon itselle, ja sen myötä uskon myös hallitustoiminnan antavan paljon, koska pääsisi edistämään tuota toveruutta ja keskinäistä kemiaa. Paras mieli jää siitä, kun voi auttaa toveria asiassa kuin asiassa <3 ainejärjestötoiminta vaikutti jo ekana vuonna siistiltä, mutta halusin sopeutua uuteen elämänvaiheeseen, joten nyt toisena vuonna hakeminen hallitukseen tuntuu ajankohtaiselta ja oikealta kohdalta. Miusta hallitus saisi siis oikein kelpo tiimipelurin, ideoitsijan ja auttajan.

Hallitushommista kiinnostelisi siis yllä luettelemieni omien ominaisuuksieni ja mielenkiinnon kohteideni puolesta varapuheenjohtaja, tapahtumavastaava tai edunvalvonta, mutta kaikki muutkin hommat kuulostavat mielenkiintoisilta ja antoisilta. Odotan kovasti yhdessä tekemistä ja uusien kokemuksien saamista, ja verkostoitumista myös muiden ainejärjestöjen kanssa. 

Tsemppiä kaikille opintoihin ja kivaa syksyn jatkoa 

Terveisin Emma Tamminen

Minja

Moikka!MinjaHakkinenHallitushakemus.jpg

Oon Minja Häkkinen, ja opiskelen toista vuotta sosiaalityötä. Kotoisin sanon olevani Pieksämäeltä (josta jokaiselle tulee mieleen vain rautatieasema ja junan vaihtaminen), vaikka synnyinpaikka onkin Varkaus – savolainen siis joka tapauksessa. Oon pelannut lapsesta asti lentopalloa, joka on opettanut mua toimimaan tiimissä erilaisten ihmisten kanssa, ja koen että siitä on hyötyä myös nykyään, sillä tiedän, kuinka paljon hyvä yhteishenki vaikuttaa kaikkeen toimintaan. Lisäksi osaan kantaa vastuuni porukassa, mutta myös antaa tilaa toisille. Nautin siitä, että pääsen haastamaan ja kehittämään itseäni uusien juttujen parissa. 

Hallitustoiminta on kiinnostanut jo fuksivuodesta lähtien, mutta silloin ei ollut vielä uskallusta hakea mukaan. Olin kuitenkin mukana haalaritiimissä, sekä tänä syksynä vertaistuutorina, ja nämä vain kasvattivat kiinnostusta hakea mukaan hallitustoimintaan. 

Haen mukaan hallitustoimintaan, koska haluisin päästä osaksi luomaan sitä yhteisöllisyyttä, mitä Socius on itselle tarjonnut opiskelujen aikana. Lisäksi olisi päästä kehittämään sekä itseään että hallitustoimintaa eteenpäin, ja oppimaan kaikkea uutta ja mielenkiintoista.

Pidin todella paljon tuutorina toimimisesta, ja hallituksessa minua kiinnostaakin fuksi- ja tuutorivastaavan pesti. Myös rahastonhoitajan ja yritysvastaavan pesti kiinnostaa, sillä koen että pystyisin hyödyntämään omia vahvuuksiani sekä oppia paljon uutta kyseisessä pestissä. Olen kuitenkin avoin muillekin pesteille, sillä koen jokaisen pestin omalla tapaansa kiinnostavaksi.

Nähdään syyskokouksessa! 😊

Riina

Moikkamoi!
RiinaLaarituutori2022.jpg
Mä oon Riina, toisen vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mä oon alunperin Lohjalta! ja rempseäksi kutsuvat. Koen olevani helposti lähestyttävä ja vapaa-ajalla tykkään liikkua, esimerkkinä mainitakkoon käymällä salilla tai ulkona juosten :D 
Haen hallitukseen, jotta voisin tuoda oman panokseni sociulaisten eduksi sekä edistää hyvää ilmapiiriä  ja toimintaa niin oman ainejärjestön sisällä kuin poikkitieteellisesti. Pesteistä ei ole mitään tiettyä ykköstä, mutta esim. fuksi- ja tuutorivastaava voisi kiinnostaa, sillä oma tuutorointi kokemukseni tältä syksyltä oli antoisa.

 

Roosa

Hellurei!RoosaSalminen.blogi.jpg

Olen Roosa Salminen 21-vuotias ikivihreän Kouvolan kasvatti. Kuopioon päädyin vuosi sitten opiskelemaan sosiaalityötä. Savon murre ja Kuopion tori vei sydämeni alta aikayksikön. Fuksivuosi oli yhtä hulinaa, hauskanpitoa ja uusia ystäviä, jonka pohjalta päädyin hakemaan Sociuksen tuutoriksi. Vaikka tuutorihommat ja opiskelut täyttivätkin vapaa-aikani, en kadu hetkeäkään. Tuutoriporukastamme tuli mielettömän tiivis ja päästiin yhdessä kokemaan ihania hetkiä.

Luonteeltani olen vastuuntuntoinen, innokkaasti kaikkeen mukaan lähtevä ja hyväsydäminen. Tulen mielestäni hyvin toimeen uusien ihmisten kanssa. Usein olen saanut kuulla olevani helposti lähestyttävä, mistä olen kyllä itse samaa mieltä. Työskentelen opiskelujeni ohessa pienessä kaupassa Kuopion keskustassa, jonka asiakaskunnasta tulee mieleen välillä yhtä tiivis yhteisö kuin Sociuksen ainejärjestöstä. Ihanaa on myös, kun Socius-toverit tupsahtelevat moikkaamaan kaupalle työvuoron aikana. Vapaa-ajallani käyn mielelläni kuntosalilla jumppailemassa ja vietän aikaa ystävien kanssa erilaisten aktiviteettien parissa. 

No miksi juuri minä olisin oiva valinta Sociuksen hallitukseen? Pursuan toteutettavia ideoita ja olen aidosti kiinnostunut ainejärjestömme yhtenäisyydestä ja siitä, että kaikilla olisi hauskaa yhdessä. Rakastan poikkitieteellistä yhteistyötä ja uusia ystävyyksiä. Olen menevä ja aikaansaava tapaus, jolla organisointitaidot ovat hallussa. Hallituslaiset ovat myös antaneet valtavasti inspiraatiota hakea, kun hallituksessa puhalletaan aina yhteen hiileen ja tuetaan toisia. Olen kiinnostunut kaikista hallituspesteistä, mutta erityisesti puheenjohtajuus on houkutellut minua jo jonkin aikaa.

Tehdään ensi vuodesta yhdessä ihana <3

RosaRosaMariaHiltunenHallituskuva.jpg

Moikka! Olen Rosa, toisen vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Arkeni koostuu tällä hetkellä armottomasta opiskelusta, teatteri- ja parkourtreeneistä ja mahdollisuuksien mukaan tapahtumissa juoksemisesta. Siinä sivussa yritän pitää hengissä 13 ihanaa huonekasvia. Tykkään tasapuoliset määrät reivata pilkkuun asti sekä juoda teetä ja pelata kotona lautapelejä.

Tässä parin opiskeluvuoden aikana Socius on omana ainejärjestönä muodostunut rakkaaksi, ja nyt mahdollisuuden tullessa haluaisin olla mukana sen tulevan toiminnan suunnan muovautumisessa. Tykkään olla vähän kaikessa mukana koko ajan, joten varapuheenjohtajan pesti vaikutti minusta kaikista kiinnostavimmalta. Asema puheenjohtajan työparina myös vaikuttaa mieluisalta.

Minulle tärkeitä asioita ovat kaikkien jäsenten osallisuus ja yhdenvertaisuus. Haluaisin antaa oman panokseni siihen, että jokainen kokisi Sociuksessa kuuluvuutta ja voivansa osallistua tapahtumiin ja toimintaan aidosti omana itsenään itselleen sopivalla tavalla. Uskon mahdollisen roolin hallituksen jäsenenä antavan minulle mahdollisuuden edistää kyseistä asiaa.

Syyskokouksessa nähdään! <3

 

Kommentoi kirjoitusta.

Lokakuun sociuslainen 2022

Perjantai 28.10.2022

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?
Terve! Olen Roope Rautiainen 23 v. ja opiskelen sosiaalityötä ensimmäistä vuotta. 

RoopeRautiainenBlogi.jpeg

Mitä sinulle kuuluu?
Hyvää kuuluu! Fuksisyksy alkaa olla suurimmaksi osaksi taputeltu. Olen tavannut monia uusia kivoja ihmisiä ja opiskelutkin jaksavat vielä innostaa (erästä sivuainevalintaa lukuun ottamatta, mutta ei siitä sen enempää). Toivottavasti innostus kantaa pimeän talvenkin yli. 

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle
Fuksisyksystäni jäi kyllä vahva mannapuuron ja mansikan maku suuhun, mutta niiden lisäksi sociuslaisuus merkitsee minulle lämminhenkistä ja avointa yhteisöllisyyttä. Meidät fuksit on otettu avosylin kuvioihin mukaan.
 
Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen Yliopistossa? 
Minua kiinnostaa yhteiskunnan rakenteiden vaikutus ihmisen toimintaan ja hyvinvointiin. Sosiaalityössä pääsee näitä pohtimaan ja sitten käytännössäkin selättämään sosiaalisia ongelmia. Kuopiosta minulla oli jo ennestään hieman tarttumapintaa kaverin ja sukulaisten kautta, joten päädyin tänne. 
 
Mikä on lempivuodenaikasi? 
Syksy. Ruska on kaunista ja lämpötilat alkavat tippua mukaville tasoille. Myös loppusyksyn harmaudessa ja koleudessa on oma viehätyksensä. 

Mitä epäitsekästä teit viimeksi?
Asuin syyslomalla pääasiassa vaarini luona Lappeenrannassa ja lähtiessäni kokkasin hänelle ison makaronilaatikon, josta syö monta päivää. 

Elisan kysymys sulle: Harjoitteletko ikinä sanomisiasi etukäteen ennen kuin soitat puhelun, ja jos kyllä: millaisissa tilanteissa ja miksi? 
Juu, jos pitää johonkin aspaan tai kaikista pahimpaan: Kelalle soittaa! Haluan sanoa kaiken oleellisen asiani kannalta ja niin, että ei varmasti tarvitsisi uudemman kerran soittaa. Seurauksena on usein puheripuli ja kolmasosa asioista jää sanomatta. Olen ollut puhelintyössä välivuosinani pidemmän aikaa, mutta omien asioiden hoito on aina hieman inhottavaa. 

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle: 
Vieläkö Kemiaa jaksaa laulattaa vai pursuaako mannapuurot ja mansikat jo korvista ulos?

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskuun sociuslainen 2022

Torstai 6.10.2022

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?   
ElisaRuokolainenBLOGI2.jpgMoikkamoi! :) Oon Elisa Ruokolainen, 20v ja opiskelen yhteiskuntatieteitä kolmatta vuotta. 
 
Mitä sinulle kuuluu?   
Just nyt mulle kuuluu ihan hyvää, vaikka pientä kenttäväsymystä onkin ollut havaittavissa. Tää syksy on ollut äärettömän antoisa tuutorihommien myötä, mut välillä on meinannut olla aika vähän kortilla, kun on pitänyt mahduttaa syksyn ekat deadlinet tän kaiken muun vilskeen keskelle. Nyt aikataulut kuitenki alkaa vähitellen väljentymään, joten eiköhän tässä kohta päästä takaisin arkirytmiin kiinni! 
 
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?  
Kuten monelle muulle, sociuslaisuus merkitsee mulle ennen kaikkea turvallista, vastaanottavaa ja lämminhenkistä toveruutta. Sociuksen merkitys jäi mulle todella etäiseksi parina ekana opiskeluvuonna, koska koronan takia tapahtumia järjestettiin vähemmän ja niihin vähäisinkään olin tosi arka osallistumaan. Osittain tuutorina toimimisen myötä oon nyt rohkeemmin ollu kaikessa mukana ja sen ansioista saanu myös tilaisuuden tutustua aivan ihaniin uusiin ihmisiin <3 span="">
 
Minkä tärkeän vinkin opiskelijaelämästä haluat vielä tuutorina antaa fukseille? 
Tää on niin klisee ku olla ja voi, mutta mun mielestä sen merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa: Muistakaa aina priorisoida omaa jaksamistanne, sillä se menee kaiken edelle. Olkaa armollisia itteänne kohtaan. Aina ei tarvi olla kaikkialla menossa ja aina ei tarvitse antaa kaikkeaan jonkun kurssityön eteen, välillä riittää vähempikin ja se on täysin okei. :) 
  
Mitä harrastat?  
Harrastan lukemista, käsitöitä ja joogaa + suhtaudun hyvin intohimoisesti päikkäreiden nukkumiseen. 
  
Jos sinulle tarjottaisiin mahdollisuutta olla kuolematon, ottaisitko sen?  
Tähän on helppo vastata, en ottaisi. Tietty siinä ois omat puolensa, kun ois loputtomasti aikaa tehdä haluamiaan asioita, mut en kestäis sitä et joutuisin seuraamaan vierestä kaikkien läheisten ihmisten vanhenemista ja lopulta jäisin ihan yksin. 
 
Kian kysymys sulle: Jos saisit elää yhden päivän julkisuuden henkilönä, kuka haluaisit olla?   
Varmaankin Matilda Djerf; instagramin perusteella häne elämä näyttää niin kadehdittavan kiehtovalta ja ihanalta, että haluisin nähä onko se todellisuus lähellekkään sitä mulle syntynyttä mielikuvaa. 
 
Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle:  
Harjoitteletko ikinä sanomisiasi etukäteen ennen kuin soitat puhelun, ja jos kyllä: millaisissa tilanteissa ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta.

Toukokuun sociuslainen 2022

Perjantai 10.6.2022

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?  
KiaKarhunenBLogi2.jpegMoikku! Nimi on Karhusen Kia ja opiskelen sosiaalityötä - viittä vaille eka vuosi purkissa.

Mitä sinulle kuuluu?  
Ei tässä kurjuutta kummempaa on meikäläisen perinteinen vastaus, mutta nyt voisin sanoa että aikas hyvää! Tvt kurssin word-tiedostonmuokkausta vaille (söpö serveri, jos luet tämän niin hit me up) valmis kouluhommista, ja ruennut oikeesti innostumaan tulevasta kesästä

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Socius = KEMIAA ❤️❤️❤️ei tähän varmaan muuta tarvihe sanoa :3 

Miten vappu sujui?
Elämäni eka opiskelijavappu oli oikeen jeppis! Ei oo sen jälkeen tarvinnut TeQuiLaA enää juodakaan :D terveisin baaristalento-neitsyys menetetty yhteistyössä kyseisen aineen kanssa.

Millä fiiliksillä syksyn opintoja kohden?
Jotenkin vähän jännittää syksyn harkka, missä pääsee jo aika syvälle käytännön kentälle. Ensinnäkin itselle sopivan paikan haravoiminen kaikkien mielenkiintoisten paikkojen seasta, valinnanvaikeushan siinä tulee. Toiseksi ajatus sosiaalisesta tsemppaamisesta ihan uudessa ympäristössä useamman viikon ajan putkeen tuntuu just nyt absurdilta..:D Sosiaalisten akkujen latausta siis kesällä tiedossa! Mutta muuten oikeen hyvillä fiiliksillä, tosi kiva että pääsee syventymään enemmän aineisiin ja aiheisiin mitkä just itteä kiinnostaa!

Millaisia kesäsuunnitelmia sinulla on?
Mitään sen kummempia suunnitelmia ei ole, perinteisiä Tahkon juhannusta ja Blockfest festareita lukuunottamattta (oon ostanu noi blockfest liput vuonna 2019, josko sitä vihdoin pääsisi..:)) Mutta muuten mun "tavotteena" on, että en ottais liikaa suorituspaineita kesästä - se on oikeen fine jos esim. aurinkoisena päivänä haluaakin möllöttää sisällä tai jos ei päivitä ihan kaikesta someen !!

Riikan kysymys sulle: Mikä on kamalin opintojakso opintojesi ajalta ja miksi?
Niiin että yks pitää vaan valita ..? EI VAAN siis periaatteessa voisin sanoa ruotsin, koska se on ainoa minkä tenttiä en oo päässy ekalla läpi, mutta siinä oli niin superkiva ope (terkut, kiitos ja anteeksi vielä Johannalle <3), että ehkä kuitenkin ykkössijan vie Johdatus tieteenfilosofiaan, ja tietäjät tietää kyllä miksi.

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle:
Jos saisit elää yhden päivän julkisuuden henkilönä, kuka haluaisit olla? 

Kommentoi kirjoitusta.

Huhtikuun sociuslainen 2022

Torstai 21.4.2022

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?  
Olen Riikka Jäppinen ja opiskelen toista vuotta sosiaalityötä 
RiikkaJappinenBLogi2.jpg
Mitä sinulle kuuluu?  
Ihan hyvää nyt kun on opiskelijaelämään päässyt kiinni

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Varmaan yhteisöllisyyttä, ketään ei jätetä yksin ja kaikki ovat aina tervetulleita mukaan.

Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen yliopistossa? 
Halusin lukiosta lähteä opiskelemaan psykologiaa, mutta halusin tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavampaa työtä pelkän asiakastyön sijasta, joten päädyin yhteiskuntatieteisiin. Itä-Suomen yliopistoon päädyin vähän sattumalta, sillä en raaskinut odottaa varasijapaikkoja.

Mitä odotat vapulta? 
Kavereiden näkemistä ja railakasta juhlintaa. Onneksi pääsee varastoja täyttämään pitkästä aikaa Viron matkalla.
 
Olisitko mieluummin kokoajan kiireinen vai kokoajan tylsistynyt? 
Kokoajan kiireinen. Tylsyys on itselle pahin mitä voi olla, jonka takia jatkuvasti teen useita asioita samaan aikaan sekä rakastan pitkiä ja haastavia kirjoitustehtäviä niiden kiireen tunteen takia. 
 
Anniinan kysymys sulle: Mikä on mieleenpainunein opintojakso opiskeluidesi ajalta ja miksi? 
Nyt on hankala kysymys, niitä on ollut useita. Kaikkein mieleenpainuvin on varmaan sosiaalityön toinen harjoittelu, sillä siinä pääsi osaksi työyhteisöä ja tulevaisuuden työtä. Enemmän teoreettisista opinnoista Modernin Suomen rakennemuutokset, sillä kurssilla oli paljon historiaa.


Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle: 
Mikä on kamalin opintojakso opintojesi ajalta ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta.

Maaliskuun sociuslainen 2022

Maanantai 14.3.2022

AnniinapalokangasBlogi.jpgKuka olet mitä ja mitä opiskelet?  
Mie oon Anniina Palokangas ja opiskelen sosiaalitieteitä ensimmäistä vuotta. Sosiaalitieteiden lisäksi suoritan sairaanhoitajan tutkintoa loppuun samaan aikaan. 
 
Mitä sinulle kuuluu?  
Minulle kuuluu ihan hyvää! Ruuhkavuosien tuntu on vahvasti arjessa läsnä ja toisinaan tuntuu, että lisätunnit vuorokauteen olisi enemmän kuin paikallaan. Vaikka kiirettä pitää, niin onneksi on paljon hyviä asioita, jotka toimivat vastapainona arjen hektisyydelle.

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Vastaukseni lienee hieman ehkä poikkeava valtavirrasta, mutta koen Sociuksen ainejärjestönä jääneen itselleni vielä hieman etäiseksi, jonka vuoksi kysymykseen vastaaminen on haastavaa. Sociuksella yleisesti on hyvä yhteisöllinen meininki ja ihmiset sen alla ajavat äärimmäisen tärkeitä ja itsellenikin merkityksellisiä arvoja. Koen, että Socius on mahdollistanut kuitenkin jo tähän mennessä hyviä ja merkityksellisiä keskusteluja ja kohtaamisia, ja niitä odotankin lisää.

Mitä odotat keväältä?
Odotukset keväästä on aika realistiset siinä mielessä, että tiedän kalenterin olevan aika täyteen buukattu, joten odotan aika hektistä menoa. Kiireen keskellä odotan innolla muutamia projekteja ja tehtäviä, joita tiedän olevan luvassa kevään mittaan. Toivon ja odotan sitä, että kaiken uurastuksen keskellä kerkeän viettämään myös rentouttavia hetkiä ystävien ja perheen kanssa!

Minkä taidon haluaisit osata?
Pikalukutaito pelastaisi monessakin mielessä! 

Oletko enemmän huolissasi siitä, teetkö asiat oikein vai teetkö oikeita asioita?
Äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys. Sanoisin, että olen sopivan huolissani molemmista, mutta selkeässä järjestyksessä. Koen että ensin pitää huolehtia ja murehtia sitä, että tekeekö oikeita asioita ja vasta sitten voi keskittyä siihen, tekeekö niitä asioita oikein. Jos ajatellaan uppoavaa laivaa, ei auta, vaikka pumppaisi oikealla tavalla pumppua, jos se on väärä pumppu. 

Sampon kysymys sulle: Jos voisit kutsua kenet tahansa, elävän tai kuolleen, luennoimaan Socius-huoneelle, kenet kutsuisit?
Haluaisin kutsua liian monta henkilöä, joten heitetään todellinen jokerikortti tähän väliin! Mielestäni Socius-huoneelle tarvittaisiin todellakin Juuso Kekkonen vetämään Outo homo -monologi tai Pervertikon opas -esitys! Toki ihan opiskelijoille suunnattu puhe, joita hän tilauksesta tekee, olisi myös passeli!  

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle:
Mikä on mieleenpainunein opintojakso opiskeluidesi ajalta ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta.

Helmikuun sociuslainen 2022

Maanantai 14.2.2022

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet? 
Olen Sampo Rapeli, 26 vee. Opiskelen ensimmäistä vuotta sosiaalityötä, ja kivaa on. Synnyin vantaalaiseen kotiin, mutta lempipaikkani on Eurooppa. 
  

Mitä sinulle kuuluu?   SampoRapeliBlogi.jpg
Melankolista. Tiedättekö sen tunteen, kun on samaan aikaan onnellinen ja masentunut? Kutakuinkin koko tiedostavan elämäni (~ viimeiset 10 vuotta, anteeksi lapset!) ajan olen pyrkinyt tekemään tuttavuutta tämän hyvin eksistentiaalisen tunnetilan kanssa. 
Maanläheisemmin vastattuna vähän jännittää. Jännittää toissa päivänä tekemäni tentin tulokset, jännittää huominen asuntonäyttö (ekaa kertaa katsomaan myytävää asuntoa, HUH!) ja jännittää kolmen viikon päästä käynnistyvä matka New Yorkiin. 
 
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?  
Socius merkitsee minulle hämmästyttävän vastaanottavaista opiskelijayhteisöä ja toveruutta yli vuosikurssi- tai opintosuuntarajojen. Socius merkitsee minulle vapauttavaa oivallusta siitä, että en ole ihan yksin kelailemassa yhteiskuntatieteellisiä juttuja. Socius merkitsee minulle myös kuopiolaisuutta. Socius ja sen jäsenet ovat korvaamaton osa sosiaalista tukiverkkoani Kuopiossa ollessani.
 
Runebergintorttu vai laskiaispulla?  
Runebergintorttu. Lapsena kun yritti syödä laskiaispullaa (ja sitähän oli koulussa ruokana laskiaistiistaina) niin meikäläisen ala-arvoisella suun motoriikalla oli kermavaahdot pitkin käsiä ja paitoja. Yhden ison Runebergintortun syön kerran vuodessa, toisen jätän suosiolla seuraavaan vuoteen. Viime vuosina runebergintortun syöminen on ollut, varmasti sattumalta, varsin sosiaalinen tilaisuus. Viime vuonna söin tortun erään lukiokaverin kanssa kahvila Ekbergissä Helsingin Bulevardilla, ja tänä vuonna söimme tortut toisen lukiokaverini kanssa täällä kotonani Kuopiossa. 
 
Mitä harrastat?  
Harrastan (piiiiiiitkien matkojen) kävelemistä, taksilla ajelua, ajattelemista sekä ihan vain sivusta tarkkailua. 
 
Roosan kysymys sulle: Mikä on oma paras muistosi fuksivuodeltasi?  
Voi Roosa oisitpa tiennyt vaan, niitä muistojahan on mistä valita! Socius-aiheisista muistoista paras on vuosijuhlat ja etenkin silliaamiainen, mukaan lukien sen jatkot (Kiitos vaan Santerille pyyteettömästä vieraanvaraisuudesta!) Aivan huikea tapahtuma ja toivottavasti pääsen vastaisuudessa mukaan jo järkkäilyvaiheessa. (Terveisiä toiselle Roosalle: Otan vastaan komentojasi!) 
Kunniamaininta meidän ekan vuoden sossuopiskelijoiden kolmipäiväisille pikkujouluille Tahkolla. Möksäily on huippua, vaikka kotiin palattuani olinkin hirveän väsynyt! 
 
Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle:  
Jos voisit kutsua kenet tahansa, elävän tai kuolleen, luennoimaan Socius-huoneelle, kenet kutsuisit?

Kommentoi kirjoitusta.

Tammikuun sociuslainen 2022

Maanantai 17.1.2022

RoosaSalminen.blogi.jpg

Kuka olet mitä ja mitä opiskelet?  
Moikka! Olen Roosa Salminen alun perin Kouvolasta Kuopioon muuttanut ja ikää löytyy 20 vuotta. Opiskelen ensimmäistä vuotta sosiaalityötä.
 
Mitä sinulle kuuluu?  
Mulle kuuluu tällä hetkellä pintapuolisesti ihan hyvää, mutta koronarajoitukset ja etäkoulu kyllä vie energiaa paljon. Opiskelijatapahtumat on peruttu ja kampuksellakaan en ole vuodenvaihteen jälkeen käynyt kuin kerran. Odotan kovasti, että sosiaalinen elämä palautuis ees suht normaaliksi ja pääsis samalla näkemään vähän mitä meidän upouus hallitus on keksinyt. Unohtamatta tärkeintä; fuksit saa tammikuun lopussa haalarit, jeee!! Kumpa pääsis vaan mahdollisimman nopeasti niitäkin ulkoiluttamaan 😉
 
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?  
Sociuslaisuus merkitsee mulle tällä hetkellä ennen kaikkea meidän upeaa fuksiporukkaa, koska koko ainejärjestön tapahtumia ei ole kauheasti ollut. Yliopistoon tuleminen jännitti ihan kauheesti, kun oli uus kaupunki, uus koti, uus koulu ja ihan uudet opiskelijakaverit. Luojan kiitos itsellä kävi ainakin niin hyvä tuuri, että ollaan ryhmäydytty tosi hienosti ja jo nyt muutaman kuukauden aikana on kerennyt muodostumaan varmasti elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Myös vanhemmat opiskelijat ja erityisesti tutorit on ottaneet meidät ihanasti vastaan vertaisinaan ja tsemppaavalla asenteella! Eli tiivistettynä siis sociuslaisuus merkitsee minulle: ystävyyttä, aitoutta, tsemppaamista ja ennen kaikkea hyvää fiilistä.
 
Miltä (etä)opinnot on maistunut? 
Etäopinnoissa on ehdottomasti plussat ja miinukset, koska kukapa ei nauttisi herätä viisi minuuttia ennen luennon alkua, syödä samalla aamupalaa, siivoilla, meikkailla tai tehdä päivän tiskit. Vaikka näitä hyviä puolia löytyykin, niin kyllä silti kampuksella lähiluennoilla saisi enemmän irti opetuksesta ja pääsisi toteuttamaan vuorovaikutuksellista opetusta paremmin. Onneks opettajat on kuitenkin tehny tosi paljon töitä sen eteen, että etäopetus olis mahdollisimman sujuvaa ja vuorovaikutuksellista opiskelijoiden kanssa.
  
Mitä odotat alkaneelta vuodelta?  
Odotan ehdottomasti kevään lämpöä ja ensimmäistä opiskelijavappua (oon vaan kuullu hulluja tarinoita ja nyt ne on testattava todeks). Tietenki ootan myös kesää ja toivon, että tää koronatilanne olis kesällä sen verran parempi, et pääsisin festareille ja viettämää kunnon juhannuksen. Opiskeluilta ootan harkkoja ja tietysti sitä, että saisin tavoittelemani kurssit suoritettuu ennen kesälomaa…
 
Menisitkö temppareihin mieluummin sinkkuna vai varattuna? 
Menisin temppareihin ehottomasti sinkkuna ja oon kyllä muutaman kerran hakenukin mut ei oo vielä ”käyny tuuri”. Varattuna en kyllä ikimaailmassa lähtis rikkomaa parisuhdetta sinne..
 
Elisan kysymys sinulle: Mikä on paras neuvo, minkä olet saanut ja kuka sen antoi? 
Varmaankin näinki kliseinen ku äiti joskus sano, että: ”Kaikella on tarkoitus, jos se ei tapahu nytte nii näät myöhemmin syyn ja jotain parempaa tulee tilalle” ja tää on kyllä päteny aina!

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle: 
Mikä on oma paras muistosi fuksivuodeltasi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Roosa, fuksi, Kouvola

Joulukuun sociuslainen 2021

Sunnuntai 19.12.2021 klo 20:01

elisahaapajokiblogi2.jpgKuka olet ja mitä opiskelet?
Olen Elisa Haapajoki 20v ja opiskelen toista vuotta sosiaalityötä. 
 
Mitä sinulle kuuluu?
Sanoisin, että tällä hetkellä ihan ok. Syksy oli aika rankka ja harjottelu lastensuojelussa vei viimesetkin jäljellä olevat mehut. Kuitenkin oon ilonen, että oon saanu kursseja tehtyä aikataulussa ja pääsen nyt viettää rauhassa joululomaa. 
 
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Sociuslaisuus merkitsee mulle yhteisöllisyyttä ja hauskanpitoa. Sociuslaisuudesta on tullu osa omaa identiteettiä ja kyllähän sitä edustetaan ylpeenä keltaliiloissa. Parhaita hetkiä on ollut karaoket fuksien kanssa, kun ollaan laulettu kemiaa <3
 
Miten päädyit opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Itä-Suomen yliopistossa?
Päädyin opiskelemaan sosiaalityötä, koska halusin työn, jossa pystyy auttamaan muita jollain tavalla. Sosiaalityön opinnot ei oo ollu mulle mikään pitkäaikanen haave, mutta kun tutustuin alaan, niin vaikutti se mulle sopivalta. Kuopioon taas päädyin, koska paperit ei riittäny etelämmäs :D Päivääkään en oo kuitenkaan katunu, että tänne tulin!
 
Mikä on sinussa parasta?
Kauheen vaikee kysymys. Sanoisin ehkä mun luovuuden ja lähes aina mulla onkin jotain pientä projektia työn alla, oli se sit keittiön kaappien maalaus tai topin virkkaaminen. 
 
Fiilikset tulevasta hallituskaudesta ja sihteeriydestä?
Fiilikset tulevasta hallituskaudesta on tosi hyvät. Odotukset on kaikilla korkeella ja pidetään sormet ristissä, että päästään järkkää tapahtumia ja toteuttaa meijän ideoita. Sihteerin pesti ei ollu mun ykkösvalinta, mutta oon siihen silti tyytyväinen, koska kirjottaminen sujuu ja sain kylkiäisenä vielä somevastaavan viran. 
 
Ripsan kysymys sinulle: Mikä on lempijuomasi baarissa?
Rakastan kokeilla kaikkia erilaisia drinkkejä baarissa, mutta pakko vastata silti bisse, koska siihen ei pety koskaan. Se on aina sitä, mitä olettikin ja lompakkoonkaan ei vihlase niin paljoa. 
 
Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!
Mikä on paras neuvo, minkä olet saanut ja kuka sen antoi?

Kommentoi kirjoitusta.

Marraskuun sociuslainen 2021

Torstai 2.12.2021 klo 17:28

Kuka olet ja mitä opiskelet? ripsablogi.jpg
Olen Ripsa Vanhanen 23v. Opiskelen sosiaalityötä kolmatta vuotta. 
 
Mitä sinulle kuuluu?
Tällä hetkellä kuuluu sitä kuuluista ”ihan hyvää”. Koulu rullaa hieman tahmeasti eteenpäin, mutta joululoma häämöttää jo. Jaksetaan vielä hetki! Onneks on nyt ollut kaikkia kivoja tapahtumia joissa pääsee verkostoitumaan ja pitämään kivaa! :) 
 
Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle? 
Sociuslaisuus merkitsee minulle ennen kaikkea yhteisöllisyyttä, hyväksytyksi tulemista ja toverillista käden ojennusta sekä tukea. Se merkitsee sitä, että meillä kaikilla on yhteinen päämäärä ja halu muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Hyväksymme toisemme sellaisina kuin satumme kukin olemaan. 
 
Mikä on sinussa parasta? 
Minussa parasta on lämmin sydän ja halu tukea toisia vaikeissakin tilanteissa. 
 
Fiilikset tulevasta puheenjohtajakaudesta? 
Hyvä fiilis! Meillä on mahtava porukka ja uskon että saadaan paljon aikaan. Meillä on tuoreet ideat ja korkeat päämäärät. Kun muistetaan puhaltaa yhteen hiileen ja pitää hauskaa niin ei siitä voi tulla kuin ikimuistoinen vuosi! Toivon että pystyisin olemaan kaikille tukena ja apuna osaamiseni mukaan! :) 
 
Altan kysymys marraskuun sociuslaiselle: Jos sinun pitäisi syödä jotakin ruokaa loppuelämäsi niin mikä se olisi? 
Pitsa! 
 
Minun kysymykseni seuraavalle kuukauden sociuslaiselle: 
Mikä on lempijuomasi baarissa? 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitushakemukset vuodelle 2022

Perjantai 12.11.2021 klo 23:40

Lillilillitaari.jpg

Heips! Mun nimi on Lilli Taari ja opiskelen tällä hetkellä sosiaalitieteitä toista vuotta. Oon alun perin kotoisin Virolahdelta, pieneltä paikkakunnalta ihan Suomen kaakkoisosasta Venäjän rajalta. Pidän itseäni ystävällisenä, järjestelmällisenä ja ennen kaikkea täsmällisenä ihmisenä, koska oon aina ollut tosi tarkka aikatauluista. Haen hallitukseen, koska haluan olla luomassa yhteisöllistä Socius-henkeä ja osaltani järjestämässä mukavia yhteisiä hetkiä ainejärjestön sisällä sekä myös poikkitieteellisesti.

 

Mun vahvuutena ainejärjestön hallituksessa olisi tiimihenkisyys, koska koen olevani parhaimmillani ryhmässä toimiessa, vaikka pidänkin myös yksin tekemisestä. Olinkin viime vuonna haalaritiimissä ja tällä hetkellä olen pikkujouluja järkkäävässä porukassa.

 

Pandemia-aika on varmasti ollut meille kaikille haastavaa ja esimerkiksi itse muutin monien muiden tavoin viime syksynä Kuopioon keskelle etäopintoja ja kuvailisinkin vuotta hyvin raskaaksi. Siksi haluaisin nyt koronatilanteen hellittäessä olla vahvistamassa meidän ainejärjestön yhteishenkeä ja toverillisuutta, kun yhdessäolo alkaa taas olla mahdollista!

 

Toisin hallitukseen hyvää henkeä ja meininkiä, ja olisi upeeta saada ainejärjestön perinteitä kunnioittaen myös uudenlaista toimintaa aikaiseksi! Toivottavasti pääsen antamaan oman panokseni Sociuksen hyväksi. Parasta on, kun pääsee jakamaan hyvää mieltä ❤

Emmaemmapullinenhallituskuva.jpg

Moikku vaan kaikille!
Mä oon Emma Pullinen ja toisen vuoden sosiaalityön opiskelija. Ikää mittarissa on se 20 vuotta ja alun perin oon kasvanut ja varttunut tuolla kaukana Etelässä aurinkoisessa Itä-Helsingissä. Kaikille Helsingin reissulle hamuaville suosittelen ehdottomasti Vuosaaressa sijaitsevassa kahvila Kampelassa käymistä (erittäin mukava paikka istuskella kahvikupposen ääressä ja kalakeiton ystäville sieltä löytyy maailman parasta kalakeittoo ever). Oon aina ollut sosiaalinen ja menevä persoona, jonka takia sosiaalinen toiminta on ollut mieluisaa. Lukion aikana kiinnostuin tosi vahvasti yhteisöllisestä ja sosiaalisesta toiminnasta eri muodoissa ja päätinkin toimia muun muassa tuutorina sitten sen innoittamana. Tää kiinnostus ei pelkästään jäänyt lukioon, vaan jatkui edelleen lipasto-opiskelujen kohalla ja toiminkin tänä vuonna Sociuksen tuutorina. Koska kiinnostukseni toimintaan ainejärjestön leivissä ei vieläkään lopu (yllätyyyys), haluaisinkin hakea hallitukseen jatkamaan ainejärjestötoiminnan merkeissä!


Erityisinä teemoina hallitukseen hakemisen takana mulle on Sociuksen yhteisöllisyyden kehittämisen jatkaminen, sillä se on ollut itsellekin henkilökohtaisesti iso voimavaran lähde poikkeuksellisten opiskeluvuosien aikana. Lähivuosina opiskeluun vaikuttanut maailmanlaajuinen pandemiatilanne on rajoittanut opiskelijaelämää ja sosiaalisten suhteiden ylläpito on ollut hankalampaa kuin ennen. Kuitenkin ainejärjestön toimesta näitä asioita on hoidettu aktiivisesti ja turvattu parhaan mukaan. Tässä kehityksessä haluan olla jatkossakin mukana. Isossa yhteisössä ja varsin paljon etäilyn varassa ihmissuhteita on ollut hankalaa ylläpitää. Kuitenkin nyt tunnelin päässä ruppee olemaan valoa näkyvissä ja kehityksen jatkuminen monesta näkökulmasta on mahdollista. Lämpiminä muistoina lähiajoilta kannan Vuosijuhlien jälkeistä sillistä sekä fuksisitsejä, joissa yhdessä Sociuslaisina poikkeuksellisten aikojen jälkeen pääsimme viettämään aikaa yhdessä kunnolla. Tapahtumissa oli hyvä meininki ja oikeanlaista kemiaa ilmassa. Hallituksessa tämän toiminnan tukeminen olisi uudenlainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan siihen konkreettisesti.

Kehittäminen erilaisen määrittelemättömän hiljaiselon jälkeen tulee olemaan oppimispolku, mutta koen, että olen itse valmis oppimaan sekä toimimaan yhteistyössä ihmisten kanssa
aktiivisesti ainejärjestömme parhaan edun mukaisesti. Edusta puheenollen, opiskelijoiden hyvinvointi ja sen turvaaminen on yksi keskeinen syy hakea mukaan toimintaan. Haluan ottaa huomioon ainejärjestömme opiskelijat ja tarpeet huomioon yksilötasolta lähtien. Kaikkien tarpeita, toiveita, mielipiteitä ja ääniä on kuunneltava, jotta ainejärjestömme toiminta pystyy takaamaan kaikille parhaan mahdollisen tuen ja opiskelija-arjen ainejärjestön tiimoilta. Näin ollen haluan myös hallituksessa olla jäsen, joka ottaa kaikki muut hallituksen jäsenet huomioon ja toimia sulavassa sekä rakentavassa yhteistyössä yhteisen hyvän eteen.

Hallituksessa minussa erityistä kiinnostusta ovat herättäneet varapuheenjohtajan, edunvalvontavastaavan sekä projektivastaavan pestit. Avoimin mielin ja takki auki tähänkin hommaan oltaisiin kuitenkin lähdössä, jonka takia jokaisessa pestissä olisi paljon mielenkiintoisia juttuja vastassa! Tsemppiä kaikille pikkuhiljaa pimenevään syksyyn ja moikkaillaan kun törmäillään :)

Annikaannikajarvahallitushakemus.jpg

Hellurei!

Mä oon Annika, 20-vuotias sosiaalityön toisen vuoden opiskelija ja alun perin iki-ihanasta Kouvolasta kotoisin. Vapaa-aika mulla menee pitkälti kavereiden kanssa touhuten ja tykkään myös hirveesti ulkoilla etenkin silloin, kun ulkona on nätti sää. Ulkona reippailu kuulokkeet korvissa onkin mulle tapa rentoutua ja kasata omia ajatuksia, mikä tekee ihan hyvää silloin tällöin. 

 

Oon toiminut tän syksyn tuutorina, mikä on sytyttänyt mussa jonkin sortin palon ainejärjestöhommia kohtaan. Haluisinkin olla mukana kehittämässä meidän rakasta ainejärjestöä ja koen et mulla olis paljon annettavaa siihen puuhaan, koska intoa multa ei ainakaan puutu! 

Kuvailisin itteeni rennoks ja kiltiks tyypiksi. Johonkin tuutoriesittelyyn taisin kirjottaa olevani "hassuttelija", jonka koen kyllä pitävän vieläkin paikkaansa. Tykkään olla paljon ihmisten kanssa tekemisissä ja lähen aina innolla ja vauhdilla kaikkiin juttuihin mukaan. Lisäksi tuutoroinnin kautta oon oppinut tietynlaista järjestelmällisyyttä, joka on varmasti tarpeen hallitushommissa. 

 

Erityisesti tapahtumavastaavan pesti kiinnostaa mua, sillä mulla on paljon ideoita ja energiaa päästä järkkäilemään erilaisia juttuja kanssaopiskelijoiden iloksi. Tapiksen pestissä ottaisin tavoitteeksi semmosen "jokaiselle jotakin" -ajatusmaailman, eli haluisin olla mukana järjestämässä mahdollisimman laajasti erilaisia tapahtumia niin, et kaikille löytyis mieluista menoa ja meininkiä. Hallituksessa mua kiinnostaisi myös poikkitieteellisen yhteistyön edistäminen. 

 

Uskon, että hallitustoiminnasta sais kaiken hauskan huvin lisäksi arvostettavaa kokemusta ja oppis paljon hyödyllisiä taitoja ihan tulevaisuuttakin ajatellen. Musta oliskin super kiva päästä kehittämään itteeni samalla kun saa edistää yhteistä hyvää kivalla porukalla!

 

Nähään syyskokouksessa =)!

Oonaoonahaatainenhallitushaku.jpg

Moikka!

 

Olen Oona Haatainen, toisen vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Täällä Kuopion seudulla olen asustellut koko 21-vuotisen ikäni eli sydämeltäni siis savolainen. Vapaa-aikaani vietän liikkuen ja ulkoillen, ystävien kanssa jaetuista hetkistä nauttien sekä vapaaehtoistyön merkeissä lasten parissa. Olen uusista asioista innostuja ja nautin aktiivisesta arjesta, jossa voin ajoittain haastaa itseäni pois mukavuusalueelta kokeilemaan ja oppimaan uutta.

 

Hallitustoiminta on ollut mielessä jo fuksivuodesta saakka, ja toimiminen esimerkiksi rahastonhoitajan pestissä kiinnostaisi. Aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä ei ole, minkä vuoksi pesti antaisikin mahdollisuuden uuden oppimiseen, jota tapani tarttua helposti toimeen sekä työskennellä tunnollisesti ja järjestelmällisesti tukisi. Toki uskon koko hallitustoiminnan tarjoavan paljon kivoja mahdollisuuksia, joten muistakin tehtävistä voisi löytyä oma juttuni. Olisi ilo päästä toimimaan osana hallitusta ja viemään eteenpäin meidän kaikkien yhteisiä asioita sekä tietysti tutustua lisää muihin sociuslaisiin!

 

Nähdään syyskokouksessa! :)

Roosaroosamynttinenhallitushaku.jpg

Moikka!

Olen Roosa, 22-vuotias yhteiskuntatieteiden tokan vuoden opiskelija. Kuopioon muutin reilu vuosi sitten, mistäs muualtakaan kuin Kouvolasta. Vapaa-ajan vietän suurimmaksi osaksi kavereiden kanssa tekemässä milloin mitäkin, mutta virallisempiin harrastuksiin on kuulunut kanteleen soittaminen jo monta vuotta. Olen sosiaalinen ja nautin muiden ihmisten seurasta. Olen myös tosi tunnollinen siinä mielessä, että hoidan tärkeät asiat aina kunnialla loppuun. Tulen helposti toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja koen, että olen tosi joustava ja avulias.

Hallitukseen hakeminen on kiinnostanut jo jonkin verran fuksivuonna ja muistankin miettineeni silloin, että varmaan pakko jossakin vaiheessa hakea. Haalaritiimissä ja erityisesti vujutoimikunnassa oleminen lisäsi tätä intoa ja huomasin, että tykkään tällaisesta toiminnasta tosi paljon. Motivaatiota siis löytyy ja haen hallitukseen siitä syystä, että uskon sen olevan todella hauska ja palkitseva kokemus. Lisäksi haluan olla mukana tarjoamassa sitä muille, mitä Socius on tarjonnut minulle, eli ystäviä ja yhteisön, johon tunnen kuuluvani.

Erityisesti minua kiinnostaa tapahtumavastaavan pesti, koska tykkään olla mukana järjestämässä tapahtumia. Olen itse innokas osallistumaan kaikenlaisiin tapahtumiin ja muihin ainejärjestön juttuihin, mikä motivoi siirtämään sitä iloa myös muille! Erityisesti haluaisinkin panostaa Sociuksen tapahtumiin ja muuhun yhteisölliseen toimintaan ja siihen, että kaikille löytyisi jotain kivaa tekemistä muiden tovereiden kanssa 😊 Vaikka tapishommat eniten kiinnostelee, olen myös tosi avoin muillekin pesteille.

Siirisiirivaananenhallitushaku.jpg

Moikka!

Mä oon Siiri Väänänen ja opiskelen toista vuotta yhteiskuntatieteitä. Olen kotoisin aivan Kuopion vierestä Siilinjärveltä, ja olenkin syntyjäni henkeen ja vereen savolainen. Savolaiset mielletään usein kieroiksi, mutta haluan osaltani osoittaa ennakkoluulot vääriksi, koska me savolaiset ollaan oikeasti äärettömän sydämellisiä, leppoisia ja huumorintajuisia. Itsekehuminen meille on kyllä vaikeaa, mutta vahvuuksiani ovat mielestäni myös ystävällisyys, sinnikkyys ja taito innostaa muita.

Opiskelun ohella tykkään leipoa, neuloa ja käydä ryhmäliikuntatunneilla. Vapaa-ajallani olisi kuitenkin aukko merkitykselliselle tekemiselle, minkä vuoksi päätin nyt hakea hallitukseen. Olin jo kerran hakea hallitukseen fuksivuonna, mutta olin silloin vielä niin hukassa opintojen ja erityisesti aikataulutuksen kanssa, että jätin hakematta. Nyt opinnot rullaavat mukavasti, suunta omalle tekemiselle on kirkastunut ja halu päästä vaikuttamaan asioihin on kasvanut! Minulla ei ole aiempaa kokemusta järjestötoiminnasta, mutta uskon, että mulla olisi paljon annettavaa hallitustoiminnalle. 

Mielestäni tulevalla hallituskaudella olisi tärkeää kehittää ainakin laitoksen ja ainejärjestön välistä viestintää ja yhteistyötä, sekä poikkitieteellistä toimintaa. Pesteistä minua kiinnostavat erityisesti sihteerin ja edunvalvojan hommat, joissa järjestelmällisyyteni, organisointitaitoni ja kielelliset kykyni olisivat varmasti eduksi. Eniten odotan hallitustoiminnalta kuitenkin ideointia ja tekemistä yhdessä muiden kanssa.

Elisaelisahuttunenhallitushaku.JPG

Heippahei!

Olen Elisa, yhteiskuntatieteiden toisen vuoden opiskelija. Oon kotoisin ihan tästä Kuopion vierestä Siilinjärveltä — Eurojackpot-miljonäärien luvatusta pikkukylästä. Olen oikeasti ihan mukava tyyppi, enkä se stereotyyppinen kiero savolainen, vaikka olenkin täällä koko ikäni asustellut. Luonteeltani olen tunnollinen ja järjestelmällinen ja minulle on tärkeää oikeudenmukaisuus sekä muiden huomioon ottaminen. Tykkään ideoida ja toimia porukassa ja olenkin aina avoin uusille ajatuksille sekä ideoille.

 

Minulla ei ole aiempaa kokemusta hallitustoiminnasta, mutta koen, että opiskelun oheistoiminta on alkanut kiinnostamaan oikeasti vasta viime vuosina. Tämän inspiroimana olenkin ehtinyt jo hommailla mukana viime vuoden haalaritiimissä sekä viimeisimpänä yhtenä tämän vuoden vertaistuutorina. Hallitushommat olisivat siis luonnollinen jatkumo tähän listaan. 

 

Hallituspesteistä eniten kiinnostaa sihteerin hommat. Koen, että minulla olisi tähän tehtävään sopivia ominaisuuksia, sillä pidän pikkutarkasta työstä ja aikataulutus sekä asioiden organisointi ovat minulle luontaisia. Olen toki avoin myös muille pesteille, sillä tykkään oppia uutta ja haluan päästä haastamaan ja kehittämään itseäni.

 

Uskon, että vahvuuteni pääsisivät oikeuksiinsa hallitustoiminnassa. Olen motivoitunut kehittämään ainejärjestöämme ja olisi huippua päästä mukaan ideoimaan, osallistumaan ja oppimaan uutta!

Ripsaripsavanhanenhallitushakemus.jpg

Moikka! Minä olen Ripsa Vanhanen, sosiaalityön 3. vuoden opiskelija. Olen 23-vuotias syntyperäinen savolainen, kotoisin pikkuriikkiseltä paikkakunnalta nimeltä Juva. Kuopiossa asustelen poikakaverini ja koirani kanssa. Kotikuntani myötä koen ajattelevani maalaisjärjellä, mutta tietty nämä suurkaupungin hulinat ja meiningit vievät helposti mennessään. Tykkään osallistua erilaisiin tapahtumiin ja heittäytyä välillä oikein kunnolla. Ihmiset kuvailevat minua hyväksi kuuntelijaksi, avuliaaksi, hyväsydämiseksi sekä sisukkaaksi. Koen että olen tiimipelaaja, joka haluaa osallistua hyvän yhteishengen luomiseen omalla panoksellaan!  

 

Hallitustoiminnasta olen ollut kiinnostunut jo heti opiskelujeni alusta lähtien. Mukaan uskalsin hakea vasta nyt, sillä juuri nyt voisi olla oikea hetki tälle. Uskon, että pystyisin herättelemään henkiin ainejärjestömme vaalittuja perinteitä sekä pitämään kiinni mahtavasta yhteishengestämme ja toveruudestamme! Olen viihtynyt ainejärjestömme jäsenenä uskollisesti nämä vuodet, ja nyt haluaisin päästä näkemään vielä lähempää ja uusin silmin ainejärjestön toimintaa.  

 

Olen kiinnostunut oikeastaan jokaisesta hallituksen pestistä. Kokemusta tuutoroinnista löytyy syksyltä 2020, joten sen vuoksi fuksi- ja tuutorivastaavan pesti voisi soveltua minulle hyvin. Myös sihteerin ja tapahtumavastaavan pestit kiinnostavat minua erityisen paljon.  

 

Eipä mulla muuta tähän hätään. Olisi mahtavaa päästä verkostoitumaan vielä laajemmin ja tapaamaan teitä kaikkia, toivottavasti tullaan tutuiksi! Toivotan kaikille tsemppiä opintoihin sekä oikeen hyvää syksyn jatkoa!

Tuulituulilehtinenhallitushaku.jpg

Terveppä terve!

 

Minä olen Tuuli Lehtinen, toisen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija.  Olen Rovaniemeltä kotoisin, joten musta löytyy tämmöstä lappilaista sisua. Olen heittäytyvä ja idearikas tyyppi. Päätin hakea hallitukseen, koska haluan päästä vaikuttamaan asioihin ja olemaan entistä vahvemmin osa tätä meidän Socius-yhteisöämme. Haluan mahdollistaa huippuja tapahtumia tapahtumavastaavan roolissa. Tämän lisäksi minua kiinnostaa kehittää ainejärjestömme poikkitieteellistä toimintaa. Aikaisempaa kokemusta ainejärjestötoiminnasta minulla ei oikeastaan ole, joten ajattelin, että nyt tai ei koskaan. En ole myöskään kuullut ainejärjestötoiminnasta muuta kuin hyvää, joka toimi yhtenä motivaattorina hakemiseen.

 

Minut pitäisi valita hallitukseen, koska tulen mainiosti juttuun kaikkien kanssa. Tartun tuumasta toimeen. Uskon tuovani hallitukseen positiivista energiaa, määrätietoisuutta sekä avointa asennetta uusia kokemuksia kohtaan. Olen kuullut olevani varsin suorapuheinen, ja koenkin, että se on vahvuuteni, esimerkiksi epäkohtien esiintuomisessa. Odotan jo innolla hallitustoimintaa mukaan pääsyä!

Kommentoi kirjoitusta.

Lokakuun sociuslainen 2021

Tiistai 26.10.2021 klo 19:27

Kuka olet ja mitä opiskelet?altacaven2.jpg

Hei! Olen Alta Cavén. Opiskelen sosiaalipsykologiaa ja olen kolmannen vuoden opiskelija.  

 

Mitä sinulle kuuluu?

Ihan hyvää kuuluu vaikka vielä vähän vujuviikko painaa ja kandi stressaa. Olen kuitenkin onnellinen, kun päästiin viimein nauttimaan tovereiden kanssa vuosijuhlista ja yhdessä olemisesta. Muutenkin on ollut ihanaa, kun pitkän ajan jälkeen olen taas päässyt nauttimaan lähiopetuksesta ja opiskelijaelämästä yhdessä muiden kanssa.

 

Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?

Yksinkertainen ja ilmeinen vastaus lienee, että sociuslaisuus merkitsee minulle tovereita ja yhteisöllisyyttä. Syvällisemmällä tasolla vastaisin kuitenkin, että se merkitsee ystävyyttä, syvällisiä keskusteluja, yhdessä jaettuja kokemuksia ja fireballia.  

 

Miten päädyit opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Itä-Suomen yliopistossa?

Päädyin opiskelemaan tänne hyvin monen mutkan kautta, eli siis haettuani ensin opiskelemaan mm. psykologiaa (useasti) ja tehtyäni töitä apteekissa (liian kauan). Lopullinen päätös Itä-Suomen yliopistoon hakemisesta perustui lähinnä pääsykokeen sisältöön ja haluun päästä opiskelemaan sosiaalipsykologiaa. Muutto pois Helsingistä ja Kuopioon tuntui pelottavalta, mutta en ole katunut hetkeäkään.  

 

Mikä on sinussa parasta?

Ehkä huumorintajuni. Tai saattaa hyvin myös olla, että se onkin pahinta minussa. Olen mielestäni myös hyvin uskollinen ystävä ja kun lähden kavereiden kanssa viihteelle baariin, niin olen siellä aina uskollisesti pilkkuun saakka.  

 

Parhaat vinkit opiskelun ja vapaa-ajan erottamiseen?

Ympäristön vaihtaminen. Itse tykkään opiskella kirjastossa, koska siellä on semmoinen oikeanlainen fengshui ja kotona on vaikeaa keskittyä. Sociushuoneella ei myöskään kannata edes yrittää opiskella, koska siitä ei tule mitään. Kyllä sinne kuitenkin välillä kannattaa mennä ihan huvin vuoksi.  

 

Juliannan kysymys sinulle: Jos saisit olla päivän kuka tahansa ihminen, kuka olisit ja miksi?

Olisin varmaan Iso-Britannian kuningatar Elisabet II, koska kuka nyt ei haluaisi olla kuningatar ja asua Buckinghamin palatsissa. Tai siis no. Yhden päivän voisin kokeilla.  

 

Oma kysymyksesi seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!

Jos sinun pitäisi syödä loppu elämäsi jotakin yhtä ruokaa, niin mitä se olisi?


Kommentoi kirjoitusta.

Toukokuun sociuslainen 2021

Perjantai 21.5.2021 klo 13:57

Kuka olet ja mitä opiskelet?juliannavaisanen.jpg
Minä oon Julianna 21v ja opiskelen sosiaalityötä. Pari viikkoa sitten sain ekan vuoden hommat tehtyä ja syksyllä alkaakin jo toinen vuosi!


Mitä sinulle kuuluu?
Minulle kuuluu ihan hyvää! Reilu viikon kerkesin lomailla ihan kunnolla opiskelujen jälkeen ja tällä viikolla aloitin työt. Oli kyllä helpottavaa kun sain tehtyä viimeiset kurssit ajallaan ja aloittaa kesäloman, kun alkoi jo vähän motivaatio loppua opiskelujen suhteen. Jospa kesäloman aikana kerkeää keräillä voimia niin jaksaa sitten syksyllä aloittaa innolla toisen vuoden opinnot!


Mitä sociuslaisuus merkitsee sinulle?
Sociuslaisuus merkitsee minulle sitä, että koen kuuluvani yhteisöön. Parasta on kun saa kokea ja jakaa samoja tapahtumia ja ajatuksia toisten sociuslaisten kanssa!


Miksi valitsit yhteiskuntatieteet Itä-Suomen yliopistossa?
Halusin tulla opiskelemaan sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistoon, koska Kuopio on lähin
yliopistokaupunki Kuhmoon nähden, josta olen kotoisin. Minulle on tärkeää, että pääsen käymään perheeni luona helposti. Lisäksi olin asunut Kuopiossa jo vuoden ennen opiskelujen alkua, joten Kuopio oli helppo valinta mulle.


Mikä on sinussa parasta?
Tää on aina vaikea kysymys :D Ehkä parasta minussa on se, että olen empaattinen sekä haluan aina kuunnella ja auttaa muita parhaani mukaan.


Parasta fuksivuodessa?
Parasta on ollut ehdottomasti kaverit, joihin oon saanut tutustua! Kivaa on ollut myös se, että oon saanut varmuutta siihen, että tämä on minulle juuri oikea ala.


Kesäsuunnitelmat?
Kesällä aion tehdä töitä, käydä perheen luona Kuhmossa ja lomailla. Lisäksi käyn varmaan parilla reissulla jossain päin Suomea. Haluan käydä myös paljon uimassa ja syödä jäätelöä!


Huhtikuun sociuslainen kysyy: Jos voisit pakata reppureissulle mukaan vain viisi tärkeintä tavaraa, mitä ottaisit mukaan?
Tärkeimmät ainakin ois silmälasit ja piilolinssit, muuten en hirveesti näkis mitään. Sitten ottaisin jonkun hyvän kirjan, polaroidkameran ja päiväkirjan.


Lopuksi voit jättää oman kysymyksen seuraavalle kuukauden sociuslaiselle!
Jos saisit olla päivän kuka tahansa ihminen, kuka olisit ja miksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fuksi, sosiaalityö

Blogivierailu: Opiskelun merkitystä etsimässä

Tiistai 4.5.2021 klo 11:00 - Kaarina Mönkkönen

Vieraileva kirjoittaja on yliopistonlehtori, dosentti Kaarina Mönkkönen Itä-Suomen yliopistosta.

Mustat pilvet ja merkityskato

Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet kokea miltä tuntuu, kun elämä kapeutuu ja alkaa pyöriä jo puuduttavissa rutiineissa. Harmoniseen arkeemme asteli häirikkö, joka jätti jälkeensä laajaa tuhoa, pelkoa ja levittyi maailman laajuiseksi pandemiaksi. Alussa pandemiaan liittyvä keskustelu oli terveys- ja turvallisuuspainotteista. Sitten nousi huoli myös sosiaalisesta hyvinvoinnista sekä työn että opiskelun merkityskadosta. Vai oliko tuo kato ollut kytemässä jo aiemmin, nyt vain leimahti liekkeihin? Olivathan 2000-luvun ensimmäiset vuosikymmenet keskittyneet tehostamiseen, kiireeseen, vaatimuksiin nopeista tuloksista, mikä lisäsi myös uupumusta ja kroonista riittämättömyyden tunnetta. Ennen koronaa meillä oli kuitenkin suojanamme paljon tärkeitä sosiaalisia yhteyksiä niin työssä, opiskelussa kuin harrastuksissa. Koronan myötä arkeen jäivät jäljelle Teamsin mustat ruudut, yksin puurtaminen sekä tilanteet, joissa ollaan vain ’tiukasti asiassa’. Sosiaalisista suvantohetkistä vapautunut tila täytettiin tehokkaasti.

Mitä tämä muutos on merkinnyt yliopisto-opiskelijoiden arjessa? Mistä opiskelijat ovat löytäneet merkitystä opintoihinsa? Luen vuosittain suuren joukon opiskelijoiden tekemiä reflektiivisiä esseitä. Niissä saan tilaisuuden myös ’kuulla’, mitkä asiat he kokevat vaikeiksi ja mitkä puolestaan merkittäviksi. Syksyllä 2020 alkoi lisääntyä pohdinnat siitä, miten on vaikea löytää mielekästä juonta omalle opiskelulle. Opettajana asia minua alkoi askarruttaa ja sai peilaamaan asiaa myös omaan opiskeluaikaani.

Aloitin omat opintoni Tampereen yliopistossa reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Kiirekoodia en vielä tuolloin ollut omaksunut enkä muista koskaan pohtineeni, että opintojen suorittamisessa olisi hoppu. Yksinkään en joutunut opiskelemaan, sillä aina oli mentävä paikalle, jossa oli paljon ihmisiä. Opintojen alussa liimauduimme opiskelukavereiden kanssa toisiimme, istuskelimme yliopiston kahviossa, jossa jatkoimme luennoilla syntyneitä ideoita maailmanparantajien painokkuudelle. Tuo kaikki oli välttämätöntä oman alan identiteetin kehittymisen kannalta. Toki aika kultaa muistot tehokkaasti enkä halua jatkaa tätä pidemmälle ’ennen vanhaan’ -muisteluani. Menneisyyden turha romantisointi saa muut haukottelemaan ja toteamaan, että emme enää elää käpylehmien ajassa. Nykyisin opettajat ovat paitsi aiempaa paremmin saavutettavissa, he ovat myös läheisemmässä suhteessa opiskelijoihinsa ja heiltä jopa uskaltaa kysyä, kun ei tiedä. Myös osallistuminen oppimiskeskusteluihin on aktiivisempaa. Puhuvat päät ovat vaihtuneet dialogisempiin opetusmetodeihin. Tässä ajassa on kuitenkin tärkeä pohtia, miten voisimme opettajina edistää sellaista hyvää, joka sitoisi meidät nykyistä enemmän yhteen ihmettelemään kiinnostavia kysymyksiä ja löytämään niille ratkaisuja.

Itä-Suomen yliopisto otti keväällä 2021 keskeiseksi agendaksi opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen. Tavoite on erittäin tärkeä, sillä sivistyneitä ja inhimillisiä ajattelijoita ei tuoteta liukuhihnalla. Kiihdytyskaistoilla ei myöskään ylitetä ajattelun rajoja. Länsimaisessa yhteiskunnassa ihannoimme nuoruutta, kauneutta, nopeutta ja voittamattomuutta. Ismo Björn, Jarmo Saarti ja Pirjo Pöllänen analysoivat suomalaisten ministerien puheiden muutosta 1990–2000-luvuilla tuoden esiin, että 2000-luvun puolella puheissa alkoi esiintyä yhä useammin sanat ”hyöty” ja ”tuottavuus” ja tämä koski myös puheita yliopistojen tehtävästä. (Björn, Saarti & Pöllänen 2008.) Myös sosiaalipsykologi Klaus Weckroth sivusi samaa asiaa tarkastellessaan Tampereen yliopiston strategiapuhetta, jossa määritellään kyllä tavoitteeksi ”resurssitehokkaat ja turvalliset ympäristöt, tutkimukseen perustuva älykäs yhteiskunta, älykkäitä kaupunkeja palvelevat tietoteknologiat”. Strategiasta kuitenkin puuttuvat sellaiset perusasiat kuten viisaus, ajatteleminen, hyvä elämä ja sitä edistävä tieteellinen kauneus, puhumattakaan keskustelutaitojen edistämisestä tai esimerkiksi ihmisten tiedonjanon kasvattamisesta. Onneksi ilmassa on myös vastapuhetta siitä, että emme ole koneita, robotteja ja ehtymätöntä voimavaraa, joka voidaan kuluttaa loppuun ja virittää työelämän huipuksi. Tavallisuuskin on kaunista, jos toiminta on itselle merkityksellistä ja se edistää parempaa maailmaa.

Työelämä tarvitsee kaikenlaisia ihmisiä, ajattelun moninaisuutta, inhimillisyyttä ja luovuutta. Asta Raami on tutkinut menestyneiden keksijöiden intuitiivista ajattelua. Hänen mukaansa kiire ja suoritus tuottaa tekoja, eikä ajattelua. Uudet oivallukset syntyvät henkilökohtaisesta virittäytymisestä, oman asiantuntijuuden ylittävästä ajattelusta sekä erilaisten näkökulmien kytköksistä. Kun ollaan uuden asian äärellä, hän kehottaa kuuntelemaan itseään, jopa iloitsemaan omasta ahdistumisesta, sillä silloin tietää olevansa matkalla kokonaan uusien oivallusten tielle. (Raami 2020.)  Opiskelussakin tämä olisi hyvä muistaa. Elämässä pitää olla rosoa, poluilta poikkeamista sekä vahvaa yhteyttä toisten ihmisten ajatteluun. Nykyisin opiskelijalta vaaditaan paljon: valppautta eri viestintäkanavien seuraamisessa, tietoteknistä näppäryyttä, massiivista tekstituotantoa, jatkuvaa yksin keksimistä, nopeaa valmistumista sekä taiteilua työn, opiskelun sekä perheen jännitteissä. Kaikkivoipaisuuden ja tehokkuuden tavoittelu sammuttaa näkökykyä ja luo illuusion siitä, että asiat ovat vain minusta kiinni. Jopa James Bond on uskaltautunut rikkoa tätä illuusiota. Siitä huolimatta, että Bond kykenee elvyttämään itsensä autoonsa ohjelmoidulla defibrillaattorilla ja kaivamaan jopa luodinkin rinnastaan, löytyy hänestä viimeisimmissä leffoissa myös herkkyyttä, inhimillistä heikkoutta ja jopa kyyneliä. Jos Bond on uskaltanut ulos yli-ihmisen kuorestaan, miksi siis me emme tekisi niin.

Opiskelu ja oman työn nelikenttä

Mistä siis syntyy opiskelun merkitys 2020-luvulla, kun kasvot ovat kadoksissa ja olemme kytkeytyneet toisiimme vain hyvin ohuella langalla eikä yhdessä ajatteluun ole liiemmin tilaisuuksia? Miltä fukseista tuntui aloittaa opiskelu oudolla piiloleikillä, jossa kaikki juoksivat piiloon, josta ei kuitenkaan voinut ketään etsiä tai edes huutaa tulemaan esiin? Miltähän minusta olisi aikoinaan tuntunut astella tyhjään yliopistoon?

Keväällä sain olla pitämässä kollegani yliopistolehtori Riitta-Liisa Kinnin kanssa opiskelijoiden Zoom-kahvilaa, jossa oli tarkoitus keskustella erilaisista opiskeluun liittyvistä asioista. Keskustelimme opiskelijoiden kokemuksista siitä, millaisia haasteita heidän opiskeluunsa liittyy sekä mitkä asiat ovat innostavia ja tuovat oppimisen iloa. Hyödynsimme työyhteisökouluttaja, dekkaristi Satu Roosin jäsentämää oman työn nelikenttää, jossa erilaisten työtehtävät tulevat arvioiduksi työn mielekkyyden ja jaksamisenkin näkökulmasta. Nelikentässä on neljä lokeroa, joihin laitetaan oman subjektiivisen arvion mukaan tehtäviä sen mukaan, ovatko kyseessä helpot rutiinit, kuluttavat rutiinit, vaativat, mutta innostavat tehtävät sekä ne, joissa osaaminen joutuu koville ja jotka kuormittavat. Pyysimme opiskelijoita sijoittamaan opiskeluunsa liittyviä asioita noihin neljään lokeroon.

Kuva 1. Oman työn nelikenttä (Satu Roos, Ks. Roos & Mönkkönen 2019)

Opiskelijat kuvasivat opiskeluun liittyviksi helpoiksi rutiineiksi (keltainen lokero) rutiinitehtäviä, kuten esimerkiksi sähköpostien läpikäynti, ”pakollisiin Moodle-keskusteluihin osallistuminen”, tiedotteiden seuraaminen Yammerista, oppimistehtävien viimeistely (muotoseikkojen tarkistamisen) sekä omien opintojen suunnitteleminen. On kuitenkin huomioitava, että nämä helpoilta tuntuvat rutiinitkin voivat olla monelle opintojaan aloittavalle kuluttavia. Ensimmäisenä syksynä mielessä risteilee paljon uusia käsitteitä, järjestelmät ovat vielä outoja eikä oikein tiedä, mistä ihmeen piilopaikasta ketäkin voisi etsiä. Keltaisella alueella olevat helpot rutiinit eivät siis vaadi paljoa osaamista. Ne ovat luonteeltaan tehtäviä, joita voisi hoitaa esimerkiksi perjantai -iltapäivänä, jolloin ei enää kannata ryhtyä isoihin ponnistuksiin. Helppojen rutiinien ääreltä mieli voi laskeutua helpommin viikonlopun viettoon.

Harmaalla alueella eli tylsiin ja kuluttaviin rutiineihin kuuluvat tehtävät ovat opiskelijoiden mielestä uuden kurssin tehtävien läpikäyminen ja aikatauluttaminen. Etänä yhteisten aikojen sopiminen koetaan raskaaksi, sillä useinkaan ei tunne muita ryhmän jäseniä eikä kaikkia edes saa aina kiinni. Rasittavaa on myös, jos ryhmä ei ole kovin aktiivinen ja osa joutuu vetämään kivirekeä muidenkin edestä. Ajankäytön suunnitteluun tulee haasteita, kun on samaan aikaan useita tehtäviä ja päällekkäisiä luentoja. Puolestaan liian väljä aikataulu heikentää tehoa, kun asiat jäävät liiaksi omalle vastuulle. Väsyttäviksi koettiin myös nauhoitettujen luentotallenteiden seuraaminen. Tuo viesti pysäytti meidät pohtimaan tallenteiden merkitystä uudelleen. Olemmehan me opettajat viime aikoina tehtailleet melkoisen määrän opetustallenteita ja Mooceja. Tuo tehotuotanto on herättänyt itsessä jopa ihastusta kaikessa nopeudessaan ja kätevyydessään. Mutta kätevyys ’meille´– yhtä vähän kuin tehokkuus – ei saisi olla ainoa mittari, sillä opiskelijat kaipaavat opitun tietoaineksen yhteistä merkityksellistämistä. Edellä itsekin kritisoin omani aikani yksisuuntaisia luentoja, eikö tässä ajassa pitänyt jo toimia toisin?

Punaiseen lokeroon, jossa osaaminen joutuu lujille ja asiat koetaan rasittavina, sijoittuivat tehtävät, jotka liittyvät opintojaksoihin, joissa ollaan kokonaan uuden asian äärellä tai jos työmäärä on kohtuuttoman suuri eikä aika tunnu riittävän sen hoitamiseen. Sellainen myös rasittaa, jos opettaja antaa himmeän ja lavean tehtäväksi annon, tyyliin: ’kirjoita jotakin kiinnostavasta aiheesta’. Kenellä sellaiseen enää löytyy inspiraatiota tällaisen vuoden jälkeen? Myös epäselvät ohjeet, niiden suuri vaihtelu opettajien sekä oppiaineiden välillä kuormittavat ja vähentävät innostusta. Ohjeiden arvailu itsekseen vie kohtuuttomasti voimavaroja. Itsekin olen vuoden aikana oivaltanut, miten tärkeitä keskustelut kahvilassa ja yliopiston käytävillä olivatkaan myös muistin ja oman ymmärryksen tarkistamisen kannalta.

Innostaviksi ja vaativiksi tehtäviksi opiskelijat mainitsivat pitkien esseiden kirjoittamisen, sillä niissä saa kehitellä omaa ajatustaan. Innostusta tuottaa myös eteneminen opiskeluissa ja ’kunnon’ palautteen (numero ei riitä) saaminen omista tuotoksista. Onhan tärkeä saada tietää, mihin suuntaan oppimisessaan on kehittymässä. Hienoja kokemuksia syntyy myös innostavissa ryhmätöissä, joissa ennestään tuntemattomat opiskelijat tulevat tutuiksi, sitoutuvat yhteiseen työhön ja saavat yhdessä jotain hienoa aikaiseksi. Näitä yhdessä kehittelyn iloja opiskelijat kuvaavat usein myös monitieteisillä opintojaksoilla.

Monet edellä kuvatut asiat olivat hyvin konkreettisia tekemisiä, mutta keskustelut opiskelijoiden kanssa ja kirjoitetut esseet viestivät laajemmasta opiskeluun liittyvästä yksinäisyydestä. Inhimillinen ja arvokas oppiminen on saatava takaisin.

Opiskelun merkityksellisyyden elementtejä

Aloittaessani tämän blogin kirjoittamista pohdin, pitäisikö minun antaa neuvoja itsestä huolehtimisesta, riittävästä unesta, ajan hallinnasta tai palautumisesta. Kaikki ovat varsin oleellisia asioita, mutta tiedämme ne jo sanomattakin.

Olemme tutkimusryhmässämme tutkineet suomalaisten kokemaa arvokkuutta ja merkityksellisyyttä (Mönkkönen, Tapani, Salonen & Kokkonen 2021). Aineisto (N=970) kerättiin juuri ennen koronapandemiaa hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja eri ikäisiltä ihmisiltä. Halusimme tietää, mitkä asiat tuottavat arvokkuutta ja merkityksellisyyttä sekä mitkä tekijät niitä puolestaan loukkaavat. Tutkimissamme tarinoissa emme havainneet minäkeskeistä puhetta lainkaan, vaikka julkisuudessa esitetään usein huolta aikamme itsekeskeisyydestä. Sen sijaan arvokkuutta ja merkityksellisyyttä määrittivät neljä keskeistä asiaa: kannattelevat suhteet, arvonanto yhteisössä, toimijuus, sekä jokin kiintopiste eli horisontti.

Niin korona-aikana kuin sen jälkeen olisi tärkeä selvittää, millaiset kannattelevat suhteet edistävät opiskelua, millainen oppimisyhteisö vahvistaa arvokasta oppimista ja miten oppimisessa saisi kukin mahdollisuuden kehittyä täysiin mittoihinsa. Horisontti avautuu paremmin, kun opiskelija saa tilaisuuden pohtia yhdessä muiden kanssa oman oppiaineensa tärkeyttä, työllisyysnäkymiä ja miten omalla tietämyksellä voidaan luoda parempaa yhteiskuntaa. Opettajilla on tuon keskustelun ylläpitäjinä myös tärkeä rooli. Tarvitsemme vuorovaikutusta, pysähtymistä, arvostuksen osoittamista, jopa ripauksen myös leikkisyyttä. Tietokirjailija Jani Kaaron mukaan yliopistojen tulisi olla pikemminkin leikillisen tutkimuksen ja oppimisen kehtoja, kuin keskittyä pelkästään tutkimaan vain varmasti vaikuttavia asioita. Toimittaessa niin sanotusti varman päälle, saattaa näkökentän ulkopuolelle jäädä kiinnostavia seikkoja todellisuudesta ja tekemisen syvempi merkitys saattaa kadota.

Lähteet:                                    

Cup of Therapy 2020. Tunti tunnilta tuntien. Gummerus. https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512420094/cupoftherapy-tunti-tunnilta-tuntien/

Björn, Ismo, Jarmo Saarti & Pirjo Pöllänen (2017). ”Päätettiin turvata yliopistojen rahoituksen pitkäjännitteisyys!” Opetusministereiden poliittinen puhe ja yliopistolaitoksen uudistus vuosina 2005–2015. Yhteiskuntapolitiikka 82:1,76–85.

Raami, Asta (2020). Intuitio3 Yhteys mahdottomaan ratkaisuun. Helsinki: Otava.

Roos Satu, Mönkkönen Kaarina (2019) Ihmisiksi työssä. Työyhteistaidoilla yhteistä vaikuttavuutta. Unipress.

Weckroth Klaus (2020). Kaiken järjen mukaan. Tampere: Bod-books. 

1 kommentti .

Vanhemmat kirjoitukset »