Tuutorit lukuvuodella 2018 - 2019

 

Niina

Hellurei ja hellät tunteet! Onnittelut opiskelupaikasta! Nyt voit taputtaa itseäsi olkapäälle. Olen Nättiahon Niina ja opiskelen toista vuotta sosi-aalityötä. Alun perin olen lähtöisin kahden tunnin ajomatkan päästä Jyväskylästä ja ikää on kertynyt 21 vuotta. Minut löytää yliopistolta kirjaston uumenista tai käytäviltä tietokoneeni kanssa (kotona on vaike-a keskittyä opiskeluun jääkaapin ja television takia), joten mukaan saa liittyä ja kahville lähden mieluusti! Vapaa-ajalla olen intopiukeana lähdössä opiskelijabileisiin sekä muihin rientoihin ja liikunnallisiin aktiviteetteihin. Minut tunnistaa punai-sista hiuksista sekä surkean hupaisis-ta vitseistä. Odotan innolla tulevaa syksyä, jolloin päästään tutustumaan!

Muistan kuinka fuksina jännitin yliopistomaailmaan sopeutumista. Ensimmäisten tenttien jälkeen kuiten-kin palasin takaisin maan pinnalle ja tajusin, että näistähän selviää kuka tahansa. Olin aina luullut, että yliopis-tossa opiskelevat ovat superihmisiä, mutta tavallisia tallaajia täältäkin löy-tyy ja jokainen sopii joukkoon. Eli mukaan vaan täysin omana itsenäsi!

Syksyllä olemme ottamassa teitä avosylin vastaan yliopistolla. Ensim-mäisten viikkojen infotulvat ovat jokai-selle meistä olleet haasteellisia, joten älä huoli - kaikkea ei tarvitse muistaa heti. Tutoreina pyrimme tutustutta-maan teidät uuteen yliopistoon, ren-toon ainejärjestöön ja Kuopion maise-miin. On hyvä muistaa, että meidän ainejärjestön tutorit tunnistaa keltai-sista haalareista sekä tuutoripaidasta. Suosittelen tutustumaan myös Socius ry:n nettisivuihin ja seuraamaan myös Sociuksen Instagram -tiliä, joita mei-dän hallitus päivittelee.

Miisa

Hei! Minua kutsutaan nimellä Miisa. Olen 20-vuotias ja kotoisin Joensuusta. Opiskelen sosiaalityötä syksyllä toista vuotta ja Kuopioon päädyinkin juuri opintojen johdosta. Opintoihin suuntasin suoraan lukiosta, joten voin vakuuttaa muille samassa tilanteessa oleville, että yliopistomaailmaan integroituminen suoraan lukiosta onnistuu mainiosti, vaikka eroavaisuuksia näiden välillä onkin.

Minulta voi tulla rohkeasti kysymään neuvoa tai vinkkejä sekä pysähtyä muuten vain jutustelemaan. Minut löytää useimmiten joko kampusten kuntosaleilta tai ruokaloista ja minut voi tunnistaa tyylikkäästä mataluu-desta, äänekkäästä puheensorinasta tai yksinään harhailusta ja muita hitaammasta kävelyvauhdista. Ehdottomia suosikkejani ovat suklaa, lentopallo ja koirat. Luonteeltani kuvailisin olevani puhelias, helposti innostuva, mutta tasapainoinen. Tuutorina haluan panostaa siihen, että fuksit viihtyvät ja tuntevat olonsa tervetulleiksi. Lopuksi haluankin vielä onnitella kaikkia opiskelupaikan johdosta ja toivottaa tervetulleeksi Kuopioon, yliopistoomme sekä Soci-uksen iloiseen joukkoon! Odotan innolla tulevaa syksyä ja olen varma, että yhdessä saamme asiat sujumaan oikein mukavasti.

Vinkki fuksille: Tutustu Sykettä palveluihin, kun aika ja voimavarasi riittävät. Lajivuoroilta ja ryhmäliikun-noista saa mukavaa ja piristävää tekemistä ja voi löytää uusia tuttavia. Kuntosalilla puolestaan on hyvä purkaa stressiä. Monipuolisesta valikoimasta löytyy varmasti monille jotakin mieleistä, eikä osallistumista kannata jännittää. Reippaasti vain kokeilemaan ja löytämään omat suosikit.

Marika

Moikka fuksi! Onnittelut opiskelu-paikasta! Olen Marika, 24-vuotias sosiaalityön opiskelija ja aloitan syk-syllä toista opiskeluvuottani. Olen lähtöisin Oulusta ja ennen viime syk-syä Kuopio oli minulle totaalisen vie-ras paikka. Kodikseni en osaa Kuopi-ota vielä mieltää, mutta tietyn paikan se on löytänyt sydämestäni ja uskon, että myös Sinä viihdyt täällä! Kuopio on kaunis, sopivan kompakti ja tarjo-aa kokoonsa nähden hyvinkin rikkaan opiskelijaelämän.

Hieman sattuman kautta päädyin sosiaalityön opintoihin ja toisen sattu-man kautta Itä-Suomen yliopistoon, enkä ole katunut. Oma fuksivuoteni oli rankka, mutta ikimuistoinen. Uuden sosiaalisen verkoston luomi-nen, opiskeluihin perille pääseminen ja uuteen kaupunkiin tutustuminen (surkeimmalla mahdollisella suunta-vaistolla), tuntui alkuun raskaalta aja-tukselta. Kuitenkin, kun mukaan hei-tettiin ihania ihmisiä, opiskelijatapah-tumia ja uusia kokemuksia, alkoi uusi elämä tuntuakin melko mahtavalta!

Muista tuutoreista minut erottaa Ou-lun murre ja huonot vitsit. Vitseistä huolimatta olen aika kiva tyyppi ja helposti lähestyttävä, toivottavasti se välittyy teille kaikille. Kun bongaatte minut kampukselta, tulkaa rohkeasti juttelemaan ja kyselemään askarrut-tavista asioista, odotan innolla sitä, että pääsen tutustumaan teihin kaikkiin!

Vinkit fuksivuoteen: Koita olla huolehtimatta liikaa, kaikki menee kuitenkin omalla painollaan. Vaikka ensimmäiset viikot voivat olla rankkoja, muista ottaa niistä myös ilo irti ja käydä teille järjestetyissä tapahtumissa. Tutustu uusiin ihmisiin rohkeasti, myös vanhempiin opiskelijoihin ja yli ainejärjestörajojen. Viimeiseksi tärkein NAUTI ja tee opiskeluajastasi unohtumaton!

Julia

Hei vaan kaikille uusille fukseille! Olen Julia, kaksikymmentävuotias ja kotoisin pohjois-Suomesta, tarkemmin Raahesta. Vuosi sitten aloitin sosiaalityön opinnot täällä Kuopiossa ja ensivuonna toimin teidän tuutorina omien opintojeni ohessa. Ihmisenä olen puhelias, helposti lähestyttävä ja huumorintajuinen tyyppi, joka ei ota elämää niin vakavasti. Tämä asenne oli koetuksella fuksivuonna, kun kaikki oli uutta, informaatiotulva oli järkyttävän suuri ja koin olevani totaalisen hukassa kaiken kanssa. Välillä oli syviä (toistan: SYVIÄ...) epätoivon hetkiä, mutta tässä sitä edelleen ollaan elossa ja fuksivuodesta kunniakkaasti selvinneenä! Joten älä säikähdä jos koet olevasi yhtä hukassa kuin minä ja kaikki tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta. Minä ja me tuutorit ollaan täällä teitä varten ja teitä auttamassa, joten älä epäröi tulla kysymään apua!

Tulen itse hyvin pienestä kaupungista, joten Kuopio on minulle oikea metropoli. Kuopiossa riittääkin monenlaista tekemistä ja näkemistä, opiskelijarientoja unohtamatta tietenkään. Suosittelenkin olemaan aktiivinen ja osallistumaan mahdollisimman paljon erilaisiin tapahtumiin, jotta kotiudut Kuopioon ja tutustut uusiin ihmisiin. Koti-ikävä ja yksinäisyys voi vaivata opintojen alussa, joten pidä itsesi kiireisenä äläkä jää yksin kotiin murehtimaan!

Toivon tutustuvani mahdollisimman moneen teistä uusista fukseista ja ystävystyväni teidän kanssa. Teen parhaani tuutorina, jotta välttyisitte vastaavilta syviltä epätoivon hetkiltä ja teidän fuksivuosi olisi mahdollisimman antoista. Onnittelut vielä opiskelupaikasta ja syksyllä nähdään, jee!

Anne

Heipähei fuksi ja onnea opiskelupaikasta! Olen Anne, 20-vuotias häseltäjä pieneltä paikkakun-nalta Juuasta Pohjois-Karjalasta. Seuraavana syksynä aloitan toisen vuoden sosiaalityön opintojen parissa sekä siinä sivussa (päätoimisesti) toi-min myös teidän sosiaalityön opiskeli-joiden tuutorina. Opintojen lisäksi ensi lukuvuonna minut tulee varmasti löy-tämään useista opiskelijatapahtumis-ta, joissa teitäkin toivottavasti näen.

Uudelle paikkakunnalle muutto sekä uudet ihmiset jännittivät minua viime syksynä hyvin paljon, ja Kuopiokin tuntui aivan valtavalta kaupungilta, vaikka eihän tämä sitä ole. Kuopio otti minut hyvin omakseen, ja uskon myös sinulle käyvän samoin. Opiske-lutapahtumien lisäksi vapaa-ajan saa varmasti kulumaan hyvin esimerkiksi monipuolisten Sykettä palveluiden avulla.

Meidän ainejärjestö Socius on yhteisöllinen perhe, johon varmasti mukaan pääsee. Haluan olla autta-massa sinua ensi vuonna sisälle ylio-piston maailmaan, jotta sinäkin tunti-sit olosi kotoisaksi Kuopiossa ja mei-dän ihanassa yliopistossa. Odotan innolla tulevaa syksyä, pian nähdään!

Muutamia vinkkejä fukseille:

1. Yritä nauttia ja elää hetkessä. 

2. Muista myös syödä ja nukkua eten-kin ensimmäisten viikkojen aikana.

3. Älä stressaa liikaa opinnoista, meillä on todella asiantunteva henkilökunta, joka auttaa.

Hilla

HELLUREI kaikki ihanat fuksit! Olen Hilla 20-vuotias ja kotoisin Seinäjoen lakeuksilta. Ensi syksynä toimin sosi-aalityön tuutorina. Minut tunnistaa suuresta määrästä energiaa sekä positiivisesta asenteesta. Opiskelija-tapahtumissa käyn aktiivisesti, joten siellä varmasti törmäillään. Koen ole-vani helposti lähestyttävä, joka yrittää parhaansa, että tunnet olosi tervetul-leeksi ja osalliseksi meidän akatee-miseen yhteisöön.

Sosiaalityötä hain suoraan lukiosta opiskelemaan, sillä auttamisviettini heikoimmassa asemassa olevaa kohtaan on suuri. Muistan sen päivän, kun kuulin opiskelupaikan auenneen Kuopioon, ja itkuhan siinä pääsi. Siinä vaiheessa kyyneleet olivat onnen kyyneliä, mutta syyskuuta kohti ne taisivat muuttua  enemmänkin yksinäisyyden ja ikävän pelosta johtuviksi. Aivan turhaan jännitin. Kuopio on kaupunkina vienyt sydämeni täysin ja en ole päivääkään katunut muuttoani Savonmualle.

Tuutorina toivon, että mahdollisesti muutto Kuopioon ja opintojen aloitus sujuisivat mahdollisimman hyvin. Tuu-toreiden lisäksi alun kankeutta helpot-ti vertaistukea antavat opiskelijakave-rit.

Loppuun haluan vielä kertoa, että savolaisethan on erittäin leppoisaa porukkaa. Ei tule unohtaa meidän toverillista ainejärjestöämme sociusta, joka järjestää aivan huikeita tapahtumia. Minun puolesta vielä suuret onnittelut kaikille uusille yhteiskuntatieteilijöille, jotka saavat liittyä remmiimme ensi syksynä. Nähdään!

Hillan vinkit aloittaville fukseille

1. Osallistuminen tapahtumiin ensim-mäisillä viikoilla. Muista myös sanat verkostoituminen ja poikkitieteellisyys

2. Elä yksi päivä kerrallaan. Kokemuksen äänellä sanon, että tällä tavalla säästät itseäsi todella paljon.

Mervi

Heippa uusi fuksi! Tottelen nimeä Mervi ja ikää löytyy 23 vuotta, vaikka sitä ei aina uskoisikaan. Toimin tuutorina ensi syksynä. Oon syntyperäinen savolaenen suoraan Iisalmesta. Tänne Kuopioon tuli muutettua opiskeluiden perässä. Kuopiona kaupunki on aivan huippu ja ihmiset mukavia. Älköön siis peljätkö, jos kaupunki ei ole tuttu.

Vielä kivempaa Kuopiossa asustelusta tekee yliopistossa opiskelu ja erityisesti meidän rakas ainejärjestömme Socius ry, jossa vallitsee vahva toverihenkisyys ja yhteisöllisyys. Täällä sosiaalitieteissä sinun ei tarvitse tietää heti, mikä haluat olla “isona”, vaan voit rauhassa pohdiskella omia kiinnostuksen kohteitasi. Meidän tuutorien tehtävä onkin tehdä uusien opiskelijoiden olo mahdollisimman mukavaksi sekä tutustuttaa teidät yliopistoelämään ja meidän ainejärjestöön. Tehdään teidän fuksivuodesta yhdessä mahtava ja ikimuistoinen!

Kolme vinkkiä fukseille:

1. Pidä hauskaa ja nauti fuksina olosta, äläkä stressaa liikaa! Kaikki sujuu omalla painollaan.

2. Kannattaa jo heti opintojen alettua ottaa hyvä ote myös opiskelusta.

3. Ensimmäiset viikot yliopistossa voi olla todella hektistä aikaa, joten on tärkeää myös muistaa rentoutua.

Erika

Moikka kaikille minunkin puolesta ja hurjasti onnea opiskelupaikasta! Olen Erika, 23-vuotias sosiaalitieteiden toisen vuoden aloittava opiskelija. Kotoisin olen Pieksämäeltä, mutta mutkien kautta jo muutama vuosi sitten päädyin Kuopioon. Muistan elävästi sen hetken, kun tieto viime kesänä opiskelupaikasta tuli ja en meinannut uskoa silmiäni. Opintojen alkaessa Kuopiokin alkoi tuntua entistä enemmän kodilta. Vapaa-aikani kuluu pitkälti kahden koirani kanssa harrastaessa ja usein myös löydän itseni tarinoimasta niistä.

Uusien opintojen alku ja mahdollinen muutto uuteen kaupunkiin ovat monelle isoja muutoksia. Lisäksi ensimmäisten päivien infotulva voi saada pään pyörälle, mutta kaiken oppii aikanaan ja sitä varten me tutorit olemme teitä auttamassa! Kuopiossa saa ajan helposti kulumaan, sillä harrastusmahdollisuuksia on paljon ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Toivon, että voin olla mahdollisimman paljon apuna syksyllä, jotta te kaikki kotiudutte nopeasti Kuopioon. Odotan syksyä jo kovasti, pian nähdään! 

Roosa

Moikka moi kaikille minunkin puolesta ja onneksi olkoon opiskelupaikasta! Olen Roosa, 21vee, toisen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija ja toimin myös tuutorina teille uusille (toivottavasti) innokkaille fukseille!  Olen alun perin Jyväskylästä kotoisin ja ryhdyinkin jo vuonna 2016 tekemään muuttoa Kuopioon, kaikki tähdet osuivat kohdalleen viime syksynä, kun minullekin avautui uusi ja jännittävä opiskelupaikka. Päivääkään en ole katunut hakupäätöstäni, pelkästään olen vain nauttinut Kuopion hyvistä puitteista ja upeasta ainejärjestöstämme.

Uudet opinnot, mahdollisesti uusi kaupunki ja yliopistomaailma voivat tuntua aluksi hämmentävältä ja pelottavalta. Meillä on kuitenkin hyvä tuutor-porukka ottamassa teitä vastaan ja itse en ainakaan malta odottaa syksyä!  Odotan jo innolla että päästään yhdessä tutustumaan paikkoihin ja yliopistomaailmaan. Unohtamatta tietenkään alkujännityksen lievitystä ja pelkojen karkottelua. Tule siis avoimin mielin yliopistoon ja mukaan juttuihin, jotta voidaan tehdä tästä teille kaikille aivan upea ja ikimuistoinen fuksivuosi!

Meikäläisen vinkit yliopistoon:

1. Riittävä uni, liikunta ja ravinto

2. Sosiaalisten suhteiden ylläpito, uusien ihmissuhteiden luominen ja myös suhteet vanhoihin kavereihin ja perheeseen ovat tärkeitä!

3. Nauti! Fuksivuosi on ohi nopeammin kuin huomaatkaan.

Suvituuli

Moi ja tervetuloa Itä-Suomen yliopis-toon ja Sociuksen joukkoon! Minun nimeni on Suvituuli ja olen toisen vuo-den sosiaalitieteiden opiskelija. Kuo-pioon löysin tieni Kiuruvedeltä, joten Kuopio oli tuttua seutua. Mutta vaikka muuttaisit tänne kauempaa, tulette nopeasti huomaamaan, kuinka miel-lyttävää Kuopiossa on olla.

Vuoden aikana olen sopeutunut, oppi-nut paljon ja mikä tärkeintä, tavannut paljon hienoja ihmisiä. Opintojen alun informaatiotulva voi sekoittaa päätä, mutta tulkaa rohkeasti kyselemään ja muuten vaan juttelemaan aina kun siltä tuntuu, me tuutorit olemme täällä teitä varten.

On myös todennäköistä, että muutkin sociuslaiset kuin vain tuutorit tulevat juttelemaan teille, mutta heitäkään ei tarvitse pelätä. Hekin vain haluavat toivottaa teidät tervetulleeksi rakkaa-seen ainejärjestöömme. Etenkin ta-pahtumissa tapaa laajemmin opiske-lijoita niin Sociuksesta kuin koko ylio-pistosta, ja suosittelenkin käymään tapahtumissa, jos vain intoa on. Tapahtumia on monenlaisia, ja sieltä skaalasta voi etsiä itselle mieleisiä ja kiinnostavia.

Lopuksi jokunen vinkki opiskeluun:

1.  Yhteensovita opinnot ja muu elämä.

2. Jos tulostimen käyttö tai seminaarisalin sijainti askarruttaa, kysy neuvoa.

3. Myös luennoilla saa ja pitää kysyä, jos jotain jää epäselväksi.

Eetu

Heipä hei fuksi. Hermostuttaako? Älä huoli, se on ihan sallittua. Mun nimi on Eetu ja pyrin opastamaan sua läpi fuksivuoden. Toimin sosiaalitieteiden tuutorina ja minut tunnistaa tuutoriporukasta keskimääräistä suuremman karvoituksen perusteella. Muille suuren karvoituksen omaaville voin sanoa, että elä huoli, emme ole ainoat.

Sosiaalitieteet eivät olleet itselleni se ensimmäinen ala jonne pyrin, mutta mitä enemmän olen oppinut tästä alasta sitä enemmän minusta on tuntunut siltä, että olen oikeassa paikassa. Yliopistomaailman yhteisöllisyys ja kaupungin kompaktikoko mahdollistavat mitä upeimmat kokemukset ja seikkailut.

Itsestäni voisin sanoa, että olen immeinen, joka nauttii vilskeestä ja ihmisistä ympärillä. Pidän hyvistä leffoista sekä ulkona liikkumisesta. Välillä olen vähän liiankin motivoitunut koulutehtäviin ja olenkin joutunut opetteleen, että kaverit ovat se juttu johon kannattaa panostaa.

Apupakettina fuksivuoteen:

1. Ole aktiivinen ja verkostoidu. 

2. Älä stressaa arvosanoja! Tulevilla työpaikoilla kysytään enemmänkin sun osaamista.

3. HIMYM:n Barneyn mukaan: seikkailut eivät ole minkään arvoisia, jos ystäväsi eivät ole jakamassa niitä kanssasi.

Petra

Heipähei fuksi! Suuret onnittelut opis-kelupaikastasi! Täällä 21-vuotias Pet-ra, yksi sun tuutoreista. Aloitan syk-syllä jo kolmannen opiskeluvuoteni, opiskellen pääaineena sosiaalityötä. Kuopion leppoisaan kaupunkiin eksy-in Hollolasta. Kuopiossa olen päässyt itsenäistymään, tutustumaan uusiin mahtaviin immeisiin sekä kokemaan mahtavan fuksisyksyn, mikä teilläkin on ensi syksynä edessänne. Opiske-lut fuksisyksyn jälkeen ovat myös mielekkäitä, mutta fuksisyksy on kui-tenkin fuksisyksy, ja erikseen mainit-semisen arvoinen.

Viime lukuvuonna toimin kv-tuutorina, eli auttelin vaihtareita starttaamaan opinnot Suomessa. Ensi syksynä kuviot tulee olemaan sitten hiukan erilaiset teijän, Sociuksen omien fuksien kanssa sähläämisen merkeis-sä. Tarkoituksena olisi kuitenkin kaikki fuksit saada kotiutettua meijän aine-järjestön Sociuksen pariin ja muuten-kin yliopistoelämään mahdollisimman kivuttomasti.

Minut tunnistaa asioista ääneen ih-mettelevästä olemuksesta, paikoittain oudoista sanavalinnoista sekä huo-nosta nimimuistista. Olen Kuopiossa oppinut paikallisten tapaan pyöräi-lemään, joten saatan olla myöskin yksi niistä viime tinkaan aamuluen-noille saapuvista pyöräilijöistä.

Lopuksi muutama vinkki yliopisto-opintojen aloittamiseen:

1. Kysyä ja ihmetellä saa aina.

2. Kokeile kaikkea, mikä tuntuu kiinnostavalta. Avoin mieli ja stressaamaton asenne mukaan.

3. Anna itsellesi aikaa sopeutua yliopistokulttuuriin.

Niko

Hola! Suuren suuret onnittelut opiske-lupaikasta ja tervetuloa osalliseksi mitä mahtavimpaan joukkoon! Minä olen Niko Jokihaara, kolmannen vuo-den sosiaalipsykologian opiskelija. Viime vuonna toimin vertaistuutorina, mutta koska minulla vieläkin palaa suuri liekki auttaa uudet opiskelijat opintojensa alkuun, toimin tänä syksynä fuksi- ja tuutorivastaavana ihanassa ainejärjestössämme Sociuk-sessa. Tiivistetysti voisinkin sanoa, että toimin ikään kuin ”tuutorien tuuto-rina” ja minunkin kasvot tulevat varmasti teille fukseille tutuiksi.

Kuopioon ja sosiaalitieteiden pariin olen löytänyt tieni Porista, Yyterin ja jazzfestivaalin luvatusta maasta. Fuksivuosi on opiskeluelämän jännit-tävintä aikaa ja monesti myös erittäin tapahtumarikasta, siispä valmistautu-kaa suureen seikkailuun! Yliopistolta minut voi bongata yliopiston kirjastos-ta tai Cafe Snellarista, jossa välttelen tehokkaasti opiskelua. Vapaa-ajalla pidän Netflixin suurkuluttamisesta ja pohdin elämää suurempia kysymyk-siä. Hatut on myös mun juttu, ne on aina pop!

Tsemppiä opiskelujen alkuun, tuuto-rimme pitävät teistä hyvää huolta! Mikäli ennen opiskelujen alkua tulee mitä tahansa kysyttävää liittyen opin-tojen alkuun, Kuopioon tai yhteiskun-tatieteisiin, voi minuun olla yhteydes-sä sähköpostilla nikjo@student.uef.fi